Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ 27.02.2011:Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., τη Σ.Ε.Κ., το Δήμο Λύσης και την οικογένεια του ήρωα, τελεί αύριο Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, 2011 και ώρα 9:00 π.μ. στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. και πρώτου Κύπριου Έφέδρου Αξιωματικού Γρηγόρη Αυξεντίου. Του μνημοσύνου θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Ταμασσού κ. Ησαϊας. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 κ. Θάσος Σοφοκλέους. Μετά την τέλεση του μνημοσύνου, θα ακολουθήσει τρισάγιο στον τόπο της θυσίας του ήρωα, στο κρησφύγετό του.

πηγή Διαβάστε περισσότερα...

Που καταντήσαμε.. Να μας κάνουν υποδείξεις και οι Τούρκοι για θέματα Οικονομίας

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία του GIORGO, του ΠΑΠ και του Πα.Σο.Κ...
Οι 'φίλοι' γείτονες μας συμβουλεύουν πως θα βγούμε από το αδιέξοδο...


πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Πράξεις, «τακτικές» και…Νόμοι!

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΦΡΙΞΑ ακούγοντας τον συμπολίτη μου Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χτες βράδυ στις ειδήσεις να δηλώνει ότι ΔΕΝ έπρεπε να καλέσει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Αθηνών τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών – και άλλα 8 άτομα - με κατηγορίες για «κακουργηματικές πράξεις» αλλά μάλλον να του απονεμηθεί κάποιο ΕΥΣΗΜΟ για «επίδειξη ανθρωπιστικών διαθέσεων»…

ΑΠΟΡΗΣΑ με τον Νέο Νόμο που θα φέρει στο Κοινοβούλιο τηνερχόμενη εβδομάδα ο συμπολίτης μου Υπουργός Δικαιοσύνης για να σταματήσουν οι προσβολές σε άτομα άλλων εθνοτήτων, άλλων φυλών κλπ, κλπ… ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ προτείνω μια ρηξικέλευθη ερμηνεία λέγοντας ότι αφού τα τελευταία χρόνια, κατά την πάγια «τακτική» τους, οι κάθε λογής «προοδευτικοί» με την πλήρη υποστήριξη των ΜΜΕ που λειτούργησαν και λειτουργούν ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης ΔΕΝ κατόρθωσαν να μας πείσουν ότι ως Έλληνες είμαστε και ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ και ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΙ, τώρα μάλλον «θα μας κλείσουν τα στόματα» με…ΝΟΜΟ!!! Και σε ότι αφορά τα οικονομικά μας δρώμενα ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ότι όταν πέρυσι δήλωνα σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές όπου ήμουν καλεσμένος ότι «η τρόικα» σημαίνει βάσανα για τους Έλληνες για 8 με 10 χρόνια μου έλεγαν οι οικοδεσπότες δημοσιογράφοι ότι ήμουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ…

ΤΩΡΑ διαπιστώνω ότι μάλλον ήμουν…λάθος!... Καθώς με το μαρτύριο της σταγόνας μαθαίνουμε κάθε μέρα περισσότερα για το «μέλλον μας υπό την ΑΙΓΙΔΑ της τρόικα» το βάθος χρόνου μάλλον θα είναι 30 χρόνια, δηλαδή όσο και η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ που εκλιπαρούμε να έχουμε για την αποπληρωμή των…δανεικών!... ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΕ φίλες και φίλοι, ότι ΔΕΝ συμμετέχω πλέον σε τηλεοπτικές εκπομπές και ρωτάτε ΓΙΑΤΙ;
Είναι αυτονόητο…
Καλημέρα, και καλό Σαββατοκύριακο!...
Διαβάστε περισσότερα...

Εθνικό Μνημόσυνο Γρηγόρη Αυξεντίου & Ευαγόρα Παλληκαρίδη στα Ιωάννινα

Η Α.Φ.Κ. Τόλμη σας προσκαλεί στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων του Έθνους μας Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη το οποίο θα τελεστεί την Κυριακή 27/2/11 στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων.

Η παρουσία όλων μας είναι η ελάχιστη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και εθνική ολοκλήρωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ‘αγορίνες’ και το βορειοηπειρωτικό

Πολλά γράφτηκαν για την εκδήλωση της 97ης επετείου της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου που έγινε στην Αθήνα από το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών. Όλα σχεδόν αφορούσαν τις ενδοβορειοηπειρωτικές έριδες σχετικά με σωματεία και πρόσωπα αλλά και την προκλητική συμπεριφορά κάποιων "υπερπατριωτών". (σημ.egersis:αυτό δεν το γνωρίζουμε και δεν το υιοθετούμε)


Κανείς όμως, εκτός κι αν δεν το αντιληφθήκαμε, δεν ασχολήθηκε με μία καινοτομία προσβλητική για την ιστορική μας επέτειο: την απουσία, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Αθηναίων!

Πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω για να θυμηθούμε πότε δεν υπήρχε αυτή η τυπική μεν αλλά και συμβολική παρουσία του μεγαλύτερου Δήμου της Ελλάδας μέσω του συγκροτήματος των μουσικών που συνόδευε την πορεία των διαδηλωτών κάθε χρόνο από την Μητρόπολη Αθηνών και τελευταία από τον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη και εκεί ανέκρουε μετά την κατάθεση στεφάνων τον πένθιμο σκοπό και τέλος τον ΄Υμνο εις την Ελευθερία.

Βέβαια ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών όπως κάθε χρονιά απέστειλε τη σχετική αίτηση όπως κάθε χρονιά αλλά αυτή τη φορά δεν βρήκε ανταπόκριση. Έτσι φέτος όσοι ήταν παρόντες στην επετειακή εκδήλωση έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο χωρίς συνοδεία μουσικής υπόκρουσης. Όχι πως την είχαν ανάγκη για να το πράξουν. Φαίνεται λοιπόν ότι η δημοτική αρχή του Γιώργου Καμίνη εισάγει νέα ήθη στο κλεινόν άστυ.

Όμως στη συμπρωτεύουσα τα πράγματα δείχνουν να είναι χειρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Σοφία Ασλανίδου κάλεσε σε απολογία (!) τη δημοσιογράφο Δέσποινα Μηλιάδου γιατί σε εκπομπή της στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Θεσσαλονίκης FM-100 χρησιμοποίησε τον όρο "Βόρειος Ήπειρος"! Της είπε ότι το ρεπορτάζ της, με αφορμή την δράση του προξένου ο οποίος ανακλήθηκε στην Αθήνα, ήταν μονόπλευρο και ότι η χρήση του όρου δεν είναι παραδεκτή γιατί προκαλεί!

Βέβαια τι να περιμένει κανείς από μία δημοτική αρχή όταν ο Δήμαρχος της Γιάννης Μπουτάρης πριν δύο εβδομάδες δήλωνε σε εκπροσώπους 52 αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων ότι θέλει τις επενδύσεις και τα λεφτά τους προκειμένου να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.

«Σάρισσα»
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΑΡΑΠΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΘΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ...

ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ...



ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ...
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠ ΤΑ ''ΤΖΑΜΠΟ'' ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΟΥΣ:
''ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΠΟΡΝΟ!'' KAI ''ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΙΑ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ''.

ΑΥΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τεθωρακισμένο στην Κερατέα! Ανοιχτή στον διάλογό λέει η Κυβέρνηση.Την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων ζητούν οι κάτοικοι.

ΕΣΦΙΞΑΝ ΟΙ ΚΩΛΟΙ...ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΑΜΨΟΥΝ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, ως όρο προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος, έθεσε συμφωνα με πήροφορίες της Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης www.e-aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής στους υπουργούς Εσωτερικών, Γ.Ραγκούση και Περιβάλλοντος, Τ.Μπιρμπίλη, στη συνάντηση που είχαν για το θέμα χθες το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή στο διάλογο με κατοίκους και φορείς της Κερατέας, μετά και τις νέες συγκρούσεις με την αστυνομία για το θέμα κατασκευής του ΧΥΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές χρησιμοποιήθηκε και τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας για τη ρίψη νερού 

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η υφυπουργός Εσωτερικών κα Τζάκρη, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Κάνουμε ανοιχτό διαγωνισμό για όλες τις μοντέρνες τεχνολογίες. Μπορούν όλοι να στείλουν τις προτάσεις τους» τόνισε.

Η κ.Τζάκρη πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Κερατέας δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για το θέμα του ΧΥΤΑ.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, η πολιτεία είναι απούσα και έχουν βάλει μπροστά τους αστυνομικούς αλλά δεν αφορά την αστυνομία η δημιουργία ΧΥΤΑ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σπύρος Κρικέτος.

«Θα έχουμε δυσάρεστα στην Κερατέα, φοβάμαι τα χειρότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ… Το Θρυλόριο, ένα από τα πιο δυναμικά χωριά, δε θα έχει δημοτικό σχολείο;

Τα τουρκόφωνα μειονοτικά σχολεία με έξι παιδιά και δάσκαλο από την Τουρκία λειτουργούν κανονικότατα και τα δημόσια με 16 παιδιά κλείνουν. Για εθνικούς λόγους, τουλάχιστον, κάποια σχολεία ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι ΑΝΟΙΚΤΑ! Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου


Επιτόπιο ρεπορτάζ  του «Χ» στο Θρυλόριο,  εκεί όπου λειτουργεί δημόσιο σχολείο και σύμφωνα με τον Καλλικράτη θα κληθεί να βάλει λουκέτο και τα παιδιά να μεταφερθούν σε άλλα κοντινών οικισμών, προκειμένου να εξοικονομηθούν έξοδα, πόροι και μισθοί  δασκάλων. Το σενάριο αυτό προτάθηκε, αλλά κανένας δε θέλει να το δει να υλοποιείται. Δεν μπορεί όλα τα τουρκόφωνα μειονοτικά σχολεία των γύρω χωριών, π.χ. του Φύλακα, να λειτουργούν με έξι μαθητές κανονικότατα και με δάσκαλο που πληρώνει το τουρκικό κράτος μέσω του προξενείου και το μοναδικό δημόσιο σχολείο του Θρυλορίου, που θα μπορούσε να απορροφήσει και μουσουλμάνους μαθητές όπως έγινε φέτος, να αποφασίζεται ότι πρέπει να κλείσει…
«Όταν κλείνει, όμως, ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή» μας θυμίζουν οι άνθρωποι που δε θέλουν αυτό το ιστορικό σχολείο του Θρυλορίου, που δημιούργησαν με υψηλά στάνταρ κάποτε οι πρόσφυγες πρόγονοί τους, να κλείσει. Τώρα δίνονται οικόπεδα σε παλιννοστούντες που έρχονται οικογενειακά. Με μαθηματική ακρίβεια αναφέρουν ότι του χρόνου το σχολείο θα έχει διπλάσιους  μαθητές, αφού η αναγκαιότητά του είναι μεγάλη...
Διαβάστε περισσότερα...

Έκραξαν τον Σαχινίδη στο Βόλο!

ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ!!! ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ...

Με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, προετοιμάστηκε η υποδοχή του υφυπουργού Οικονομικών Σαχινίδη ο οποίος είχε ομιλία στο VOLOSPALACE προσκεκλημένος του τοπικού μΠΑτΣΟΚ.
Στην Ξενοφώντος και πριν το ξενοδοχείο παρατάχτηκε διμοιρία, αποκόπτωντας τη πρόσβαση στην είσοδο του ξενοδοχείου, ενώ στα γύρω στενά υπήρχαν δεκάδες ασφαλήτες, ελέγχοντας την περίμετρο του ξενοδοχείου.
Ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στο κράτος της χρεοκοπίας, τους μετανάστες, την αστυνομοκρατία, και τους τζαμπατζήδες υπουργούς.
Πανικός προκλήθηκε στα ΜΑΤ, όταν η πορεία έφυγε κάνοντας τον κύκλο του Δημαρχείου Βόλου και προσέγγισε ξανά το ξενοδοχείο όχι από το δρόμο αλλά από το πάρκο σε πλατιά διάταξη δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο μέτωπο επιτήρησης που η δοιμιρία των ΜΑΤ δεν μπορούσε να ελέγξει. Έτσι η πορεία βρέθηκε πολύ πιο κοντά στο χώρο της εκδήλωσης, συνεχίζοντας με παλμό τα συνθήματα με κυρίαρχο “ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΛΑΟ”.
Παράλληλα, τρία μέλη του κινήματος “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” μπήκαν... στη ζούλα στην αίθουσα της ομιλίας κι έκραξαν τον Σαχινίδη την ώρα που πήγε να ξεκινήσει την ομιλία του, καταγγέλλοντας το κράτος των εργολάβων και των πραγματικών τζαμπατζήδων. Φυσικά τους πέταξαν έξω με το αιτιολογικό “πρώτα ο πολίτης, πετιέται έξω”....

πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 23ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP