Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ

Eκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα βρεθούν περίπου 166.000 εργαζόμενοι, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος..
υπογράφει και τη σχετική απόφαση. Δείτε πιο κάτω την απόφαση με ολόκληρη την τελική λίστα ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (ΒΑΕ) 2011 ή κατεβάστε την στον υπολογιστή σας στο τέλος του άρθου.
Η νέα λίστα, βασίστηκε στις προτάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εμπειρογνωμόνων και των κοινωνικών εταίρων, ενώ βασίστηκε σε κριτήρια επικινδυνότητας που αφορούν ορισμένες εργασίες και ειδικότητες.
Στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών θα υπάγονται στο εξής, περίπου 365.000 εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Η νέα λίστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011, για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται, για πρώτη φορά, νέες κατηγορίες, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι εργάτες που απασχολούνται στα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Αντίθετα εξαιρούνται ορισμένες από τις ειδικότητες που μέχρι σήμερα ήταν ενταγμένες στη σχετική λίστα. Οι ειδικότητες αυτές είναι:
- Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.).
- Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
- Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
- Οι καμαριέρες.
- Οι κομμωτές - κομμώτριες, κουρείς.
- Οι ταμίες πολυδυναμικού super market.
- Οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
- Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς.
- Οι συντηρητές κτιρίων κλπ.
Δημοσιοποιώντας τη νέα λίστα, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει, ότι δεν θίγονται από το νέο καθεστώς οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα.
Επισημαίνει επίσης, ότι η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ενώ «ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Ο κ. Κουτρουμάνης στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς, έχει δεσμευτεί, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας με στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία».
Η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα εξετάζει όλα τα αιτήματα ένταξης στη λίστα, αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.
Η Τελική λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγεμλάτων 2011
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 20 του νόμου 3790/2009 (Φ.Ε.Κ , 143 Α΄)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 17 του νόμου 3863/2010 (Φ.Ε.Κ , 115 Α΄) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις , ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις».
3. Τις υπ αριθμ Αποφάσεις Φ80000/οικ2506/150/1-3-2011 (Φ.Ε.Κ 492, Β΄) και Φ80000/6840/383/3-5-2011 του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις οποίες συστάθηκε και συγκροτήθηκε «Διαρκής Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφαλίσεως.
4. Το Πόρισμα της ως άνω Επιτροπής.
5. Τη γνώμη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας όπως διατυπώθηκε στο πρακτικό της 14ης Συνεδρίασης της 27-10-2011.
6. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα , που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ 63/2005 (Φ.Ε.Κ , 98 Α΄)
7. Τις διατάξεις του π.δ 372/1995 (Φ.Ε.Κ 201 , Α΄) «Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Υγείας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας» και του π.δ 213/1992 (Φ.Ε.Κ 102 ,Α΄) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
8. Τις διατάξεις της αριθμ.2876/7.10.2009 (ΦΕΚ 2234 Β΄) απόφασης του Πρωθυπουργού «Αλλαγή τίτλου Υπουργείων»
9. Τις διατάξεις του π.δ 110/2011 (Φ.Ε.Κ 243 , Α΄) , «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης , Υπουργών , Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Βαριές και Ανθυγιεινές εργασίες με τις έναντι αυτών ειδικότητες , είναι οι παρακάτω ειδικά απαριθμούμενες :
ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
1) Μεταλλεία Λιγνιτωρυχεία, Ορυχεία, Λατομεία πάσης φύσεως, ΑσβεστοποιείαΟι με οποιαδήποτε ειδικότητα ή ιδιότητα εργαζόμενοι στην παραγωγική διαδικασία , μέσα στον εργοταξιακό χώρο της εξόρυξης μεταλλευτικών προϊόντων , της καμινείας και του εμπλουτισμού του μεταλλεύματος , όπως ο χώρος αυτός προσδιορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, πλην των φυλάκων, θυρωρών και υπαλλήλων γραφείου
1A) Επιχειρήσεις κατεργασίαςτου Ξηρού Ασβέστη.Οι απασχολούμενοι στη φρύξη,κονιοποίηση του Ξηρού Ασβέστη.
2) Οικοδομικές και τεχνικέςεργασίεςΌλοι οι ασφαλιζόμενοι, βάσει των άρθρων 35-51 του Κανονισμού Ασφαλίσεως ΙΚΑ εξαιρουμένων των όσων αναφέρονται στο άρθρο 35 παράγραφος 1 εδάφιο γ αυτού.
3) ΤσιμεντοβιομηχανίεςΌλο το απασχολούμενο εντός του εργοστασιακού χώρου προσωπικό
4) Κατεργασία μαρμάρωνΕργατοτεχνίτες κοπής και κατεργασίας μαρμάρων καθώς και οι απασχολούμενοι στην παραγωγή – παρασκευή μαρμαροψηφίδων & μαρμαρόσκονης


5) Επεξεργασία στόκου γύψου Καολίνης -Τάλκ-Θηραϊκής γηςΤριβείς - ψήστες-μυλωνάδες – τροφοδότες
6) Κεραμοποιεία-πλινθοποιεία-αγγειοπλαστεία.Όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό
7) Φορτοεκφορτώσεις ξηράςκαι θάλασσαςΟι απασχολούμενοι κατά κύριο λόγομε την άρση βαρών, χωρίς τηχρησιμοποίηση μηχανικών μέσωνγια φόρτωση, εκφόρτωση, στοίβαγμα και ταξινόμηση αυτών
8) ΒυρσοδεψίαΕργατοτεχνίτες μεταφοράς, αποξηράνσεως,συντηρήσεως,δεματοποιήσεως & κατεργασίας των ακατέργαστων δερμάτων
9) Σφαγή και εκδορά ζώωνκαι πτηνώνΕργάτες σφαγής, εκδοράς, , καθαρισμού εντέρων και άκρων ζώων ή πτηνών εντός του χώρου των σφαγείων , εργάτες καθαρισμού των χώρων σφαγής
10)Βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής και κατεργασίας σιδήρου, χυτοσιδήρου, χάλυβος και λοιπών μετάλλωνΌλο το προσωπικό που απασχολείται εντός του εργοστασιακού χώρου ,εκτός των υπαλλήλων γραφείου, φυλάκων και επιστατών
11) ΥαλουργίαΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό εκτός από διαλογείς, διακοσμητές, εφαρμοστές και καθαριστές σχηματοδοτικών μηχανών
12) Βιομηχανία ΠαραγωγήςΑπορρυπαντικώνΕργάτες τροφοδοσίας του απορρυπαντικού μίγματος
13) Παραγωγή διθειούχουάνθρακοςΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό και οι χημικοί που εργάζονταιστην παραγωγή


14) Παραγωγή ανόργανωνοξέωνΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό και οι χημικοί που εργάζονταιστην παραγωγή
15) Χημική Βιομηχανία και βιοτεχνία παραγωγής και επεξεργασίας χλωρίουΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό (πλην εργατών αυλής ) και οι χημικοί που εργάζονται στην παραγωγή
16) Βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγήςκαι συσκευασίας χημικώνλιπασμάτωνΌλο το προσωπικό που απασχολείται εντός του εργοστασιακού χώρου πλην των υπαλλήλων γραφείου
17) Βιομηχανίες και βιοτεχνίεςπαραγωγής γεωργικών φαρμάκωνΌλο το προσωπικό που απασχολείται στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας ,εκτός των υπαλλήλων γραφείου
18) Βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής φαρμάκων και θειικού αργιλίου , καλλυντικών, αρωμάτων και κτηνιατρικών φαρμάκωνΌλο το προσωπικό που απασχολείται στους χώρους παραγωγήςκαι συσκευασίας, εκτός των υπαλλήλων γραφείου
19) Βιομηχανίες καιβιοτεχνίες επεξεργασίαςοστώνΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικόπαραλαβής , διαλογής και μεταφοράςοστών
20) Βιομηχανίες καιΒιοτεχνίες παραγωγής ΟργανικώνΧρωμάτων, βερνικιών καιμελανών.Όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται στην παραγωγή και παρασκευή - εκτός των πακεταριστών - τεχνικοί και χημικοί
21) Κλωστοϋφαντουργία και συναφείς εργασίες
Όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται σε εκκοκκιστήρια , κλωστήρια , υφαντήρια , βαφεία , φινιριστήρια , σχοινοποιϊα , καναβουργία


α. Εκκοκκιστήρια βάμβακοςΧειριστές εκκοκκιστικών μηχανών και λίντερ
β. Κλωστήρια


α) Εργατοτεχνίτες σκούτσερ – χαρτζίων – συρτών -κτενιστριώνκαιπρογνεστριών, κλώστριες καιμπομπινούδες
β) Όλοι οι απασχολούμενοι στη νηματοποίηση και την επεξεργασίατων συνθετικών ινών
γ. ΥφαντήριαΥφαντές-Υφάντριες (Βαμβακερών, μαλλίνων, ταπήτων κ.λ.π. ανεξάρτητατης πρώτης ύλης).
δ. Βαφεία
Εργατοτεχνίτες απασχολούμενοι στηβαφή και απόπλυση υφασμάτων και νημάτων
ε. Φινιριστήρια


Οι απασχολούμενοι στο κολλάρισμα , οι απασχολούμενοι στα μηχανήματα ΡΑΜΜΑ (κολλάρισμα , στέγνωμα, σιδέρωμα, περιτύλιγμα του υφάσματος).
στ. ΣχοινοποιίαΟι απασχολούμενοι σε αντίστοιχες εργασίες των κλωστηρίων καιυφαντηρίων, καθώς και οι απασχολούμενοι, γενικά, στην πλύσηκαι λεύκανση
ζ. ΚαναβουργίαΟι απασχολούμενοι σε σκούτσερ,λανάρα, αλεβίτσα, πλύσηκαι λεύκανση
22) Ηλεκτρομηχανικάπλυντήρια (πλην των οικειακού τύπου χωρητικότηταςεκάστου μέχρι 20 κιλών) που λειτουργούν αυτοτελώς ή ως τμήματα κλωστοϋφαντουργίωνΕργατοτεχνίτες απασχολούμενοι σε χώρους πλύσης και λεύκανσης.Σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού απασχολούμενοι υποχρεωτικά και στο πλύσιμο τουλάχιστον κατά το 1/3 της απασχόλησής τους κατά μισθολογική περίοδο.
23) Βιομηχανίες&Βιοτεχνίες παραγωγήςανοργάνωνχρωμάτων.Οι εργατοτεχνίτες που απασχολούνται αποκλειστικά σε τριβεία


24) Βιομηχανίες και βιοτεχνίες υγρών συσσωρευτώνμολύβδουΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό
25) Βιομηχανίεςκαιβιοτεχνίες κατασκευήςπυριμάχων και οξυμάχωνυλικώνΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται στην επισκευή βιομηχανικών κλιβανίων και οι κτίστες



Όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό – χημικοί

26) Βιομηχανίες και βιοτεχνίες εκρηκτικώνυλών και πυριτίδων
26 Α) Συγκρότημα εργοστασίων Υμηττού τηςΑΕΕ Πυριτιδοποιείου – Καλυκοποιείου
Εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι απασχολούμενοι εντός του χώρου των τμημάτων Οβιδουργείου, Μηχανουργείου, Καλυκοποιείας , Αυτομάτων Μηχανημάτων ,Πριονίων ,ΠΕΨ (πίεσηςεν ψυχρώ)



27) Οινοπνευματοποιία,Οινοποιία, Ποτοποιία, ΖυθοποιίαΟι απασχολούμενοι στην πλύση δεξαμενών και στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος
28) Προσωπικό επιχειρήσεων απασχολούμενο σε αερολιμένεςΕργαζόμενοι αποκλειστικά στην πίστααερολιμένων
29) Αεροπορική Βιομηχανία(κατασκευαστική-επισκευαστική)

Οι απασχολούμενοι εντός τουεργοστασιακούχώρου , εξαιρουμένων υπαλλήλων γραφείου , θυρωρών , φυλάκων , επιστατών

30) Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί
Τεχνικοί ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που απασχολούνται στη συντήρηση κεραιών και εικονολήπτες εξωτερικοί με φορητές κάμερες.

31) Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, , Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Υγειονομικές ΜονάδεςΑσφαλιστικών ΟργανισμώνΝοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών , ΘαλαμηπόλοιΨυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών, ΣυντηρητέςΠειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών-εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος καθώς και οι αντίστοιχες ειδικότητες των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία , καθαρίστριες
32) Ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήριαΟι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις


33) Σταθμοί αναπαραγωγής ζώωνΣταυλίτες , νοσοκόμοι κτηνών, καθαρίστριες των σταθμών αναπαραγωγής ζώων ,παρασκευαστές , επιμελητές πειραμάτων απασχολούμενοι αποκλειστικά στους σταθμούς αναπαραγωγής , απεντομωτές , σπερματολήπτες και σπερματεγχύτες
34) Βιομηχανίες παραγωγήςπλαστικών υλών και πλαστικώνειδώνΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται στην παραγωγή και διαμόρφωση πλαστικών , πολυμερισμό πρώτης ύλης , αναμίξεως και μορφοποιήσεως πλαστικών υλών πολυινυλοχλωριδίου και πολυουρεθάνης
35)ΚαπναποθήκεςΌλο το προσωπικό που απασχολείται στους χώρους επεξεργασίας φύλλων καπνούεξαιρουμένων των εμπειρογνωμόνων καπνού
36) ΚαπνοβιομηχανίεςΟι απασχολούμενοι εντός του εργοστασιακού χώρου εργατοτεχνίτες εξαιρουμένων εμπειρογνωμόνων καπνού, επιστατών και υπαλλήλων γραφείου
37) Βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας θείουΟι εργατοτεχνίτες τμήματοςπαραγωγής διοξειδίου του άνθρακος και οι σακιστές
38) Εταιρείες πετρελαιοειδώνΟι απασχολούμενοι στον εργοστασιακό χώρο , εκτός από υπαλλήλους γραφείου , διακίνησης και διάθεσης καυσίμων
39) Εταιρείες εμφιάλωσηςυγραερίων
Όλοι οι εργαζόμενοι εντός των εγκαταστάσεωνεκτός υπαλλήλων γραφείου , φυλάκων , θυρωρών και επιστατών

40) Διυλιστήρια πετρελαίων
Όλοι οι εργαζόμενοι εντός του εργοστασιακού χώρου

41) Λιμενικοί χώροι

Όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό εκτός υπαλλήλων γραφείου , φυλάκων και επιστατών

42) ΝαυπηγείαΌλοι οι απασχολούμενοι σε ναυπηγούμενα ή επισκευαζόμενα και μετασκευαζόμενα πλοία και γενικότερα εντός των χώρων των μονίμων , πλωτών δεξαμενών και των ναυπηγικών κλινών
43) Κ.Π.Ε Δημόκριτος της Ε.Ε.Α.ΕΟι απασχολούμενοι στην Α' Ζώνητου Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
44) Ιχθυόσκαλες

Όλο το προσωπικό το απασχολούμενο εντός του χώρου ιχθυόσκαλας εκτός Διευθυντών και Διοικητικών Υπαλλήλων

45) Εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτοςΤο εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται στους χώρους ψύξης προϊόντων


46)Τυροκομεία

47) ΑλλαντοποιϊαΕργατοτεχνίτες απασχολούμενοι στους θαλάμους ψήσεως, βρασμού και καπνίσματος , καθώς και στα ψυγεία για τη φορτοεκφόρτωση των προϊόντων αλλαντοποιίας

Οι απασχολούμενοι στα τμήματα μείγματος , βακελίτη, κλιβάνων , μηχανής ινοποίησης TEL παραγωγής
48) Παραγωγή υαλοβάμβακα

49) Επιχειρήσεις αφαίρεσης ή κατεδάφισης αμιαντούχων υλικώνΟι απασχολούμενοι σε εργασίες κατεδάφισης και αφαίρεσης αμίαντου και υλικών που περιέχουν αμίαντο
50) Επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορέςΟδηγοί βαρέων φορτηγών άνω των 3.5 τόνων , λεωφορείων , πούλμαν, οχημάτων σταθερής τροχιάς , οδηγοί ταξί νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης , οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων ,καθαριστές λεωφορείων
51) Χονδρικό και λιανικό εμπόριο τροφίμων καισυναφών ειδώνΟι εργαζόμενοι στους θαλάμους και προθαλάμους ψύξης προϊόντων


52) Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματοςΧειριστές αντλιών σκυροδέματος και βοηθοί αυτών, οδηγοί αυτοκινήτων με αναμικτήρα μεταφοράς σκυροδέματος, εργάτες πρέσας και εργάτες εργοταξίου παραγωγής σκυροδέματος
53) ΑμαξοποιίαΌλοι οι απασχολούμενοι στο χώρο παραγωγής , εξαιρουμένων των απασχολούμενων στο σέρβις αυτοκινήτων
54) Στρατιωτικές ΥπηρεσίεςΠυροτεχνουργοί και ναρκαλιευτές
55) Παραγωγή χυτοπρεσσαριστών αντικειμένωνΟι απασχολούμενοι στο τμήμα των σπαστήρων
56) Βιομηχανία κρέατοςΟι απασχολούμενοι κατά κύριο λόγο εντός των ψυκτικών θαλάμων καθώς και εντός των θαλάμων επεξεργασίας κρέατος (τεμαχισμού κ.λπ)
57) Χημική ΒιομηχανίαΌλοι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή εκτός των απασχολούμενων στην αποθήκευση πρώτων υλών και διαλυτών των χημικών βιομηχανιών
58) Υπηρεσίες ΥγιεινήςΕργατοτεχνίτες υπονόμων (επισκευή ,συντήρηση και καθαρισμός κλειστών αγωγών ακαθάρτων υδάτων σε λειτουργία καθώς και αντλιοστάσια ακαθάρτων υδάτων), εργάτες αποκομιδής, διαλογής,επιστασίας εντός ΧΥΤΑκαικαταστροφής απορριμμάτων, εκκένωσης βόθρων, οδοκαθαριστές ,εργαζόμενοι αποκλειστικά σε συνεργείασυντήρησης & καθαρισμού αυτοκινήτων καθαριότητας, εργάτες ψεκασμού εστιών μόλυνσης ,εργάτες αφοδευτηρίων, νεκροπομποί και εκταφείς νεκρών,καθαριστές οστών,σταυλίτες ,εργοδηγοί αποχέτευσης, προσωπικό συντήρησηςτων αντλιοστασίων αποχέτευσης, εργαζόμενοι στην μονάδα βιολογικού καθαρισμούτης Ψυτάλλειας και στα τμήματα εσχάρωσης και εξάμμωσης της Ακροκέραμου Κερατσινίου , οι απασχολούμενοι στα αντλιοστάσια λυμάτων βιολογικών καθαρισμών
59) Παρασκευή αλιπάστωνΌλο το απασχολούμενο στην παρασκευή εργατοτεχνικό προσωπικό
60) Βιομηχανίες και βιοτεχνίες σπορελαιουργίας , πυρηνελαιουργίας , ελαιουργίας και σαπουνοποιίαςΌλο το εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται στα τμήματα παραγωγής


Β. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η΄ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ
1. Θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερεών και υγρών καυσίμων
2. Ματσακονιστές
3.Υφαλοχρωματιστές
4.Συντηρητές καυστήρων υγρών καυσίμων και συγκροτήματος λεβητοστασίων
5. Αλιεργάτες
6. Χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών και ισοπεδωτικών μηχανημάτων
7. Απασχολούμενοι σε ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας κατώτερης των 4 βαθμών Κελσίου
8. Χημικοί, (εκτός των χημικών οινολογικών εργαστηρίων), εργοδηγοί χημικοί, βιοχημικοί
9. Νυχτοφύλακες
10. Λιθοξόοι
11. Δύτες – Σπογγαλιείς
12. Εργάτες φορτηγίδων
13. Κατασκευαστές τσιμεντοπλίνθων, τσιμεντοστύλων, τσιμεντοσωλήνων, πλακών από τσιμέντο
14. Ανελκυστές , καθελκυστές νεωρείων
15. Υποδηματοποιοί - Υποδηματεργάτες
16. Ψήστες
17. Λατζέρηδες
18. Σερβιτόροι με νυχτερινή απασχόληση (απασχολούμενοι τουλάχιστον 3 ώρες μεταξύ της 10ης βραδινής και της 6ης πρωινής της επόμενης μέρας)
19. Αδειούχοι , πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι πρακτικοί Μηχανικοί , συντηρητές βιομηχανικών εγκαταστάσεων και εργασιών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων , εφόσον οι βιοτεχνικές αυτές επιχειρήσεις διαθέτουν κινητήριες μηχανές με ιπποδύναμη άνω των 40 ίππων
20. Καθαριστές των διπυθμένων και των δεξαμενών των πλοίων
21. Αποκλειστικώς απασχολούμενοι δια μηχανικού αεροεκτοξευτήρος βαφείς (ντουκαδόροι)
22. Αρτεργάτες – Σιμιτεργάτες (ζυμωτές, πλάστες, κλιβανείς, κυλινδριστές, ζυγιστές, πασαδόροι)-Μυλωθροί
23. Καθαριστές – Καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση , πλην εκείνων που απασχολούνται σε:
α. γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και τις επιχειρήσεις αυτών, ΝΠΙΔ που ανήκουν στο Κράτος , καθώς και στις δημόσιες επιχειρήσεις ,οργανισμούς και Α.Ε και έχουν εργοδότες τους ως άνω αναφερόμενους φορείς
β. γραφεία διοίκησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
24. Δασεργάτες (απασχολούμενοι σε εργασίες υλοτόμησης, μετατόπισης και φόρτωσης δασικών προϊόντων) – Ρητινοσυλλέκτες
25. Εργατοτεχνικό προσωπικό απασχολούμενο αποκλειστικά στα συνεργεία επισκευής λεωφορείων ΟΣΥ Α.Ε και Ο.Α.Σ.Θ.
26. Υδραυλικοί και εγκαταστάτες σωληνώσεων , απασχολούμενοι αποκλειστικά με την εκτέλεση εγκαταστάσεων υδραυλικών , υγιεινής και θερμάνσεως των οικοδομών
27. Νεκροπομποί
28. Διαμορφωτές σωλήνων (Σωληνουργοί) πλοίων , εργοταξίων κ.λπ
29. Εργατοτεχνίτες συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης σωληνωτών ικριωμάτων
30. Εργάτες ακατέργαστου σιδήρου
31. Ηλεκτρολόγοι πτυχιούχοι και κάτοχοι άδειας που απασχολούνται σε εργοστάσια, μονάδες παραγωγής και εργοτάξια
32. α. Οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε εργασίες τοποθέτησης και συντήρησης των εναέριων και υπόγειων δικτύων μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης (άνω των 66000 VOLT), γομωτές –πυροδότες
β. Οι απασχολούμενοι στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (εναερίτες και υπογείτες κατηγορίας Τ4Α)
γ. Εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και οι εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) τηλεπικοινωνιακών εταιρειών
δ.Συντηρητές κεραιών Στρατιωτικών Μονάδων που απασχολούνται στο αντικείμενο αυτό κατά κύριο λόγο
33. Οι εργαζόμενοι κατά κύριο επάγγελμα ως ψεκαστές φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα θερμοκήπια
34.Ασφαλτοτεχνίτες οδοποιίας στα έργα κατασκευής του οδικού δικτύου και στις οικονομικές μονάδες παραγωγής ασφάλτου
35.Οδηγοί και βοηθοί αυτοκινήτων ασφαλτοδιανομής
36. Μηχανικοί σκαφών αεροψεκασμού
37. Προσωπικό θεριζοαλωνιστικών συγκροτημάτων
38. Μηχανοξουλουργοί , χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων σε επιχειρήσεις κατασκευής επίπλων, κουφωμάτων, παρκετών και λοιπών ειδών από ξύλο
Η Απόφαση αυτή ισχύει από 1/11/2011
H Απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Γραφείο κ.Υπουργού
2. Γραφείο κας.Γ.Γραμματέως
3. Γραφείο κας.Γ.Διευθύντριας Κ.Α
4. Γραφείο κας.Γ.Διευθύντριας Δ.Υ
5. Όλες τις Διευθύνσεις της ΓΓΚΑ
& Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP