Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ… Το Θρυλόριο, ένα από τα πιο δυναμικά χωριά, δε θα έχει δημοτικό σχολείο;

Τα τουρκόφωνα μειονοτικά σχολεία με έξι παιδιά και δάσκαλο από την Τουρκία λειτουργούν κανονικότατα και τα δημόσια με 16 παιδιά κλείνουν. Για εθνικούς λόγους, τουλάχιστον, κάποια σχολεία ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι ΑΝΟΙΚΤΑ! Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου


Επιτόπιο ρεπορτάζ  του «Χ» στο Θρυλόριο,  εκεί όπου λειτουργεί δημόσιο σχολείο και σύμφωνα με τον Καλλικράτη θα κληθεί να βάλει λουκέτο και τα παιδιά να μεταφερθούν σε άλλα κοντινών οικισμών, προκειμένου να εξοικονομηθούν έξοδα, πόροι και μισθοί  δασκάλων. Το σενάριο αυτό προτάθηκε, αλλά κανένας δε θέλει να το δει να υλοποιείται. Δεν μπορεί όλα τα τουρκόφωνα μειονοτικά σχολεία των γύρω χωριών, π.χ. του Φύλακα, να λειτουργούν με έξι μαθητές κανονικότατα και με δάσκαλο που πληρώνει το τουρκικό κράτος μέσω του προξενείου και το μοναδικό δημόσιο σχολείο του Θρυλορίου, που θα μπορούσε να απορροφήσει και μουσουλμάνους μαθητές όπως έγινε φέτος, να αποφασίζεται ότι πρέπει να κλείσει…
«Όταν κλείνει, όμως, ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή» μας θυμίζουν οι άνθρωποι που δε θέλουν αυτό το ιστορικό σχολείο του Θρυλορίου, που δημιούργησαν με υψηλά στάνταρ κάποτε οι πρόσφυγες πρόγονοί τους, να κλείσει. Τώρα δίνονται οικόπεδα σε παλιννοστούντες που έρχονται οικογενειακά. Με μαθηματική ακρίβεια αναφέρουν ότι του χρόνου το σχολείο θα έχει διπλάσιους  μαθητές, αφού η αναγκαιότητά του είναι μεγάλη...



Δεν μπορεί να λειτουργεί παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο και να κλείνει το δημοτικό σχολείο, λένε και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο ζωντανά χωριά, με 600 δραστήριες οικογένειες. Οι γονείς ανησυχούν, οι μητέρες είναι ανάστατες, αφού το ιστορικό δημοτικό σχολείο που έγινε επί Τριλόαρ, που έχει φέτος 16 παιδιά και του χρόνου αναμένεται να’ χει 30 με τις νέες οικογένειες παλιννοστούντων που έρχονται, κλείνει για να συγχωνευθεί με το σχολείο του Ροδίτη.


Η Αθηνά Καμτσικλή, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ανέλαβε να κινητοποιήσει τους πάντες για να ακουστεί η φωνή τους. Ειδοποίησε τον περιφερειακό σύμβουλο, Γιάννη Νικολαίδη, την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο, Σοφία Τσιτηρίδου, να ασκήσουν όποια επιρροή μπορέσουν υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους. «Μας ενημέρωσε ο σύλλογος διδασκόντων για το τι πρόκειται να γίνει, ότι το σχολείο μας θα συγχωνευτεί, γιατί έχει πολύ λίγους μαθητές. Εννοείται ότι δεν το θέλει κανείς αυτό από το Θρυλόριο. Πρώτοι-πρώτοι οι γονείς που συνεχίζουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, γιατί βλέπουμε να γίνεται μια καταπληκτική δουλειά, από εκείνη την ώρα που το μάθαμε τρέχουμε. Προσπαθούμε να βρούμε άκρες που θα βοηθήσουν στην όλη κατάσταση.

Σας είπαν ότι αυτό θα γίνει άμεσα;
-Για άμεσα όχι, μπορεί να μην είναι για του χρόνου, αλλά για την άλλη χρονιά οπωσδήποτε θα γίνει, γι’ αυτό τρέχουμε να προλάβουμε, ότι μπορεί ο καθένας να προσφέρει από τα παιδιά που έχουν θέση και στον δήμο και στην περιφέρεια. Τα επιχειρήματα μας είναι ότι έχουμε ένα σχολείο ιστορικό, έχουμε ένα σχολείο που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί παράγει καταπληκτική δουλειά, θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών  των παλιννοστούντων που επέλεξαν να εγκατασταθούν στο χωριό μας, δε θα χρειάζεται να τρέχουν στην Κομοτηνή, υπάρχει ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο, υπάρχει το δημοτικό, νομίζω ότι είναι το Α’ και το Ω’ για μια οικογένεια αυτά τα τρία πράγματα.



Αντιδράσατε;
-Πήγαμε στον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Χατζή, μας δέχθηκε ο άνθρωπος αμέσως, άκουσε αυτά που είχαμε να πούμε, αλλά δυστυχώς δε μας απέκλεισε ότι δεν πρόκειται να γίνει, δε δεσμεύτηκε για τίποτα και είπε ότι το σχέδιο προχωράει κανονικά. Η γραμμή που έχουμε πάρει δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσο και αν του είπαμε εμείς…».
Στο αίτημα συμπαρίσταται και η πάρεδρος Θρυλορίου, η Αρχοντούλα Σαλπιγγίδου, η οποία και υποστηρίζει ότι και το σχολείο του Θρυλορίου μπορεί να μαζέψει 32 παιδιά. «Θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει το σχολείο του Θρυλορίου, θα κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να μαζέψουμε τα παιδιά, θα έρθουν, υπάρχουν γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν και 15-20 παιδιά από το Θρυλόριο, που πηγαίνουν στην Κομοτηνή, γιατί ήταν υποβαθμισμένο το σχολείο, τώρα δε γίνεται αυτό, δηλαδή, αν πουν ότι θα τα κάνουμε εξατάξια και το δικό μας θα έχει 30 παιδιά που επικαλούνται ως όρο θα τα φέρουν πίσω».
Επιτέλους, δεν μπορεί ένα ζωντανό χωρίο με τουλάχιστον πέντε δραστήριους συλλόγους, με δεκάδες υποψηφίους, αλλά κι εκλεγμένους αιρετούς, με ποντιακό στοιχείο που θεωρείται από τα πιο δυναμικά να αποδυναμώνεται από το δημοτικό του σχολείο. Οι αιρετοί αύριο ας κάνουν την υπέρβασή τους, αφαιρώντας το Θρυλόριο από την πρόταση του Καλλικράτη στην εκπαίδευση.

Εφημερίδα ''Χρόνος''

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP