Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ντου με καταιγίδα. Καταδρομική επιχείρηση των κατοίκων στην Κερατέα.

Με επιτυχία στέφθηκε η  «επιχείρηση κομάντος», στο ύψωμα του Οβριοκάστρου από τους κατοίκους της Κερατέας νωρίς το απόγευμα. Με καταρρακτώδη βροχή, ισχυρούς  ανέμους και αστραπές, περίπου 100 εξ αυτών ανέβηκαν στο βουνό, όπου και τα μηχανήματα των εργολάβων. Η διαδρομή ήταν  από την πίσω πλευρά του υψώματος από τον δρόμο της Αναβύσσου. Την ίδια ώρα ισάριθμοι κάτοικοι με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού και τον νέο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή, σε  μορφή διαδήλωσης πορεύτηκαν επί της Λεωφ, Λαυρίου προς το μπλόκ των ΜΑΤ (στον κόμβο για Οβριόκαστρου) για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη άρνηση εφαρμογής της δικαστικής απόφασης που τους επιτρέπει τη διέλευση στις ιδιοκτησίες τους.

Η άφιξη των κατοίκων  στο ύψωμα, όπου παραμένουν  οι δυνάμεις των ΜΑΤ  (από τις 11 Δεκεμβρίου,  στις 3.30 τη νύχτα όταν εγκαταστάθηκαν και τα τρία μηχανήματα – άνευ αριθμών κυκλοφορίας- των εργολάβων) αιφνιδίασε τους τελευταίους. Αντέδρασαν επιτιθέμενοι  με χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψεις προκειμένου να καταφθάσουν ενισχύσεις από τις διάσπαρτες στην περιοχή δυνάμεις τους  να …προστατέψουν τα μηχανήματα. Ακολούθησαν αψιμαχίες και απειλές  με αποτέλεσμα  η περιοχή να παραμένει φωταγωγημένη με προβολείς όλη νύχτα. Παρόμοιες επιχειρήσεως έγιναν πέντε ακόμη φορές , δύο στη διάρκεια της νύχτας όπου και τότε  η περιοχή γέμισε τζιπ και προβολείς  για ένα άσκοπο κυνηγητό στα βουνά.

Οι κάτοικοι δηλώνουν   αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω έχοντας  μεταφέρει στον κόμβο ΒΙΟΠΑ την γιορταστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Παρά το τσουχτερό κρύο κυρίως τα βράδια παραμένουν στις «επάλξεις» γύρω από τις φωτιές όπου και  το  αυτοσχέδιο φαρμακείο και η καντίνα. Εκεί γιόρτασαν τέσσερις ημέρες νωρίτερα με τους νεολαίους επιτυχόντες στα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Εκεί  καλωσόρισαν τον ερχομό του νέου  χρόνο με πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ευχές, βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και την κοπή της πατροπαράδοτης πίτας υπό τις ευλογίες του πατέρα Σταματίου.
Δυστυχώς το   εορταστικό   κλίμα δεν έφθασε και στους άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι παρέμειναν  σε υπηρεσία 700 μέτρα πιο κάτω  στον κόμβο Οβριοκάστρου...

Η οπισθοχώρηση τους, από τον κόμβο ΒΙΟΠΑ  έγινε την Πέμπτη μετά την άρνηση του ειρηνοδικείου Λαυρίου να κάνει δεκτή την αίτηση των εργολάβων και του δημοσίου για  προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης  της πρόσφατης απόφασης του ( : Απαγόρευσε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην επίμαχη περιοχή μέχρι α)να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας, β) να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ων ανάδοχοι αυτού του έργου, γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό και δ) να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας. )
Η προσπάθεια του δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού, εκείνη την ημέρα  να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο «μετώπων» ώστε να περάσουν την πρωτοχρονιά σπίτια τους, δεν απέφερε το ζητούμενο Με το  αίτημα του προς τον αξιωματικό των ΜΑΤ να εφαρμοστεί η σαφέστατη δικαστική απόφαση   με την  απομάκρυνση  τους  για να μπορέσουν οι κάτοικοι να πάνε στις ιδιοκτησίες τους  άρχισαν οι διαπραγματεύσεις.. Η αρχική διαβεβαίωση ότι θα φύγουν σε μισή ώρα με την ενημέρωση της ιεραρχίας είχε ως αποτέλεσμα, πέντε ώρες αργότερα και κατόπιν εντολής, μια μικρή οπισθοχώρηση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωστ. Λεβαντής  σέβεται απόλυτα την επιθυμία των κατοίκων και ζητά την εφαρμογή του νόμου.    « Με αυτή την υπόθεση η πόλη ολόκληρη έχει ξεσηκωθεί και δεν πρόκειται να υποστείλει την σημαία του αγώνα», υπογραμμίζει συνεχλιζοντας: Επί ένα μήνα  οι άνθρωποι δεν μπορούν να  πάνε στα κτήματα τους,  αυτήν την εποχή του κλαδέματος. Όλη αυτή η κατάσταση πρέπει να λήξει  να ληφθεί υπόψη η πρόταση των κατοίκων να εκδοθούν οι άδειες και να καταρτιστούν μελέτες. Δεν είμαστε κάθετοι  στην επιλογή της περιοχής μας, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε υπάρχει και η πρόταση 2003 του Αναπτυξιακός Σχεδιασμού Λαυρεωτικής  ( 8 δήμοι περιοχής δικό τους χώρο για τα σκουπίδια με θερμική επεξεργασία …).
Οι κατοίκοι   είναι ενημερωμένοι σε βάθος και έχουν  προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άποψη του  ντόπιου μηχανικού Γιώργου Χατζηδιαμαντή διευθυντή του εργοστασίου της DOW στο Norsepink της Σουηδίας. «Δίπλα στο εργοστάσιο μας στην Σουήδια,  υπάρχει εργοστάσιο καύσης υπολειμμάτων από το  οποίο θερμαίνεται όλη η  πόλη. Στον  παρακείμενο βιολογικός καθαρισμό ρίχνονται  τα απόβλητα του εργοστασίου και ο  χώρος είναι καθαρός και καταπράσινος. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το σημείο, στο Βιοτεχνικό Πάρκο όπου υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, δρόμος και χώρος για τις διάφορες μονάδες. Η υπουργός περιβάλλοντος κ Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι θα γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής, αλλά η τοποθεσία δεν είναι κατάλληλη για τα εργοστάσια κομποστοποίησης, καύσης, τις μονάδες διαλογής κ.λ.π.… Το Οβριόκατρο δεν ενδείκνυται για κανένα λόγο. Είναι δύσβατη περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ούτε η δυνατότητα απορροής των αποβλήτων. Άρα πρόκειται για μια λεκάνη χώρου συσσώρευσες σκουπιδιών με μια μεμβράνη ελάχιστης αξιοπιστίας για τη στεγανοποίηση του και με  μοναδική δυνατότητα την ταφή των σκουπιδιών. Πρόκειται λοιπόν, για  ένα ΧΥΤΑ του οποίο η συζήτηση άρχισε το 1995, ακολούθησε η  πρόταση του 2003 και ερχόμαστε το 2011 να συζητάμε τις  ίδιες, παρωχημένες θέσεις.
sweet reporter

το είδαμε εδώ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP