Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ. ΕΞΟΜΟΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
  
Αλβανική εφημερίδα: «Να ζητήσουν συγνώμη από τους Αλβανούς, οι Μπολάνο και Ντούλε»




Με ένα μακροσκελές άρθρο της η αλβανική εφημερίδα “Gazeta Shpiptare” αναφέρεται επικριτικά και ισοπεδωτικά στη δολοφονία του βορειοηπειρώτη ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα και στις ενέργειες των δύο ομογενών Βασίλη Μπολάνο ( Δήμαρχο Χιμάρας) και Βαγγέλη Ντούλε (προέδρο του «Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Δε διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει υβριστικές λέξεις για τους δύο βορειοηπειρώτες πολιτικούς.
Βασικά μέρη, του αλβανικού άρθρου, μεταφέρουμε στο δημοσίευμά μας.
Αναφέρεται κατ’ αρχήν στη δολοφονία του ομογενή από τη Χιμάρα:

«Στις 12 Αυγούστου 2010, στο δρόμο Αυλώνας –Χιμάρας έγινε ένα τραγικό ατύχημα. Συγκρούστηκε ένα αυτοκίνητο με μια μηχανή και σκοτώθηκε ένας Χιμαριώτης, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών. Στους δρόμους της Αλβανίας συμβαίνουν συχνά τέτοια ατυχήματα. Κάθε πρωί ακούμε ότι κάποιος σκοτώθηκε χθες σε ατύχημα με αυτοκίνητο, σαν να ακούμε στα χρόνια του πολέμου πόσοι νεκροί υπάρχουν στο πεδίο της μάχης, έτσι στις 12 Αυγούστου σκοτώθηκε ένας πολίτης. Υπάρχουν ατυχήματα πιο σοβαρά από αυτό της 12ης Αυγούστου. Θυμηθείτε το ατύχημα που έγινε τον Ιούλιο στην περιοχή Puke όπου σκοτώθηκαν 14 άτομα. Ωστόσο, κανένα από τα ατυχήματα αυτά δεν έχει δημιουργήσει πολιτική αναταραχή , όσο το ατύχημα της 12ης Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θύμα που ήταν ένας Αλβανός από τη Χιμάρα, μιλούσε στα ελληνικά»…

Ο συντάκτης του αλβανικού κειμένου, Kristo Frashëri, θα εκφράσει την έκπληξή του για την άμεση τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να προλάβουν να αξιολογήσουν οι αλβανικές αρχές το ατύχημα...

Φιλοξενούνται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, που μίλησε ‘για απαρέδεκτη εθνοτική βία μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις’.

Θα σημειώσει, ακόμη, ο αλβανός συντάκτης:

«Η δολοφονία ενός Χιμαριώτη έθεσε σε κίνηση όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα. Από τη «Νέα Δημοκρατία» ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής, Δημήτριος Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα. Ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος ‘ΛΑΟΣ’, Κώστας Αϊβαλιώτης, προχ ώρησε ακόμη περισσότερο. Προέτρεψε την Αθήνα αν αναθεωρήσει τις διμερές σχέσεις.

»Σκεφτείτε, γράφει ο αλβανός, μια αδιευκρίνιστη δολοφονία ,ενός Χιμαριώτη, γίνεται λόγος να επαναξεταστούν οι διμερείς σχέσεις και η καλή γειτονία των δύο χωρών!»

Και θα συνεχίσει:

« …επιπλέον ο κ. Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος του κόμματος της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου και ο κ. Βασίλης Μπολλάνος, δήμαρχος Χιμάρας, με εκπληκτική ταχύτητα έθεσαν ως εθνικό το κίνητρο της δολοφονίας του πολίτη της Χιμάρας»

« Ο Β. Ντούλε είναι πρόεδρος του Κόμματος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενός κόμματος που έχει αναλάβει να προστατεύσει όχι μόνον τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και των άλλων μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία (Βλάχοι, Σκοπιανοί, Μαυροβούνιο, Γύφτοι, Ρομά). Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να βγάζει φωνή διαμαρτυρίας, για ατυχήματα και αδικίες που έχουν συμβεί σε μέλη των άλλων μειονοτήτων. Με αυτήν του την κίνηση σταμάτησε να είναι ο πρόεδρος το μαντρόσκυλο και προστάτης των μειονοτήτων, και θα γίνει επίτροπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Αλβανία»…

« Την ίδια γκάφα έκανε και ο Βασίλης Μπολλάνος. Ενθάρρυνε ή τουλάχιστον υποστήριξε τη δράση πολλών δεκάδων Ελλήνων στη Χιμάρα να κλείσουν την εθνική οδό για 14 συνεχείς ώρες, κόβοντας τον άξονα Αυλώνας- Άγιους Σαράντα, παραβιάζοντας σαφώς τους αλβανικούς νόμους.

…έτσι σταμάτησε να κάνει το μαντρόσκυλο και αυτός στον αλβανικό Δήμο και έγινε αρχιφύλακας της Ελλάδας.

… ο δήμαρχος της Χιμάρας έχει από καιρό φορέσει το μανδύα του αρχηγού δικτάτορα, που έδωσε, μάλιστα και ετυμηγορία, πριν το δικαστικό σώμα αποφανθε,ί για το ατύχημα. Παραδέχτηκε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από μια κοινότυπη διαμάχη μεταξύ της νεολαίας.Επομένως προκαλεί έκπληξη ότι αφού ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως ήταν μια κοινότυπη διαφορά πως έδωσε σε αυτήν τόση μεγάλη πολιτική σημασία»

«Οφείλουν και οι δύο να ζητήσουν συγνήμη από τον αλβανικό λαό».

Το αλβανικό άρθρο δεν παραλείπει να κατακρίνει και τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου της Αλβανίας, Αναστάσιου, που τόλμησε να πει ότι ‘τέτοιες ενέργειες (εθνοτικού χαρακτήρα) έχουν τον κίνδυνο ανακίνησης θεμάτων και της αντιπαράθεσης των νέων’.

Ο συντάκτης καταφέρεται στη συνέχεια κατά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, αναφέροντας την ιστορία της τοποθέτησης του Αναστάσιου και θα καταλήξει πως η «η Αρχιεπισκοπή έχει γίνει επικεφαλής μιας δεύτερης πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα. Κάθε βουλευτής, κάθε υπουργός ακόμη και πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την επίσκεψη τους στην ελληνική πρεσβεία ακολουθεί η επίσκεψη τους στην Αρχιεπισκοπή»…

«Ελπίζουμε ειλικρινά, σημειώνει ο συντάκτης του αλβανικού κειμένου, το ατύχημα του Αριστοτέλη Γκούμα να μην έχει άλλες συνέπειες.

» Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να κηρύξει τον πόλεμο στην Αλβανία και να οφείλεται αυτός ο πόλεμος, στον Αριστοτέλη Γκούμα. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση, που κήρυξε η κυβέρνηση των Κούσλιγκ στην Ελλάδα το 1940»

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί τους Έλληνες της Αλβανίας, με σκοπό να καταλάβει τα εδάφη της νότιας χώρας για να βγει στα στενά του Οτράντο ώστε να έχει πρόσβαση προς την Ιταλία.

«Για αυτό, υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη μειονότητά της, να βγει η Ελλάδα μέσω της Χιμάρας στα παράλια της Αυλώνας»…



πηγή

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP