Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ...

Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΕΖΑΝΗ

Η ποίησις του Παλαμά δεν είναι κατασκευή στίχων για ορισμένο σκοπό αλλά δημιουργία με την υψηλοτέρα της έννοια διότι συνδυάζει την δημιουργία των υψηλοτέρων αισθητικών στιγμών με τα λεπτότερα και βαθύτερα νοητικά δημιουργήματα. Και μέσα από τα θαυμάσια και υπέροχα αυτά καλλιτεχνήματα λάμπουν γι' αυτούς που θέλουν και μπορούν να δουν τις πιο λεπτές και πιο βαθειές αλήθειες. Η ελληνικότητα του έργου του Παλαμά φαίνεται ακριβώς στο σημείο της κρυστάλλινης σκέψεως, στην έλλειψη του σκιερού και συγκεχυμένου. Το έργο του Παλαμά φιλοσοφικώς θεωρούμενον προσθέτει νέο μεγαλειώδη ελληνικό ναό στο πνευματικό στερέωμα...

Και κανένας άλλος ολοκληρωτικός χαρακτηρισμός για τον ποιητή είναι πιο επιτυχής από εκείνο τον οποίο έδινε ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος στον Απόλλωνα τον Φωτοδότη:

"Ούτε λέγει, ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει"

θα το βρείτε εδώ

ΑΠΑΝΤΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 

16 ΔΕΜΕΝΟΙ ΤΟΜΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Επιμέλεια κειμένων: Γ. Κατσίμπαλης Αριθμός τόμων: 16 Συνολικός αριθμός σελίδων: 8.300 ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΛΑΣΣΗ

θα τους βρείτε εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Ο Γκρεμιστής

Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ' εγώ κι ο κτίστης,
ο διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης.
Και θέλει και το γκρέμισμα νου και καρδιά και χέρι.
Στου μίσους τα μεσάνυχτα τρέμει ενός πόθου αστέρι.
Κι αν είμαι της νυχτιάς βλαστός, του χαλασμού πατέρας,
πάντα κοιτάζω προς το φως το απόμακρο της μέρας.
εγώ ο σεισμός ο αλύπητος, εγώ κι ο ανοιχτομάτης·
του μακρεμένου αγναντευτής, κι ο κλέφτης κι ο απελάτης
και με το καριοφίλι μου και με τ' απελατίκι
την πολιτεία την κάνω ερμιά, γη χέρσα το χωράφι.
Κάλλιο φυτρώστε, αγκριαγκαθιές, και κάλλιο ουρλιάστε, λύκοι,
κάλλιο φουσκώστε, πόταμοι και κάλλιο ανοίχτε τάφοι,
και, δυναμίτη, βρόντηξε και σιγοστάλαξε αίμα,
παρά σε πύργους άρχοντας και σε ναούς το Ψέμα.
Των πρωτογέννητων καιρών η πλάση με τ' αγρίμια
ξανάρχεται. Καλώς να ρθή. Γκρεμίζω τη ασκήμια.
Είμ' ένα ανήμπορο παιδι που σκλαβωμένο το 'χει
το δείλιασμα κι όλο ρωτά και μήτε ναι μήτε όχι
δεν του αποκρίνεται κανείς, και πάει κι όλο προσμένει
το λόγο που δεν έρχεται, και μια ντροπή το δένει
Μα το τσεκούρι μοναχά στο χέρι σταν κρατήσω,
και το τσεκούρι μου ψυχή μ' ένα θυμό περίσσο.
Τάχα ποιός μάγος, ποιό στοιχειό του δούλεψε τ' ατσάλι
και νιώθω φλόγα την καρδιά και βράχο το κεφάλι,
και θέλω να τραβήξω εμπρός και πλατωσιές ν' ανοίξω,
και μ' ένα Ναι να τιναχτώ, μ' ένα Όχι να βροντήξω;
Καβάλα στο νοητάκι μου, δεν τρέμω σας όποιοι είστε
γκρικάω, βγαίνει από μέσα του μια προσταγή: Γκρεμίστε!
Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισαν τα ... όργανα! Πυροβολισμός αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα και δηλώσεις από την "Επιτροπή Αλληλεγγύης στους μετανάστες". Δηλώσεις Δημόσιου γιατρού του τοπικού Κέντρου Υγείας για "ακροδεξιά στοιχεία"!

Μετά το χθεσινό μας άρθρο "Προς όλους τους "δήθεν προοδευτικούς" της Ηγουμενίτσας..." έχεται και η επαλήθευση...
 Αναδημοσιεύουμε άρθρο του tvxs με τίτλο "O τραυματισμός μετανάστη στην Ηγουμενίτσα απόρροια ενός ευρύτερου κλίματος ρατσισμού", που είναι δηλώσεις Ιατρού του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας (Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας) και μέλους της "Αντιρατσιστικής κίνησης Ηγουμενίτσας". Βέβαια το εν λόγω άρθρο έχει ημερομηνία χθεσινή (ίδια με του δικού μας) αλλά... "εν οίδα ότι ουδέν οίδα"! Πάντως στο τέλος είναι το ..."ρεζουμέ" ΔΕΙΤΕ ΤΟ.

Δείτε:
Χθες το βράδυ, γύρω στις 22.30, άγνωστος ο οποίος επέβαινε σε λευκό Golf όχημα άνοιξε πυρ μέσα από το αυτοκίνητό του κατά του πρόχειρου καταυλισμού που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα στο Λαδοχώρι. Σημάδεψε, συγκεκριμένα, με το αεροβόλο του έναν από τους μετανάστες που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα στο κεφάλι και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον, αν και όχι σοβαρά. Ο μετανάστης διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και από εκεί στο νοσοκομείο στους Φιλιάτες και βρίσκεται εκτός κινδύνου.
«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, ούτε για...
 κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μεταναστών» επισημαίνει η κα Ανδρεάδου, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για το πρώτο σχετικό περιστατικό στην περιοχή, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Το κλίμα αυτό είχε κορυφωθεί και με το περιστατικό πριν από δύο περίπου μήνες όταν άγνωστος πυροβόλησε έναν Κούρδο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Η κατάσταση είναι πλέον τέτοια ώστε «οι μετανάστες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να φοβούνται να κυκλοφορήσουν μέσα στην πόλη» τονίζει η κα Ανδρεάδου.

Η Τρίτη είναι πάντα μια δύσκολη ημέρα για τους μετανάστες, μας εξηγεί το μέλος της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας. «Μαζεύονται πάρα πολλές νταλίκες στο λιμάνι τη μέρα αυτή και κάθε φορά, μετά τις 9 το βράδυ, επεμβαίνουν οι λιμενικοί, κυνηγούν τους μετανάστες, οι οποίοι και τρέχουν να ξεφύγουν. Οι λιμενικοί ισχυρίζονται ότι απλά υπακούουν σε διαταγές, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι χτυπάνε, και μάλιστα αλύπητα, τους μετανάστες. Τους βλέπω, εξάλλου, στο ιατρείο μου» μας λέει η ίδια. «Κάθε φορά έχουμε αρκετούς ξυλοδαρμούς, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα γι αυτό» διαμαρτύρεται.

Η κα Ανδρεάδου μας παραθέτει άλλο ένα επιχείρημα γιατί το χτεσινό περιστατικό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κλίμα έντασης των ρατσιστικών περιστατικών στην περιοχή. Μας λέει ότι και η ίδια, αλλά και άλλα μέλη αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών της περιοχής στοχοποιούνται από συγκεκριμένα άτομα, πιθανότατα τα ίδια που «αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν κυνήγι.»

«Τα βράδια βλέπουμε συγκεκριμένα αυτοκίνητα, τα οποία μας παρακολουθούν, δεν μας έχουν πειράξει για την ώρα, αλλά κάθε βράδυ, αργά, τους βλέπουμε να μας ακολουθούν χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι» αναφέρει. Δεν γνωρίζει, πάντως, αν πρόκειται για κάποια οργανωμένη δράση και ομάδα, αλλά υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ακροδεξιά στοιχεία», τα οποία και δρουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το χθεσινό περιστατικό καταδίκασε σε ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες της Ηγουμενίτσας, αναφέροντας ότι «η προσπάθεια για τη δημιουργία ξενοφοβικού κλίματος από φασιστικές συμμορίες δεν θα περάσει. Απαιτούμε την διαλεύκανση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.»

«Αντιμετωπίζω πόλεμο, τόσο από συναδέλφους, όσο και από το συντονιστή του κέντρου»
Η κα Ανδρεάδου εργάζεται για πολλά χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας και πολύ συχνά ασχολείται με την περίθαλψη μεταναστών, είτε στο κέντρο υγείας, είτε μεταβαίνοντας η ίδια στους καταυλισμούς τους. Πρόκειται για δράσεις τις οποίες η ίδια κάνει εθελοντικά, αλλά παρόλα αυτά βρίσκει αντιμέτωπους τους συναδέλφους και τον συντονιστή του κέντρου στο οποίο εργάζεται.

Μια φορά το μήνα η κα Ανδρεάδου κρατά το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Αλλά, καθώς, αυτό δεν αρκεί, συχνά εξετάζει και περιθάλπει τους μετανάστες στο ιατρικό κέντρο, ακόμα και μετά το καθορισμένο ωράριό της. Η κίνησή της αυτή, τονίζει, δεν δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κέντρου, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή από τους συναδέλφους της. «Πρόκειται καθαρά για ρατσιστικό θέμα» καταγγέλλει η ίδια, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο.

«Τα μεγάλα προβλήματα άρχισαν πριν περίπου δυο μήνες, με τη ρύθμιση από το υπουργείο για την καταβολή ενός αντίτιμου τριών ευρώ για την εξέταση στο ιατρείο. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα λεφτά και εγώ δεν τα ζητούσα» μας διηγείται. Η συμπεριφορά της αυτή της δημιούργησε, όμως, προβλήματα. «Έχω έναν απίστευτο πόλεμο από τους συναδέλφους μου και το συντονιστή του κέντρου υγείας, ακριβώς γιατί δεν ζητάω αυτά τα λεφτά» αναφέρει.

Μετά από παρέμβαση της διευθύντριας του κέντρου, η οποία πήρε το μέρος της, αλλά και του δικηγόρου της Ύπατης Αρμοστείας, η κατάσταση βελτιώθηκε. Προσωρινά μόνο όμως.

«Από εχθές, με το ζήτημα της καταβολής των πέντε ευρώ, έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα και δέχομαι απίστευτες πιέσεις. Ο συντονιστής, μάλιστα, μου είπε ότι θα μου κάνει αναφορά στο υπουργείο υγείας ότι βλάπτω οικονομικά το κράτος και παραβιάζω το νόμο και θα ζητήσει την απομάκρυνσή μου» καταγγέλλει η κα Ανδρεάδου.

Εγώ, όμως, το θεωρώ απαράδεκτο να ζητάνε από ανθρώπους που τους βλέπουν να είναι υποσιτισμένοι και να ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, να βρούνε τα πέντε ευρώ για να τους εξετάσω» τονίζει, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να περιθάλπει όσο μπορεί τους ανθρώπους αυτούς, κι ας βρίσκει σε αυτό αντιμέτωπους τους συναδέλφους της.
Η ίδια, εξάλλου, είναι πλέον και μέλος των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι και στηρίζουν τις δράσεις της.

Σχόλιο του ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΛΛΑΣ:

-Για πιο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας μιλάτε γιατρέ μου; Κοροϊδεύετε τον κόσμο; Αυτοί δεν έχουν αφήσει τίποτε "όρθιο" εκεί κάτω κυρία μου. Μόλις τελειώσουν τα σκυλιά και τα γατιά θα μαγειρέψουν ΕΣΑΣ!
-Τους χτυπάνε οι αστυνομικοί; Και τι θέλετε να τους κάνουν γιατρέ μου; Να τους χαϊδέψουν; Ή να τους δώσουν ένα φιλάκι που δεν πειθαρχούν... που δεν ακούνε κανένα... που τρέχουν πίσω από τις νταλίκες για να μπούνε μέσα... που προσπαθούν να μπουκάρουν στα πλοία για να πάνε που;... που προκαλούν φασαρίες... που μαχαιρώνονται μεταξύ τους...
Πρέπει οι Ελληνική Αστυνομία να μάθει τρόπους...Από αύριο με ένα λουλουδάκι στο χέρι ο καθένας τους!
Και αν δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο κέντρο της Ηγουμενίτσας γιατί...φοβούνται...
ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ!
Ακριβώς όπως δεν μπορούν και οι ντόπιοι να κυκλοφορήσουν εκεί που είανι αυτοί!
-Τώρα για τα "ακροδεξιά στοιχεία" τι να πούμε και τι να σχολιάσουμε γιατρέ μου; Και τι ακριβώς κάνουν; Τους αντιμετωπίζουν σαν κυνήγι;
Αλήθεια άδειες έχουν βγάλει στον Σύλλογο ή να επιληφθεί η θηροφυλακή του θέματος; Μα τι πράγματα είναι αυτά που λέτε κυρία μου;
-Όσο για τον "πόλεμο" που αντιμετωπίζετε από τους συναδέλφους σας επειδή δεν ζητάτε το αντίτιμο των τριών ή πέντε ευρών για την εξέταση...
Θέλουμε να σας ρωτήσουμε το εξής:
Το ίδιο ακριβώς κάνετε και όταν πρόκειται για Έλληνες; Αν έρθει κάποιος δηλαδή και δεν έχει να πληρώσει το εισιτήριο του λέτε "δεν πειράζει καλέ μου άνθρωπε"; ή μήπως το πληρώνετε εσείς η ίδια;

Γιατί αν είναι έτσι, τότε ο συντονιστής του Κέντρου Υγείας έχει απόλυτο δίκαιο... Πρέπει να ζητήσει την απομάκρυνσή σας από το ΕΣΥ και εσείς με την σειρά σας να ανοίξετε ένα ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ και σε αυτούς που "δεν έχουν" να εργάζεστε αμησθί! Και όχι μόνο... αλλά να αγοράζετε και να πληρώνετε και τα φάρμακα γιατρέ μου...

Πάντως εγώ προσωπικά, την επόμενη φορά που θα αρρωστήσω θα σας προτιμήσω... γιατί "δεν έχω"!
Δεν νομίζω να μου αρνηθείτε δωρεάν εξέταση και περίθαλψη, έτσι δεν είναι;
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ακαδημία και οι μικρόψυχοι

Όταν αντιδρούν και κινητοποιούνται μηχανισμοί τρομοκρατίας, όταν αρνούνται να κατεβάσουν τους τόνους οι ιεροκηρύκες μιας νεο-οθωμανικής φαντασίωσης για την Ελλάδα

Γράφει ο Α. Ε. Γκότοβος


Με το αργυρό μετάλλιο η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε φέτος τη Χαρά Νικοπούλου, τη δασκάλα που προσπάθησε να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά του Μεγάλου Δερείου με βάση το ελληνικό Σύνταγμα και τους ελληνικούς νόμους σε μια περιοχή που και τα δύο αμφισβητούνται ευθέως από συγκεκριμένους μηχανισμούς,. Τη βράβευσε «για την προσήλωσή της στο καθήκον, την αυταπάρνηση και την εθνοπρεπή της στάση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας στο Mεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου». Στην τρομοκρατία αυτών των μηχανισμών - εν πολλοίς οφειλόμενη στην ανικανότητα της διοίκησης και σε μια πολιτική κατευνασμού στην περιοχή εκ μέρους του ελληνικού κράτους - η δασκάλα έδειξε σπάνιο σθένος και άντεξε, αποδεικνύοντας, όχι με συλλογισμούς αλλά στην πράξη, ότι τα σωβινιστικά τουρκο-μουσουλμανικά δίκτυα στη Θράκη δεν είναι τόσο ισχυρά, όσο κάποιοι θα ήθελαν να πιστεύουμε ότι είναι. Το ότι η Άννα Φραγκουδάκη και οι ομοϊδεάτες της ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος δεν θα βράβευαν ποτέ τη συγκεκριμένη δασκάλα, αν διοικούσαν την Ακαδημία Αθηνών, είναι ένα από τα σίγουρα αυτού του κόσμου. Δεν θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να συμφωνήσουν με φράσεις της Ακαδημίας, όπως «εθνοπρεπής στάση», οι οποίες βρίσκονται εκτός ιδεολογικού κώδικα αυτής της παρέας. Μέχρις εδώ, ουδέν μεμπτόν. Το ότι, όμως, η ιδεολογική τύφλωση των επικριτών της χειρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών δεν τους αφήνει να αναγνωρίσουν επί τέλους το προφανές, ότι δηλαδή στη χώρα αυτή υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται εντελώς διαφορετικά για τα εκπαιδευτικά ζητήματα της Θράκης απ’ ό,τι εκείνοι, είναι κατάντια. Το ότι στην κριτική που ασκούν στην Ακαδημία δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν τα πράγματα – είναι το μόνο στο οποίο θα μπορούσαν με αξιώσεις να διεκδικήσουν εθνικό βραβείο – μέχρι τα όρια της προσβολής προσώπων, είναι ακόμη χειρότερη κατάντια. Το μίσος και η ζήλια τυφλώνουν, το γνωρίζουμε, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό.

Γράφει η κ. Α. Φ. στα ΝΕΑ της 7.1.2011 ότι η δασκάλα του Δερείου προκάλεσε αναστάτωση στο χωριό και μπλέχτηκαν εκεί ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά δεν μας λέει από ποια χώρα προέρχονται αυτές οι οργανώσεις. Γράφει επί λέξει ότι η δασκάλα «έκανε µηνύσεις σε µειονοτικές εφηµερίδες και τον µουσουλµάνο επιστάτη του σχολείου προκαλώντας δίκες και καταδίκες (είναι κόρη προέδρου του Αρείου Πάγου)», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κέρδισε τις δίκες επειδή είναι κόρη δικαστικού λειτουργού. Προς τι όμως η δειλία; Αν πιστεύει ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι διατεταγμένη, γιατί δεν το δηλώνει ανοιχτά και αφήνει να το «ερμηνεύσουμε» εμείς μέσα από τις παρενθέσεις που επέχουν θέση αιτιολογικού συνδέσμου;
Ώστε, λοιπόν, δεν ενοχλεί τους πατριάρχες του φεμινισμού η βία που ασκείται σε μια γυναίκα, αλλά η αντίδραση της γυναίκας στη βία. Δεν ενοχλεί το ψεύδος και η δυσφήμιση δια του Τύπου ότι παρακίνησε τους μαθητές να ζωγραφίσουν τον Μωάμεθ, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μιας γυναίκας από φανατικούς ισλαμιστές, αλλά η αντίδραση της δασκάλας σ’ αυτό το άθλιο και επικίνδυνο παιχνίδι και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, όταν καταγγέλθηκε η ύπουλη συκοφαντία. Ώστε τα παιδιά του σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο δεν πρέπει να μάθουν ότι είναι Έλληνόπουλα και κακώς η δασκάλα που βραβεύτηκε τα εντάσσει σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή στην κοινότητα των Ελλήνων. Αλλά έχουν περάσει πάνω από εννιά δεκαετίες από την εποχή που ο Πουλιόπουλος διατύπωνε τις θέσεις του περί …ενιαίας και ανεξάρτητης Θράκης. Θα γυρίσουμε στο 1924;...
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ!

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ...

πηγή: esrpesso
 το είδαμε εδώ Διαβάστε περισσότερα...

Κ.Ροδινός προς Βήμα: «H γραφικότητα και η εμπάθεια δεν έχουν πλέον όρια!.»

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΙΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΒΗΜΑ''...

Φανατικοί μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται διαμαρτυρόμενοι 
για τη νέα τεχνολογία στην Καμπούλ
 
Εκεί στο ΒΗΜΑ μάλλον έχουν απωλέσει κάθε αίσθηση σοβαρότητας.
Την Κυριακή στην έντυπη έκδοσή τους έγραψαν:
« Ποιος σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες με το ψευδώνυμο Κώστας Ροδινός; Το «κουίζ» μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά αν επιχειρήσει κανείς μια αναζήτηση στο Ιnternet θα βρει άρθρα ουδόλως «ρόδινα» αλλά σχετικώς καλογραμμένα και, ως γνωστόν, μόνο ένας από τους «ελληνόφρονες σαμαροφύλακες» ξέρει τόσο καλά ελληνικά ώστε να υποστηρίζει αρθρογραφία… ανεκτού επιπέδου.»
Στο σχόλιο αυτό έστειλα την παρακάτω απάντηση:
Αγαπητέ «Βηματοδότη»,
Είναι λυπηρό για έναν αναγνώστη σας, να διαπιστώνει ανακρίβειες σένα θέμα, που τον αφορά προσωπικως! Σχετικά με το «κουϊζ», που θέσατε στους αναγνώστες σας την περασμένη Κυριακή, επιτρέψατέ μου να επισημάνω τα εξής:
  1. Ουδέποτε υπήρξα σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ. και υπό ουδεμία ιδιότητα! Αν ο συντάκτης του «κουϊζ», έκανε το στοιχειώδες ρεπορτάζ, θα επιβεβαίωνε του λόγου το αληθές.
  2. Δεν είμαι επαγγελματίας αρθρογράφος. Απλώς το Antinews μου παρέχει μια φιλόξενη στέγη.  Ως εκ τούτου ζητώ ….συγνώμη για τα «….σχετικώς καλογραμμένα άρθρα», που «υποστηρίζουν έναανεκτό επίπεδο αρθρογραφίας». Όμως, μου αρέσουν οι παρατηρήσεις και σας υπόσχομαι ό,τι θα βελτιωθώ!
  3. Οσον αφορά στα ελληνικά μου, αυτό το επίπεδο είχε τη δυνατότητα να μου προσφέρει το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Δράττομαι πάντως της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και δημοσίως τους καθηγητές μου.
  4. Απορώ γιατί το «ελληνόφρων» σχολιάζεται ειρωνικά. Δηλαδή τι έπρεπε να είναι ένας έλληνας, «αλλόφρων»;
  5. Τέλος, ούτε «σαμαροφύλακας» υπήρξα ποτέ μου. Μόνο «θαλαμοφύλακας» λίγες φορές και αυτό πριν πολλά χρόνια!
Εννοείται ότι είμαι στη διάθεση του συντάκτη σας γιαταυτοποίηση στοιχείων. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
«Αίσιον και ευτυχές το 2011»
Φιλικά
Κώστας Ροδινός

Νέο σχόλιο για γραφικές ιστοσελίδες
 

Παρ’  όλα αυτά, όμως, χθές ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ, επανήλθε στην ηλεκτρονική του έκδοση με νέο σχόλιο:
Υπερδραστηριότητα στο Διαδίκτυο χθες για τον σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ που μεταμφιέζεται με το ψευδώνυμο Κώστας Ροδινός και αρθρογραφεί σε γραφικές ιστοσελίδες τις οποίες λατρεύουν όσοι πιστεύουν ότι εξωγήινοι βοήθησαν τους Ελληνες στη Μάχη του Μαραθώνα. Πολλοί απορούν πότε βρίσκει τον χρόνο ο Ροδινός να αρθρογραφεί, να συμβουλεύει τον πρόεδρο και να πίνει με τις ώρες τον καφέ του σε καφετέρια της οδού Βαλαωρίτου. Η απάντηση είναι απλή. Εργάζεται από την καφετέρια με τη δύναμη της τηλεπάθειας.

Στο σχόλιο αυτό έστειλα και νέα απάντηση:

«Aγαπητέ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ,
Δεν πρόλαβα να απαντήσω για το δημοσίευμα της Κυριακής και μόλις υπέπεσε στην αντίληψη μου και νέα αναφορά στο πρόσωπό μου, η οποία μάλιστα είναι και άκρως προσβλητική.
Απορώ; Ο συντάκτης σας δεν έχει κάτι πιο εποικοδομητικό να κάνει και …παρακολουθεί τις δραστηριότητές μου, διαβάζοντας ..γραφικές ιστοσελίδες;
Η επιμονή σας, εκτός του ότι έχει καταντήσει γραφική, αγγίζει και τα όρια της εμπάθειας.
Προφανώς σας ενοχλεί κάποιος από τους συμβούλους του Προέδρου της Ν.Δ. για αυτό και επανέρχεσθε.
Ατυχήσατε! Και όσο συνεχίζετε, εκτίθεσθε!
Σας διευκρινίζω ότι:
  1. Ουδεμία επαγγελματική ή άλλη σχέση έχω με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Σε απλά ελληνικά: δεν είμαι σύμβουλός του!
  2. Η ενημέρωση του συντάκτη σας είναι τόσο ….ακριβής, όσο ακριβής ήταν και η περιγραφή της συνάντησης Καραμανλή- Ερντογάν τον Ιούνιο του 2009! Για τους μη γνωρίζοντες, εκείνη η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!
  3. Είμαι ευτυχής που αρθρογραφώ σεγραφικές ιστοσελίδες γιατί οισοβαρές, όπως η δική σας, δεν θα καταδεχόταν ποτέ να φιλοξενήσουν δικά μου άρθρα, τα οποία είναι άλλωστε …«σχετικώς καλογραμμένα».
  4. Μάλλον ο συντάκτης σας θα συχνάζει πολλές ώρες στη Βαλαωρίτου και κάτι έχει πάθει από τους πολλούς καφέδες και βλέπει παντού σύμβουλους του Προέδρου της Ν.Δ.

Τέλος, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη απάντησή μου, πείτε μου πού θέλετε να εμφανιστώ γιαεξακρίβωση στοιχείων και αν πρέπει να φέρω και τον κηδεμόνα μου.
Λυπούμαι, ειλικρινώς για αυτό το επίπεδο δημοσιογραφίας.
Σας είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείτε, ότι υπάρχουν και απλοί πολίτες, που έχουν άποψη και κάποια μικρή ικανότητα να τη διατυπώνουν;
Ελπίζω ότι θα σταματήσει εδώ αυτή η κωμωδία. Διασκεδάσαμε αρκετά! Εχουμε και δουλειές!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κώστας Ροδινός

πηγή Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΕΝΗ - Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ...

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΠΟΤΕ...
Ελένη (Νίκος Γκατζογιάννης)«Στις 28 Αυγούστου 1948, μια ζεστή αποπνιχτική μέρα, γύρω στις δωδεκάμισι, μερικές χωριάτισσες ζαλωμένες ξύλα κατέβαιναν ένα απόκρημνο μονοπάτι πάνω από το χωριό Λια, έναν οικισμό με σταχτιά λιθόχτιστα σπίτια σε μια βουνοπλαγιά κάτω ακριβώς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όπως οι γυναίκες αντίκρισαν το χωριό στα πόδια τους, απάντησαν μια φριχτή συνοδεία.

Μπροστά και πίσω, κρατώντας τουφέκια, ήσαν κάμποσοι από τους κομμουνιστές αντάρτες, που κατείχαν το χωριό τους τελευταίους εννιά μήνες —ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα συνεχιζόταν. Φρουρούσαν δεκατρείς δεσμώτες, που βάδιζαν για εκτέλεση ξυπόλυτοι, τα πόδια τους μαύρα και πρησμένα από το φάλαγγα. Κάποιος, ανήμπορος από το ξύλο να βαδίσει ή έστω ν’ ανακαθίσει, ήταν δεμένος πάνω σ’ ένα μουλάρι.

Ανάμεσα στους κατάδικους ήσαν και πέντε χωριανοί του Λια: Τρεις άντρες και δύο γυναίκες. Η πιο ηλικιωμένη σκουντούφλαγε με το χαμένο βλέμμα της τρέλας. Ήταν η θεία μου Αλέξω Γκατζογιάννη, πενήντα έξι χρονών. Η νεότερη, με καστανωπά μαλλιά, γαλανά μάτια και ξεσκισμένο λουλακί φουστάνι, έπιασε το βλέμμα από τις συγχωριανές της και κούνησε το κεφάλι της. Ήταν η μάνα μου, Ελένη Γκατζογιάννη, σαράντα ενός χρονών…».
Απόσπασμα από το βιβλίο «Ελένη»

«Είχα τρεις στόχους που έγραψα αυτό το βιβλίο. Ήθελα να γράψω για τα γεγονότα των πέτρινων χρόνων, ήθελα επίσης να περιγράψω τη ζωή του ελληνικού χωριού τότε. Ο σημαντικότερος όμως λόγος που το έγραψα ήταν για την οικογένειά μου, για τις αδελφές μου, για τα παιδιά μου, για τ’ ανίψια μου. Για να γνωρίζουν ποια ήταν η Ελένη Γκατζογιάννη. Η έρευνα που έκανα με πλήγωσε πολύ, αλλά μου χάρισε και πολλές ανταμοιβές…».
Νίκος Γκατζογιάννης, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Ο Νίκος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage) ήταν ο μοναχογιός, το μοναδικό αγόρι της Ελένης και Χρήστου Γκατζογιάννη, που γλύτωσε το παιδομάζωμα αλλά το ακριβοπλήρωσε με την δολοφονία της μάνας του. Οι αδελφές του Όλγα, Αλέξω (Κάντα), Γλυκερία και Φωτεινή όλες πήγαν στην Αμερική όπου ο πατέρας τους ο Χρήστος Γκατζογιάννης τις πάντρεψε όλες με Έλληνες μετανάστες. Στο βιβλίο του, εξιστορεί την καταδίκη και εκτέλεση της μητέρας του Ελένης, επειδή δεν παρέδωσε τον γιο της κατά το παιδομάζωμα στους αντάρτες.

Ο συγγραφέας, επιστρέφοντας αργότερα στην Ελλάδα, ψάχνει τους υπαίτιους για τον άδικο και βάναυσο θάνατο της μητέρας του και τους κατονομάζει έναν προς έναν, δηλώνοντας από την αρχή ότι όλα τα ονόματα και τα γεγονότα είναι πραγματικά. Επίσης μέσα από την ιστορία φαίνεται η ζωή στην ελληνική ύπαιθρο μέσα σε όλη της τη σκληρότητα, την υποκρισία, τα καλά και τα κακά της. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σαν πηγή έχουν χρησιμοποιήσει το βιβλίο ιστορικοί, συγγραφείς, μέχρι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίγκαν το είχε σαν επιχείρημα σε ομιλίες του.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε με τον ίδιο τίτλο στη μεγάλη οθόνη το 1985, με πρωταγωνιστές τον Τζον Μάλκοβιτς και την Κέιτ Νέλιγκαν, αν και η κυβέρνηση Παπανδρέου απαγόρευσε τα γυρίσματα σκηνών στην Ελλάδα και τους αυθεντικούς χώρους όπου επρόκειτο να γίνουν αρχικά (τελικά έγιναν στην Ισπανία). Η ταινία προβλήθηκε για λίγες ημέρες και στην Ελλάδα αλλά λόγω πολιτικών πιέσεων και επεισοδίων που προκλήθηκαν από οπαδούς του ΚΚΕ με επιθέσεις στους θεατές, τελικά η προβολή της διεκόπη. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και ανακηρύχτηκε καλύτερο βιβλίο για το 1984 από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

Τα κυριότερα αποσπάσματα από τη ταινία


Ελένη
Ανέβηκε από PareDoseNet. - Oλόκληρες σειρές και επεισόδια online.

πηγή 

Ολόκληρη τη ταινία μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ
A: http://rapidshare.com/files/292569411/Eleni.part1.rar
B: http://rapidshare.com/files/292590142/Eleni.part2.rar
Γ: http://rapidshare.com/files/292617035/Eleni.part3.rar
Δ: http://rapidshare.com/files/292641476/Eleni.part4.rar
Ε: http://rapidshare.com/files/292655267/Eleni.part5.rar
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς συγκοινωνίες αύριο η Αθήνα

ΝΑ ΚΥΚΛΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗ ΓΙΑΦΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΤΟΛΜΑΤΕ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ...

Χωρίς Αστικές Συγκοινωνίες θα μείνει αύριο η Αθήνα καθώς οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής.

Συγκεκριμένα τόσο οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, στον ΗΣΑΠ και στον Προαστιακό όσο και συνάδελφοι τους στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για αύριο.

Ωστόσο οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες.

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου συζητήθηκε η προσφυγή της διοίκησης του ΗΛΠΑΠ κατά του σωματείου εργαζομένων και κατά του Εργατικού Κέντρου ενώ συζητείται προσφυγή της διοίκησης κατά του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΘΕΛ.

Με τις αιτήσεις οι διοικήσεις των μπλε λεωφορείων και των τρόλεϊ ζητούν να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Στα δικαστήρια βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι των Μέσων Μεταφοράς, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν είτε το βράδυ, είτε αύριο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης, υποστήριξε ότι ποινικοποιείται η εργασία και ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της Δικαιοσύνης «η απεργία για τους εργαζόμενους είναι νόμιμη».

πηγή Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP