Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Παγκόσμιο Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων: Ίμβρου, Τενέδου, Κωνσταντινούπολης, Θράκης, Μικράς Ασίας, Πόντου.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το παγκόσμιο Συνέδριο Εκτοπισμένων Ελλήνων που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών.

Το Συνέδριο αποτελούσε μια ακόμη σοβαρή πρωτοβουλία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια ενταγμένη στην προσπάθεια συσπείρωσης και συντονισμού προσπαθειών με στόχο την αναχαίτιση των Τουρκικών επεκτατικών ενεργειών σε βάρος του Ελληνισμού.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπησαν οι αναφορές των αδελφών Εκτοπισμένων Ελλήνων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Θράκη, την Ίμβρο, την Τένεδο, για την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους την εγκατάλειψη που έτυχαν από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις έναντι των αυθαιρεσιών του Κεμαλικού καθεστώτος, και για τους αγώνες των απογόνων να διατηρηθεί η μνήμη, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα.

Τραγικός ήταν ο παραλληλισμός με τα δεινά των Ελλήνων της Κύπρου, στα χέρια των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών το 1974, δεκάδες χρόνια μετά.

Επιβεβαιώθηκε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα από λάθη και ανεπάρκεια των Ηγετών του Ελληνισμού από το 1920 μέχρι σήμερα, πράγμα που κοστίζει στον Ελληνισμό συνεχή συρρίκνωση.

Ως αποτέλεσμα των διαπιστώσεων αυτών το Συνέδριο κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα και αποφάσεις:

- Ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο Ελληνισμός εκ των κάτω να απαιτήσει και διεκδικήσει δικαίωση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου,
- Ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας μόνιμης Επιτροπής των Εκτοπισμένων Ελλήνων για συντονισμό ενεργειών προς Δικαίωση...
Ειδικότερα, στην ομιλία της, η Thea Halo, Συγγραφέας, συγγραφέας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ποντιακής Κληρονομιάς, “Sano Themia Halo”, στην ομιλία της «Η γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Τουρκία (1914-1923), και η αποτυχία της Συνθήκης της Λωζάνης», αναφέρθηκε εκτενώς στη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες στην περίοδο 1914- 1923 και τόνισε ότι η Λωζάννη αποτέλεσε μία αποτυχημένη προσπάθεια της Διεθνούς κοινότητας.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, στην εισήγησή του «Η γενοκτονία των Ελλήνων στο Διεθνές περιβάλλον», αναφέρθηκε στην Γενοκτονία που στοίχισε στη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες και στο γεγονός ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το έγκλημα της Γενοκτονίας στηρίχτηκε στη μαζική δολοφονία των Ελλήνων και Αρμενίων και έκλεισε με τη κατάσταση που σχετίζεται με τη Γενοκτονία στο διεθνές περιβάλλον.

Ο Χρίστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, στην εισήγησή του «Η αναίμακτη γενοκτονία του Ελληνισμού σε Ίμβρο και Τένεδο μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης», επισήμανε μέσα από παραδείγματα την κατάσταση που επικράτησε στην Ίμβρο και την Τένεδο, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που οδήγησε μέσα από την τουρκική πολιτική στην ερήμωση των νησιών από τους Έλληνες.

Ο Στέλιος Βαρυπάτης, ερευνητής, Έφορος Αρχειακού Υλικού του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Διδυμαίος Απόλλων», στην ομιλία του «Μικρά Ασία –Ελλάδα 1922, η περιπλάνηση –η παραπλάνηση –ο εμπαιγμός», τόνισε το διωγμό που υπέστησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ επισήμανε την προσφυγιά και τα προβλήματα που βίωσαν οι Έλληνες της Ανατολής όταν κατέληξαν στον ελλαδικό χώρο.

Ο Φιλόθεος Κεμετζετζίδης, Πρόεδρος Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του “Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στη δίνη του Αλβανικού Εθνικισμού και ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανθελληνική στάση της Αλβανικής Πολιτικής Ηγεσίας», συνέδεσε τον εκτοπισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με την πολιτική της Τουρκίας που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την αλβανική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας.

Ο Ιωάννης Κουριαννίδης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων στην εισήγησή του «Η κλιμάκωση των προκλήσεων και η αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στη Θράκη», αναφέρθηκε με δεκάδες παραδείγματα στην πολιτική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στη Θράκη, που ξεκίνησε μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής της Σχολής Διπλωματίας της Γενεύης πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, Alfred des Zayas, ο οποίος δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, μίλησε για την τις βασικές αξίες του Διεθνούς Δικαίου στην περίπτωση της Κύπρου και αναφέρθηκε εκτενώς στο πως αυτές οι αρχές και αξίες παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συνεχώς.

Ο Ιωάννης Σιεκέρσαββας, Γραμματέας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, στην εισήγησή του «Το Εθνικό ξεκαθάρισμα και ο εποικισμός των κατεχομένων της Κύπρου και η απαιτούμενη δικαίωση», αφού ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές για την παρουσία τους στο πρώτο συνέδριο για αυτό το ζήτημα που έγινε στην Κύπρο, ζήτησε την ανάγκη για επαναχάραξη της πολιτικής σχετικά με την Κύπρο.

Στο Συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό με εκπρόσωπό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β. Χαιρετισμούς έστειλαν γραπτώς και η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο από την Αθήνα και η Ελληνική Κοινότητα Βελγίου.

Στο Συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι των Κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ, και Οικολόγων, Βουλευτές, πρώην Υπουργοί Παιδείας και Άμυνας, η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Κερύνειας, Εκπρόσωποι Σωματείων και Οργανώσεων, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και πλήθος κόσμου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα ετοιμασθούν και θα διατεθούν σε όλους, και θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο.

πηγή

1 σχόλια:

Κλεάνθη 28 Μαρτίου 2011 στις 2:45 μ.μ.  

Όλους μας αφορά. Δεν έχετε καταλάβει οτι είμαστε εκτοπισμένοι στην ίδια μας την χώρα..??

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP