Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Βγήκαν και στο Ιόνιο τα τουρκικά υποβρύχια

Όταν έγραφε πριν χρόνια η εφημερίδα ''Στόχος'' για τη κυκλωτική στρατηγική της Άγκυρας και τις κινήσεις της στο Ιόνιο κάποιοι έλεγαν όπως πάντα: Γραφικότητες...Τώρα που το ανακάλυψε και η έγκυρη φυλλάδα των ''Νέων'' μόνο γραφικότητες δεν είναι... Και γέμισαν πάλι τα νοσοκομεία απ αυτούς που πέσαν πάλι απ τα σύνεφα!!!!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΕΠΕΚΤΑΣΗ της δράσης του και στο Ιόνιο Πέλαγος προδιαγράφει κίνηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να δεσμεύσει περιοχή 70 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς για πλεύση υποβρυχίου του, την ίδια στιγμή που θα βρίσκονται στην περιοχή και 4 φρεγάτες του προερχόμενες από λιμάνια της Αλβανίας!

Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου, σχεδιασμό της Αγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περίεργες «κρουαζιέρες» πολεμικών μέχρι το Σούνιο.

Παρόλο που οι διαφαινόμενες τουρκικές κινήσεις δεν έχουν, μέχρι στιγμής, στοιχεία που να θίγουν τους διεθνείς κανονισμούς, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η ενέργεια της Αγκυρας εντάσσεται σε ευρύτερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό που σχετίζεται και με την προσπάθειά της να καταγραφεί ως περιφερειακή δύναμη. Προς επίρρωσιν, οι έλληνες αναλυτές επισημαίνουν ότι οι 4 φρεγάτες (που συνοδεύονται από ένα πετρελαιοφόρο) συγκροτούν μια αρμάδα (Τask Group 496.1), η οποία από τις 9 Ιουνίου πραγματοποιεί μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο. Ηδη έχει επισκεφθεί την Τύνιδα (Τυνησία), το Αλγέρι (Αλγερία), την Καρθαγένη (Ισπανία), τον Τάραντα και το Μπάρι (Ιταλία) και το Σπλιτ (Κροατία), ενώ από σήμερα τα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται στα αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας.

Ομως από αύριο (23/6) έως και τις 28/6 το τουρκικό υποβρύχιο «Ιnonu» - που ήδη πραγματοποιεί επίσκεψη στον Τάραντα- έχει προγραμματίσει κινήσεις δυτικά της Κεφαλονιάς. Για την κίνηση αυτή έχει ήδη εκδοθεί επίσημη ειδοποίηση. Η περιοχή είναι στα διεθνή ύδατα, ενώ η μισή βρίσκεται εντός και η υπόλοιπη εκτός του FΙR Αθήνας. Είναι φανερό, λένε αρμόδιες πηγές, ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ανεξάρτητες...


Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλβανία για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα τουρκικά πλοία και το πολυπληθές πλήρωμά τους προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας της, δημιουργώντας, όπως εκτιμάται από αναλυτές, προϋποθέσεις για μόνιμη συνεργασία με το τουρκικό Ναυτικό. Προ μερικών εβδομάδων μάλιστα έγινε και επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στον Αυλώνα. Τα Τίρανα είχαν ζητήσει πριν από μερικά χρόνια οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα για την αναβάθμιση του λιμένος, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αδράνησε με αποτέλεσμα να μπει «σφήνα» η Τουρκία.


ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ «Κυκλώνει» την Ελλάδα η Τουρκία ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ανθυποβρυχιακή άσκηση στον Ιόνιο, δυτικά της Κεφαλονιάς, με τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που θα εξορμήσουν από τη ναυτική βάση του Δυρραχίου της Αλβανίας και ένα τουρκικό υποβρύχιο που ήδη βρίσκεται στο ναύσταθμο του Τάραντα της Ιταλίας, σχεδιάζει η Άγκυρα για το τέλος Ιουνίου.
Το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία θα διεξάγουν κοινά γυμνάσια από 26 έως 28 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση πρακτικής επιβεβαίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας με γυμνάσια στα δυτικά της Ελλάδας. Επιβεβαιώνονται παράλληλα οι ανησυχίες των επιτελών του Πενταγώνου για οργανωμένο σχέδιο που στόχο έχει την έξοδο στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Ιόνιο, με εφαλτήριο τις βάσεις που χρηματοδότησε στην Αλβανία. Στην κατεύθυνση αυτή πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε άλλωστε από το κοινοβούλιο των Τιράνων ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Άγκυρας, ενώ προ τριμήνου οι δύο χώρες εγκαινίασαν τη βάση των υποβρυχίων στο Δυρράχιο, γιορτάζοντας την με την επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου.

Συγκεκριμένα, από αύριο και μέχρι τις 25 Ιουνίου τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο θα βρίσκονται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνας της Αλβανίας. Ήδη, από τις 17 του τρέχοντος μήνα στο λιμάνι του Τάραντα βρίσκεται στο πλαίσιο επισκέψεως του Ναυστάθμου του Ιταλικού Στόλου το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», για το οποίο μάλιστα έχει εκδοθεί ειδοποίηση για πλεύση του από 23 έως 28 Ιουνίου, σε περιοχή που κατά το ήμισυ βρίσκεται εντός του δυτικού ορίου του FIR Αθηνών, περίπου 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς. Στο σημείο αυτό εκτιμάται πώς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία των τεσσάρων φρεγατών και του πετρελαιοφόρου θα γίνει συνεκπαίδευση με το υποβρύχιο, 26 έως 28 Ιουνίου.

Το «Inonu» είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στον Ελλήσποντο αρχές Ιουλίου, ενώ η ναυτική δύναμη των φρεγατών (Task Group) που απέπλευσε από το Ακσαζ επισκέπτεται λιμένες της Μεσογείου, αλλά για πρώτη φορά βρίσκεται στα σχέδια τους και η Αλβανία και μάλιστα αυτή η παρουσία μπορεί να συνδυαστεί και με ανθυποβρυχιακή άσκηση.

Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στο αν οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να κάνουν ταυτόχρονα και κάποια ενέργεια πρόκληση, όπως άσκηση έρευνας και διάσωσης. Κάτι που θα συνιστά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με δεδομένο ότι η περιοχή που έχει καταγραφεί για γυμνάσια είναι εντός του FIR Αθηνών τουλάχιστον στο μισό. Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται πώς η Άγκυρα επιχειρεί με την κίνηση της αυτή να επεκτείνει και στο Ιόνιο τον «τσαμπουκά» της αναδεικνύοντας τη στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία που επεδίωκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με εντατικοποίηση της από το 1997.

diplomatia.gr

το είδαμε εδώ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP