Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

«Σταυρωμένοι Αετοί - οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου»

«Σταυρωμένοι Αετοί - οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και το μυστήριο του Αρβανίτικου Ελληνισμού» είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του κ. Δ. Αλεξάνδρου της σειράς «Ξεχασμένοι Έλληνες». Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε δύο εξαίρετους πατριώτες των οποίων η ζωή υπήρξε παράδειγμα προσφοράς, τον Λάμπρο Παπαντωνίου, δημοσιογράφο στις ΗΠΑ και τον Γρηγόρη Ντριγκόγια, επί χρόνια πρόεδρο στους συλλόγους της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου διοργανώθηκε από τον ΜΑΚΕΔΝΟ στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 24 Οκτωβρίου 2010, με κεντρικό ομιλητή τον π. Υπουργό κ. Στέλιο Παπαθεμελή και τον καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Χρήστου να αναλαμβάνει την παρουσίαση. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας και η ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης.     
 Απόσπασμα από χαιρετισμό μας:
          Μόλις λάβαμε την τιμητική πρόσκληση από τον σύλλογο Μακεδνό και τον πρόεδρό του κ. Αλεξάνδρου να χαιρετίσουμε τη σημερινή εκδήλωση, μας ηλθε στη σκέψη ένα  ερώτημα που αντιμετωπίζουμε συχνά τώρα τελευταία από παλιούς φίλους. Γιατί  εσείς,  οι φοιτητές της δεκαετίας του 80 και του 90 κυρίως,  Μακεδόνες, Πόντιοι,Θρακιώτες, Πελοποννήσιοι, απ΄όλη την Ελλάδα, αλλά παντως όχι Βορειοηπειρώτες , τρέχετε στη Βόρειο Ήπειρο και ασχολείστε  με το Βορειοηπειρωτικό  ειδικά τώρα που εξέλιπαν  οι προ του 1990 συνθήκες;
          Είναι καίρια η ερώτηση γιατί εδώ ακριβώς κρύβεται και η ουσία μίας εκδήλωσης σαν τη σημερινή...
          Τι είναι άραγε Βόρειος 'Ηπειρος  αγαπητοί φίλοι; Είναι μόνο οι αρχαίες ελληνικές πόλεις του Βουθρωτού, της Απολλωνίας και της Φοινίκης της πρωτεύουσας του βασιλιά Πύρρου; Είναι  η Χειμάρρα το άπαρτο κάστρο του ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία και η Μοσχόπολη το περίλαμπρο πνευματικό κέντρο του βλαχόφωνου Ελληνισμού; Είναι ο τόπος του μαρτυρίου του εθναποστόλου αγίου Κοσμά του Αιτωλού;Είναι μόνο η Κλεισούρα το Τεπελένι,  και η Τρεμπεσίνα όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδες δόξας από τον στρατό μας το 40;

          Βόρειος Ήπειρος είναι όλα αυτά μαζί αλλά πολύ περισσότερο είναι οι άνθρωποι που κατοικούν αυτήν την πανάρχαια ελληνική γη. Από τους πιο αδικημένους ιστορικά,σκλάβοι σε βάρβαρους δυνάστες για 600 χρόνια δεν μήδισαν ούτε έσκυψαν το κεφάλι.Από τους Βορειοηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες Σίνα, Μπαγκα ,Ζάππα,κ.α ως  τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη που από την Δρόπολη κατέβηκε με τους άνδρες του και πέθανε στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης το 1828  μέχρι τον θρυλικό καπετάνιο του Βούρκου Θύμιο Λώλη που πολεμούσε για την λευτεριά της πατρίδος του από το 1904 ως το 1944 και το μαρτυρικό ζεύγος του Γρηγόρη και της Μαρίας Λαμποβιτιάδη που τους σκότωσαν σαν σκυλιά το 46 οι κομμουνιστες του Χότζα για την εθνική τους δράση , ο ελληνισμός στη Βόρειο Ήπειρο προσφέρει στην πατρίδα, ματώνει και γεννά ήρωες μέχρι σήμερα. Ήρωες σαν τους 5 ηγέτες της Ομόνοιας της περίφημης δίκης των Τιράνων με τον ένα από αυτούς τον Παν. Μάρτο να χάνει τα λογικά του από τα βασανιστήρια αλλά και από το γεγονός ότι είχε εγκλεισθεί στο ίδιο κελλί που είχε φυλακισθεί ο πατέρας του 30 χρόνια πρίν. Ήρωες σαν την Ερμιόνη Αντρέα την ηρωική δασκάλα της Κορυτσάς και ψυχή των ελληνικών φροντιστηρίων εκεί , τον Βασίλη Μπολάνο τον αγωνιστή δήμαρχο Χειμάρρας που τον σέρνουν οι Αλβανοί στα δικαστήρια γιατι τοποθετεί πινακίδες στην ελληνική γλώσσα, ήρωες σαν τον Αριστοτέλη το Γκούμα τον 37-χρονο Χειμαραίο που  τον σκότωσαν πισώπλατα εθνικιστές Αλβανοί λίγο έξω από το σπίτι του γιατί μιλούσε ελληνικά στη Χειμάρρα στις 13 του περασμένου Αυγούστου!
          Δεν είναι τυχαίο ότι στις επισκέψεις μας (προσκύνημα είναι η καλύτερη λέξη) στη Βόρειο Ήπειρο, αισθανόμαστε ότι περισσότερο παίρνουμε παρά δίνουμε. Εμείς δίνουμε μία μικρή συνδρομή στις διάφορες ανάγκες τους αλλά  επιστρέφουμε  πάντα γεμάτοι πιο πολύ Ελλάδα! Και το έχουμε τόσο ανάγκη στη σημερινή εποχή! Αυτούς τους ανθρώπους στηρίζει η ΣΦΕΒΑ σ αυτούς στεκόμαστε δίπλα μαζί με την Ηπειρωτική Εστία και πολλούς άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης μας. 
          Ας είναι λοιπόν η σημερινή εκδήλωση και το εξαιρετικό βιβλίο του κ. Αλεξάνδρου μια αφορμή για να μάθουμε τους αγώνες αυτών των ξεχωριστών Ελλήνων, να παραδειγματισθούμε από το ηρωικό τους φρόνημα, αλλά και να τους στηρίξουμε με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο για να διατηρηθεί ο ελληνικός χαρακτήρας της πολύπαθης αυτής  γής
          Κλείνοντας τον χαιρετισμό μας θα ήθελα εκ μέρους όλων των μελών της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ να ευχαριστήσω τον κ. Αλεξάνδρου που αφιέρωσε το εξαιρετικό του πόνημα σε ένα μεγάλο αγωνιστή του Βορειοηπειρωτικού, τον επί σειράν ετών πρόεδρο των συλλόγων μας αείμνηστο ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΤΡΙΓΚΟΓΙΑ που έφυγε νωρίς από τη ζωή αυτή πριν 5 χρόνια.  Το γεγονός ότι η προσφορά και οι προσωπικοί του αγώνες αναγνωρίζονται και μετά την κοίμησή του δίνει κουράγιο και δύναμη και σε εμάς να συνεχίσουμε τη μικρή μας προσπάθεια στις γραμμές που εκείνος χάραξε. Ας είναι αιωνία του η μνήμη!

Αναδημοσίευση από:sfeva

Το είδαμε εδώ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP