Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η άλωση του Παλαμηδίου το 1822 και η ξεφτίλα του 2011

Από τον Στάικο Σταϊκόπουλο στον Παναγιώτη Αναγνωσταρά

Δήμαρχε ήθελες να δεις την τούρκικη σημαία αλλά στα χαλάσαμε τα σχέδια!

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1822,
η φλόγα της επανάστασης στην Ελλάδα είχε φουντώσει όταν ενάμιση χρόνο μετά την 25η Μαρτίου του 1821, τότε που οι Έλληνες, μη αντέχοντας άλλο τον τούρκικο ζυγό, είχαν ξεσηκωθεί και πολεμούσαν για την απελευθέρωση. Στο διάστημα που είχε περάσει...
από την έναρξη της επανάστασης μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 1822, οι αγωνιστές όχι μόνο δεν φοβήθηκαν την οθωμανική αυτοκρατορία αλλά της είχαν δώσει τα πρώτα χτυπήματα. Το όνειρο να ζήσουν ελεύθεροι χωρίς τους Τούρκους πάνω από το κεφάλι τους έπαιρνε μέρα με την ημέρα σάρκα και οστά.
Στο Ναύπλιο, την παραμονή του Αγίου Ανδρέα, ο Στάικος Σταϊκόπουλος και οι συναγωνιστές του, αψηφώντας τον κίνδυνο, ξεκίνησαν τη βροχερή νύχτα για το Παλαμήδι...

Ο Σταϊκόπουλος εμψύχωνε τα παλικάρια του λέγοντας τους κάποια στιγμή " Το Παλαμήδι φημίζεται, σε τούτη την πλάση, άπαρτο. Όμως, η δόξα που θα σας σκεπάσει αν το αποχτήσετε, θα φωτίσει Ανατολή και Δύση. Οι γενναίοι που κλείνουνε στα σωθικά τους τη φλόγα της λευτεριάς, ας σαλτάρουνε πρώτοι μαζί μου..."

Οι Έλληνες αγωνιστές τόλμησαν και κατάφεραν να αλώσουν το Παλαμήδι, ήταν μέρα χαράς και ελπίδας, οι μάχες και οι θυσίες δεν είχαν πάει χαμένες...

Λίγες μέρες μετά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που είχε έρθει στο Ναύπλιο περιμένοντας την παράδοση της πόλης από τους Τούρκους και ζήτησε τα κλειδιά των φρουρίων. Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1822 όταν του τα παρέδωσαν και ο Γέρος του Μοριά τα πήρε και τα φίλαγε με δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια του.

Μετά από αυτά τα γεγονότα περισσότεροι από τρεις χιλιάδες Τούρκοι έφυγαν με καράβια από το Ναύπλιο με προορισμό τη Μικρά Ασία. Επιτέλους το Ναύπλιο είχε έρθει στα χέρια των Ελλήνων.

Η εθνική ξεφτίλα του 2011

Φτάνοντας στο σήμερα, μόνο με τη λέξη εθνική ξεφτίλα μπορεί να χαρακτηρίσει τις προσπάθειες του δημάρχου Ναυπλιέων Παναγιώτη Αναγνωσταρά και του Γιάννη Γκιόλα από την Άλλη Πρόταση, να αφιερώσουν το μουσικό φεστιβάλ Ναυπλίου στους Τούρκους καλλιτέχνες και να δεχτούν χορηγία από την Τούρκικη πρεσβεία...

Οι αγωνιστές που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να διώξουν τους Τούρκους από το Παλαμήδι δεν ήταν προφήτες για να φανταστούν τις ενέργειες του δημάρχου Αναγνωσταρά 189 χρόνια μετά.

Αυτοί έκαναν τα πάντα για να κατεβάσουν την τούρκικη σημαία από το κάστρο και οι έχοντες την εξουσία τώρα, προσπάθησαν να την ξανανεβάσουν...

Σας τα χαλάσαμε τα σχέδια

Μας συγχωρείτε κύριε Αναγνωσταρά που σας χαλάσαμε τα σχέδια, βλέπετε πάνω από τα συμφέροντα και τις δημόσιες σχέσεις είναι η Πατρίδα. Όλη η Ελλάδα ξεσηκώθηκε εναντίον σας.

Τώρα μπορείτε να βγάλετε όσα δελτία τύπου θέλετε και να αρνείστε την πρόθεση που είχατε να υμνήσετε τους Τούρκους... Το ξέρετε ότι δεν πείθετε κανέναν, είχαν προλάβει να γίνουν γνωστές οι προθέσεις σας.

Τελικά, δήμαρχε παρά τα θρυλούμενα, δεν φαίνεται να έχετε καμία σχέση με τον οπλαρχηγό Αναγνωσταρά, αυτός ήταν τουρκοφάγος ενώ εσείς πιο πολύ για τουρκολάγνος μου κάνετε!

Ιάσονας Μουσταΐρας

Υ.Γ. Αν δείτε τίποτα εκδρομείς από την Αδούλωτη Μάνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ... μην εκπλαγείτε! Εμείς προσπαθήσαμε να σας προφυλάξουμε...
paratiritis-news

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP