Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ο «τσαμπουκάς» Τριανταφυλλόπουλος μετέθεσε τον Λιμενάρχη Πάρου

ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΗΣΑΝ ΣΟΥΖΑ ΣΑΝ ''ΚΑΛΑ'' ΠΑΙΔΙΑ...

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φώς δείχνουν για μια ακόμη φορά σε τι κράτος ζούμε. Ένα κράτος που δίνει το δικαίωμα σε έναν εκδότη εφημερίδας να αλλάζει θέσεις δημοσίων λειτουργών επειδή απλά δεν πέρασε το γινάτι του. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Λιμενάρχης Πάρου πήρε φύλο πορείας και μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία μετά τον τσαμπουκά στο νέο λιμάνι της Νάουσας. Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Λίγες μέρες πριν ο Τριανταφυλλόπουλος μπαίνει στην μπούκα του λιμανιού της Νάουσας με το φουσκωτό του. Δένει σε ένα σημείο της προβλήτας χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Ο υπεύθυνος της μαρίνας Γιάννης-με το ψευδώνυμο Γερμανός- διαπιστώνει την κίνηση αφού ο δημοσιογράφος έχει αποχωρήσει από το σκάφος για να κάνει την βόλτα του στα στενά του χωριού συνοδεία τεσσάρων αστυνομικών και ενός πούρου. Επειδή η
συγκεκριμένη θέση ανήκει σε άλλον αποφασίζει να μετακινήσει το σκάφος. Με την επιστροφή του στην μαρίνα ο δημοσιογράφος καταφέρετε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς κατά του υπευθύνου της μαρίνας, ο οποίος ωστόσο δε «μασάει». Η αδιαφορία του Γιάννη και η πρόθεσή του να εξηγήσει τον λόγο που μετακίνησε το σκάφος, εξοργίζει τον δημοσιογράφο ο οποίος φτάνει σε σημείο να επικοινώνησε με τον επιτελάρχη του ΥΕΝ. Ποιος ξέρει κάτω από ποιες συνθήκες δίνεται εντολή ν απομακρυνθεί σε πρώτη φάση ο υπεύθυνος της Μαρίνας. Και εδώ προκαλούνται πολλά ερωτηματικά καθώς ο χώρος ανήκει στον Δήμο και όχι στο Λιμεναρχείο. Όντως ο υπεύθυνος της μαρίνας απομακρύνεται με αποτέλεσμα στην μαρίνα και για δύο μέρες να «επικρατεί» συσκότιση. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν τω μέσω καλοκαιριού. Την περίοδο δηλαδή με την μεγαλύτερη κίνηση των σκαφάτων στο νησί. Για το καπρίτσιο του Τριανταφυλλόπουλου δεν υπήρχε φώς και νερό για δύο μέρες!Αίσχος
Έξαλλοι οι επιχειρηματίες της Μαρίνας καταφέρονται κατά του Δημάρχου και δύο μέρες μετά επιστρέφει στην θέση του ο υπεύθυνος της Προβλήτας.
Αυτή η απόφαση αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον δημοσιογράφο ο οποίος λέγεται ότι ζήτησε ευθύνες απειλώντας θεούς και δαίμονες. Πληροφορίες θέλουν τον υπολιμενάρχη κ. Ραγκούση ο οποίος εκτελούσε χρέη λιμενάρχη να απομακρύνεται εξαιτίας του τσαμπουκά.
Άραγε ο Πρωθυπουργός που έρχεται τις επόμενες μέρες στο νησί θα ενημερωθεί για το θέμα. Και αν ναι… έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος έδωσε εντολή για την μετάθεση. Και στην τελική, τι έχει ο Τριανταφυλλόπουλος και μπορεί όποτε θέλει να μεταθέτει δημόσιους λειτουργούς;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και θα εκτιμούσαμε πολύ κάποιον να απαντήσει επίσημα.
gossip-tv.gr 

το είδαμε στο:enimerwsi.com Διαβάστε περισσότερα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΙΑΣ

ΟΤΑΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Η μάχη της Χαιρώνειας διεξήχθη το 338 π.Χ. μεταξύ του Μακεδονικού βασιλείου και των συνασπισμένων στρατευμάτων του Κοινού των Βοιωτών, ηγέτιδα του οποίου ήταν η Θήβα, της Αθήνας, της Κορίνθου και άλλων ελληνικών πόλεων. Η συγκεκριμένη σύγκρουση υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ. Ο Φίλιππος Β', μονάρχης της Μακεδονίας, κατόρθωσε μετά από πολλά έτη αιματηρών εκστρατειών και έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδια του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο.

Η μάχη της Χαιρώνειας σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα.Επίσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από στρατιωτική άποψη, αναδεικνύοντας ολοφάνερα την υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι των προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών, ιδιαίτερα της οπλιτικής φάλαγγας.

Η ΜΑΧΗ

Όταν ο μακεδονικός στρατός έφτασε στη Χαιρώνεια τον Αύγουστο του 338 π.Χ. βρήκε τους αντιπάλους παραταγμένους ως εξής: Το αριστερό κέρας καταλάμβαναν οι Αθηναίοι. Στο κέντρο βρίσκονταν συμμαχικές δυνάμεις αποτελούμενες από Αχαιούς, Κορινθίους, Φωκείς, Ευβοείς και Μεγαρείς, καθώς και από μισθοφόρους των Αθηναίων. Το δεξί κέρας αποτελούντων από τους Βοιωτούς υπό την ηγεσία του Βοιωτάρχη τους, του Θεαγένη. Στα άκρα δεξιά, στις όχθες του Κηφισού, είχε παραταχθεί το άνθος των Θηβαίων, ο Ιερός Λόχος αποτελούμενος από 300 ειδικά εκπαιδευμένους νέους. Μια σύγχρονη εκτίμηση των δυνάμεων θα ήταν περί τους 35.000 οπλίτες και 2.000 ιππείς από τη μεριά των συμμάχων και 30.000 Μακεδόνες φαλαγγίτες με 2.000 Μακεδόνες ιππείς.
Ο Φίλιππος παρέταξε τα στρατεύματά του ως εξής: Απέναντι από τους Αθηναίους τοποθέτησε το τμήμα των επίλεκτων φαλαγγιτών, των υπασπιστών, του οποίου είχε ο ίδιος την ηγεσία. Απέναντι στους Θηβαίους τοποθετήθηκαν τμήματα πεζεταίρων καθώς και το βαρύ ιππικό με επικεφαλής τον δεκαοκτάχρονο τότε γιο και διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, τον Αλέξανδρο. Τέλος μακεδονικές φάλαγγες παρατάχθηκαν στο κέντρο απέναντι από τους ετερογενείς συμμάχους.

Η αθηναϊκή παράταξη αντιμετώπιζε πρόβλημα ηγεσίας, καθώς ο εμπειροπόλεμος Χάρης είχε τοποθετηθεί επικεφαλής των μισθοφόρων, ενώ σε νευραλγική θέση, επικεφαλής των Αθηναίων οπλιτών βρισκόταν κάποιος Στρατοκλής, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος προφανώς δεν διέθετε τη στρατιωτική ικανότητα που απαιτούσε η περίσταση. Στη μάχη ο Φίλιππος εκμεταλλεύθηκε τα διδάγματα που ο είχε ο ίδιος λάβει ως νεαρός, όταν ζούσε στη Θήβα και πολεμούσε στο πλευρό του Επαμεινώνδα. Ο ίδιος με τους υπασπιστές του κατευθύνθηκε αρχικά εναντίον των Αθηναίων, αλλά σύντομα άρχισε να υποχωρεί, προκαλώντας τους Αθηναίους να τον καταδιώξουν. Ο Στρατοκλής δεν κατάλαβε το τέχνασμα. Παρακινούσε μάλιστα, σύμφωνα με μια μαρτυρία, τους στρατιώτες του να ακολουθήσουν το στράτευμα του Φιλίππου ώσπου να φτάσουν στη Μακεδονία.

Οι σύμμαχοι ακολούθησαν τις κινήσεις των Αθηναίων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα ρήγμα με το δεξί κέρας, και η Θηβαϊκή φάλαγγα έμεινε απροστάτευτη. Στο ρήγμα αυτό εισχώρησε ορμητικά το ιππικό του Αλέξανδρου, σπρώχνοντας τους Θηβαίους προς τον Κηφισό. Τα συμμαχικά στρατεύματα του κέντρου, που κινούνταν ΒΔ μαζί με τους Αθηναίους, έχασαν τον έλεγχο βλέποντας την εξέλιξη αυτή, και άρχισαν να υποχωρούν με νότια κατεύθυνση. Τη στιγμή εκείνη ο Φίλιππος διέταξε αντεπίθεση, και οι υπασπιστές του κατόρθωσαν να αποκλείσουν το αθηναϊκό στράτευμα στο φαράγγι που σχημάτιζε στις υπώρειες του Θούριου ο παραπόταμος του Κηφισού, Αίμων.

Το όνομα του ποταμού θεωρείται ότι προέρχεται από το αίμα που κύλησε τότε από τους Αθηναίους, που έχασαν τουλάχιστον 1.000 άνδρες και άφησαν πίσω 2.000 αιχμαλώτους. Από το υπόλοιπο στράτευμα κάποια τμήματα του κέντρου και του δεξιού κέρατος κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τη Λεβαδεία, ενώ ο Ιερός Λόχος παρέμεινε στη θέση του, πέφτοντας μέχρις ενός...
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Πριν λίγα λεπτά η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Διοικητή του νοσοκομείου Βέροιας, κ. Χατζηδημητρίου, προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία της κατάστασης του 17χρονου Ελληνόπουλου. Σε προηγούμενη επικοινωνία μας μαζί του μας δήλωσε πως παρά λίγα εκατοστά το τραύμα του Ελληνόπουλου θα ήταν διαμπερές! Δηλαδή σαν τα τραύματα που προκαλούν τα πυροβόλα όπλα! Οι προσευχές όμως όλων μας φαίνεται να εισακούονται... Έτσι ο κ. Χατζηδημητρίου μας ενημέρωσε ότι ο νεαρός ανταποκρίνεται καλά και μάλιστα βγήκε απο την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αποσωληνώθηκε! Η κατάστασή του φυσικά παραμένει σοβαρή λόγω του τραύματός του, αλλά όλα δείχνουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ότι βαίνουν καλώς και οι γιατροί αισιοδοξούν. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο άλλος τραυματισμένος στην καρωτίδα, αύριο θα πάρει εξιτήριο... Ο δε αλβανός που είχε τραυματιστεί ελαφρά, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κρατείται... Το ζήτημα πάντως για τους κατοίκους της Βέροιας- και όχι μόνο- παραμένει. Καθώς οι Αρχές δεν φαίνεται να μπορούν να χειριστούν την κατάσταση με την βαριά εγκληματική συμπεριφορά των αλλοδαπών, λαθρομεταναστών στην πλειοψηφία τους. Για να μην πούμε πως κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει ειδικά εκεί στη Βέροια... Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που αφορά την υγεία του νεαρού θα σας κρατάμε ενήμερους.

πηγή Διαβάστε περισσότερα...

Καλημέρα Ελλάδα, αντίο Θράκη...

  • Δεν κυματίζει ελληνική σημαία σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης


  • Επί μισό μήνα (ίσως και περισσότερο) η Ελληνική σημαία έχει... εξαφανιστεί!!!


  • Πώς μπορούν η κυρία Κόκλα, ο κύριος Ραγκούσης, ο κύριος Πάγκαλος και ο πρωθυπουργός, να δικαιολογήσουν αυτό το γεγονός;


  • Εάν συνέβαινε κάπου αλλού, σε άλλο κράτος ή στη νότια Ελλάδα, ίσως να ήταν και ένα γεγονός γραφειοκρατικής ρουτίνας ή απλής ηλιθιότητας κάποιου υπαλλήλου. Όμως, το ότι η Ελληνική Σημαία "έκανε φτερά" από δημόσιο κτίριο στην Θράκη, είναι ένα γεγονός που έχει σημειολογική σημασία και κάποιοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν στην πραγματική του διάσταση. Και εάν το περιστατικό της απώλειας - απουσίας της Ελληνικής Σημαίας ήταν μεμονωμένο, τότε ίσως -ακόμη και για την Θράκη- να θεωρούνταν δυσάρεστο μεν, αλλά και ως ατόπημα δημοσίου υπαλλήλου που έφυγε για διακοπές και... άφησε τον ιστό χωρίς το Ελληνικό Σύμβολο.
    Όμως, το περιστατικό είναι επαναλαμβανόμενο και αποκτά χαρακτήρα πρόκλησης, που δεν θα πρέπει να παραμείνει αναπάντητη επ' ουδενί. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και να τιμωρήσει με βαριές διοικητικές αλλά και οικονομικές ποινές τον/τους υπευθύνους.
    Τί έχει συμβεί; Για άγνωστο -μέχρι στιγμής- λόγο, έχει αφαιρεθεί από την κοινότητα της Οργάνης και από το παράρτημα της Περιφέρειας Α.Μ.–Θ η Ελληνική Σημαία... Τυχαίο; Μάλλον όχι. Κι επειδή είναι πονηροί οι καιροί που διανύουμε και μας επιβάλλουν και πονηρές σκέψεις, γι’ αυτό και μας προβλημάτισε αμέσως το γεγονός, ότι εδώ και περίπου 15 μέρες σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης, δεν κυματίζει η ελληνική σημαία. Πρόκειται για το κοινοτικό κατάστημα και το παράρτημα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Οι λόγοι αφαίρεσης του Ελληνικού Συμβόλου παραμένουν άγνωστοι.
    Στην περίπτωση κατά την οποία οι σημαίες έχου κλαπεί, σίγουρα θα έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία (από όσο γνωρίζουμε τέτοια καταγγελία δεν είχε γίνει μέχρι την Παρασκευή 30.7.2010). Βέβαια, οι σημαίες μπορεί και να αφαιρέθηκαν για λόγους καθαριότητας και συντήρησής τους. Το σίγουρο όμως είναι πως τουλάχιστον μισό μήνα μετά, θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους. Και φυσικά, είναι απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχουν ελληνικές σημαίες προς άμεση αντικατάσταση, σε περίπτωση καταστροφής, απώλειας ή συντήρησης...
    Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά το γεγονός αξίζει να καταγραφεί. Μάλιστα οι φωτογραφίες από το κοινοτικό κατάστημα Οργάνης, όπως και το κτίριο της Περιφέρειας στον ορεινό όγκο, αποδεικνύουν την έλλειψη της σημαίας.
    Λέτε να τις πήρε ο αέρας τις σημαίες; Μήπως ο κύριος Πάγκαλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) μπορεί να τοποθετηθεί; Η κυρία Κόκλα (περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) έχει να δηλώσει άραγε κάτι;
    Αναρωτιέμαι, αν ψάξει κανείς μέσα στο συγκεκριμένο "υποκατάστημα" της περιφέρειας ΑΜ-Θ, υπάρχει περίπτωση σε κάποιο συρτάρι ή σε κάποιο φοριαμό να βρει την σημαία της ανεξάρτητης Θράκης ή την τουρκική σημαία;

    Κωνσταντίνος Διαβάστε περισσότερα...

    Έτοιμος ο νόμος ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΜΩΣΗ στην blogόσφαιρα

    Σε σημερινό δημοσίευμα της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  αποκαλύπτει ότι είναι έτοιμος ο νόμος για την φίμωση των blogs

    Κανόνες στο χάος της blogόσφαιρας έχει ως τίτλο

    Συνολική νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της blogόσφαιρας, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
    Όπως πιστεύουν στο υπουργείο, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι του Διαδικτύου επιθυμούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γνωρίζουν όλοι τους «κανόνες του παιχνιδιού» και να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα «κανιβαλισμού» και άλλων παράνομων προσωπικών επιθέσεων μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων.

    Ας πάνε να βρουν και να καταγγείλουν ποιοι δημοσιογράφοι ενέπλεξαν και μετέφεραν στην blogόσφαιρα
    Τους εκβιασμούς τις απειλές ,τις μηνύσεις και να τους τιμωρήσουν
    Ας μας πουν ποιοι κρύβονται πίσω από το τρωκτικό και να διαλευκάνουν την υπόθεση
    Το να κάνουν blogόσφαιρα a la carte
    Δεν θα περάσει


    συνέχεια εδώ Διαβάστε περισσότερα...

    Ανεστάλη η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγων με οριακή πλειοψηφία

    Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, με οριακή πλειοψηφία, ύστερα απο πολύωρη και θυελλώδη πανελλαδική γενική συνέλευση του κλάδου, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η πολιτική επιστράτευση και θα ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση.
    «Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κινητοποίηση πήραμε την απόφαση» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, διαβεβαιώνοντας ότι από τη Δευτέρα οι μεταφορείς θα είναι στο τιμόνι. Διευκρίνισε δε ότι «σε περίπτωση που το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αθετήσει τις δεσμεύσεις του ο κλάδος θα αντιδράσει με απεργία που θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί μετά από γενική πανελλαδική συνέλευση».
    Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις από το Σάββατο το απόγευμα, καθώς από τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τάξεις διατυπώθηκε η πρόταση να ανασταλεί η απεργία και η κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση.
    Την εν λόγω πρόταση υιοθέτησαν οι απεργοί, ενώ έγινε αργότερα αποδεκτή και από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των απεργών ότι δεν προσφύγουν σε νέες κινητοποιήσεις όσο θα κρατήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
    Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος θα αφορά στα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των μεταφορέων, καθώς και στην ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο.

    συνέχεια εδώ Διαβάστε περισσότερα...

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
    "Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
    Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

    ''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

    Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

    ''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

    ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
    "Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















    Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

    (Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

    ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

    ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
    Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

    ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

    ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
    Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
    ..

    Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
    ...
    Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
    ...
    Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
    .
    φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

      © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

    Back to TOP