Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Πολικό ψύχος σε όλη τη χώρα

Πολικό ψύχος σε όλη τη χώρα σήμερα, ενώ άσπρα θα είναι τα Χριστούγεννα στα ορεινά και περιοχές των πεδινών της Ελλάδας. Σήμερα το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει και στην Αθήνα. Πάντως οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει και ο απόπλους γίνεται κανονικά.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει...

από χθες 10 κοινότητες του δήμου Αργιθέας, αλλά και τέσσερις κοινότητες του δήμου Καρδίτσας στη Θεσσαλία αφού λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουν πάθει βλάβη κολώνες της ΔΕΗ.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, στο νομό Κοζάνης, καθώς το οδικό δίκτυο αποκαταστάθηκε και τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή, τόσο στην Εγνατία Οδό όσο και στις παρακαμπτήριες οδούς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Κλειστός είναι και ο παράδρομος της Εγνατίας προς Ηγουμενίτσα από τον κόμβο των Κοίλων ως αυτόν της Καλαμιάς.

Η Τροχαία ωστόσο, συνιστά στους οδηγούς που αναμένεται να επισκεφτούν τον νομό Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να αλλάξουν.

Τα εκχιονιστικά συνεχίζουν τη δουλειά ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών με φορτίο άνω των 3,5 τόνων από τον ανισόπεδο κόμβο της Σιάτιστας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Πολύμυλου.

Η πρόγνωση για σήμερα

Σήμερα στην Αττική θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, ενώ λίγα χιόνια είναι πιθανόν να πέσουν στα ανατολικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά σε Μακεδονία και Θράκη. Στη Χαλκιδική θα έχουμε βροχή η χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί κατά τόπους ισχυρός παγετός (-10 βαθμοί Κελσίου).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ηπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμναθεί από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο, θα έχουμε νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Ασθενείς βροχές η χιονόνερο θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα είναι από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, που στα ορεινά θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, θα έχουμε τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός των Χριστουγέννων

Για τα Χριστούγεννα, στη Θράκη, τα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχομε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές στα πεδινά χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στο Ιόνιο καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και νυχτερινές ώρες που κατά τόπους στη βόρεια ηπειρωτική χώρα θα είναι ισχυρός.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Αλυσίδες επίσης χρειάζονται στη Ροδόπη στην εθνική οδό Σαπών –Κέχρου, από 30 χλμ., στην επαρχιακή οδό Κάτω Δροσίνη, Δράνια, Οργάνη, Άνω και Κάτω Κάρδαμος, Σμιγάδα, Μυρτίσκη, Άνω Βυρσίνη, Κύμη, στο ορεινό Επαρχιακό Δίκτυο Νέας Σάντας – Κέχρου.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης.

Στην Πέλλα, αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο της Άρνισσας προς το Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας», από το 15ο έως το 25ο χλμ., στην Ημαθία στην Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης από το 91,4ο έως 98,3ο χλμ. (μέσω Καστανιάς) έως όρια με Ν. Κοζάνης.

Επίσης στον επαρχιακό Βέροιας – Κοζάνης (Δ/νση Σελίου) 2ο χλμ., στον δρόμο της Βέροιας προς το Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου 2ο χλμ., στον δρόμο από Νάουσα προς τα «3-5 Πηγάδια» 3ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Σφηκιάς 10ο χλμ. και στην Πιερία από το Ελατοχώρι προς το χιονοδρομικό.

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών, του νομού Καστοριάς και Φλώρινας.

Στο νομό Τρικάλων αλυσίδες χρειάζονται στην Τρικάλων - Άρτας, από 24ο έως 75ο χλμ., στην Πύλης - Μεσοχώρας, από το 40ο έως 55ο χλμ., στον επαρχιακό Τρικάλων – Ιωαννίνων, από γέφυρα Μουργκανίου και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του δήμου Πύλης.

Στην Καρδίτσα στην επαρχιακή οδό Μουζακίου – Άρτας, από 19ο έως 35ο χλμ. (θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα), στην Μουζακίου – Πετριλίου, από 19ο έως 30 χλμ. (θέση Αγ. Νικόλαος προς Ανατ. Αργιθέα), στην Μουζακίου – Λίμνης Ν. Πλαστήρα, από 14ο έως 20ο χλμ. & περιμετρικά της Λίμνης.

Επίσης στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Ρεντίνας – Καρπενησίου, από 56ο έως 62ο χλμ. (θέση Ζαχαράκι), στην Καρδίτσας – Λίμνης Σμοκόβου, από 21ο χλμ., στην Καρδίτσας – Μοσχάτου - Καστανιάς, από 14ο χλμ.

Στο νομό Λάρισας, μόνο με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Κοζάνης, από 30 ως 70 χλμ., στην Ελασσόνας – Γρεβενών, από 1 ως 33 χλμ., στην Κατερίνης – Ελασσόνας, από 68 έως 40 χλμ, στην Λάρισας –Κοζάνης, από 38 ως 68 χλμ.

Στη Μαγνησία με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορίας στην Βόλου – Καναλίων, από 2ο έως 25ο χλμ. και στη Βόλου – Ζαγοράς, από 25ο έως 38ο χλμ.

Στα Ιωάννινα με αλυσίδες στην Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 68ο χλμ. έως 78ο χλμ., στην Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, από 40ο χλμ. έως 42ο χλμ., στην Κόνιτσας –Διστράτου, Κόνιτσας – Αμαράντου, Κόνιτσας – Πάπιγκου, στην Πραμάντων – Άγναντων και σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο του νομού.

Στην Άρτα, αλυσίδες θέλει στην Αθαμανίου – Θεοδώριανα, στη θέση «Σταυρός».

Στη Βοιωτία με αλυσίδες η κυκλοφορίας στην Αγ. Τριάδας - Αγ. Άννας – Κυριακίου, στην Αγ. Άννας – Θίσβης, Διστόμου – Κυριακίου και Ανάληψης – Κυριακίου.

Στην Εύβοια μόνο με αλυσίδες στην Χαλκίδας – Αιδηψού, από 24ο έως 36ο χλμ. (θέση Άγιος), στην Λίμνη – Δρύμωνα ( Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ), στη Λίμνη – Κερασιά – Ιστιαία, στη Στενή – Στρόπωνες - Λαμάρη.

Στην Ευρυτανία με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού - Τούνελ), Καρπενησίου – Αγρινίου (Μπαγασάκι), Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίστας, Καρπενησίου-Φιδάκια, Καρπενησίου-Στενώματος, Καρπενησίου-Προυσού- Αγρινίου (θέση Αραποκέφαλα), Φουρνάς - Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκι), στην Φουρνάς - Λαμίας (θέση Σερμιτζέλι), Καρπενησίου-Φουρνάς (θέση Βράχος).

Στη Φθιώτιδα, αλυσίδες στην Λαμίας – Καρπενησίου, από 50ο έως 65ο χλμ., Υπάτης -Καπνοχώρι-Λύχνο-Καστανιά-Μεσοχώρι-Περιστέρι-Πύργος, Λευκάδα-Γαρδίκι-Παλαιοχώρι-Πουγκάκια-Πλάτανος, Δίλοφο-Περιβόλι-Μάρμαρα-Νικολίτσι-Κολοκυθιά-Αργυριά-Κυριακοχώρι, Βιτώλι-Ποβολιάρι-Λιτόσελο, Αγ. Γεώργιος -Δίκαστρο-Περιβλεπτοπιτσιώτισα –Παλαιόκαστρο, Μες -Καψή-Μερκαδα-Μαίριλο-Νεοχώρι, Μακρακώμης –Τσούκα, Καστρί –Τρίλοφο, Πλατύστομο -Γιαννιτσού -Παππά, Μάκρη –Ασβέστης (Δήμου Μακρακώμης) και Αμφίκλειας –Χ/Κ Παρνασσού.

Μόνο με αλυσίδες γίνονται οι μετακινήσεις στη Φωκίδα στην Πενταγιοί – Αρτοτίνα, στην Διακοπή – Δάφνο, στην Καρούτες – Άμφισσα, στη Συκιά – Αθ. Διάκο, Γραβιά - Καλοσκοπή – Πυρά – Μαυρολιθάρι – Καστριώτισσα, Καλοσκοπή – Πανουργιά – Στρόμη, Άνω Πολύδροσος – Χ/Κ Παρνασσού, Επτάλοφος – Χ/Κ Παρνασσού, Γραβιά – Βαργιάνη, Πεντάγιοι - Αρτοτίνα.
Στην Αιτωλία μόνο με αλυσίδες η κίνηση στην Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, στην Καλλιθέας – Προυσός, θέση Αραποκέφαλα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP