Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΜΜΑΤΙΑ... ΘΡΥΨΑΛΑ... ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

του ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΣΟΚ 130 βουλευτές, Ν.Δ. 62, ανεξάρτητοι 52, διαζύγιο Καρατζαφέρη με Βορίδη και Γεωργιάδη, η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα παρανάλωμα του πυρός, «Ναι» στο «μνημόνιο» από...
199 βουλευτές και ο Παπαδήμος κάνει ανασχηματισμό...
Τίποτε όμως δεν έχει την παραμικρή αξία μπροστά στη σωτηρία από την ολέθρια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Άλλωστε γι’ αυτό προτιμήσαμε τη συντεταγμένη και το αγγλικό δίκαιο.

Χθες τη νύχτα – αλλά και τις προηγούμενες ώρες – μάθαμε, αλλά και είδαμε να γίνονται, μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα. Με πρώτο και κυριότερο ότι η πτώχευση είναι κακό πράγμα. Και το μάθαμε – όσοι αμαθείς δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι θα πει πτώχευση – από τον Παπαδήμο, τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, την Ντόρα και άλλους πολλούς.

Όλοι αυτοί, αν εξαιρέσει κάποιος το σύνηθες παγερά τεχνοκρατικό ύφος του Παπαδήμου, τις εξ ίσου συνήθεις λεκτικές αγριότητες του Βενιζέλου και το κροκοδείλιο κλαψούρισμα όλων για τα εκατομμύρια θύματα της επιλογής τους, πασπαλισμένα όλα με αερολογίες περί μιας φαντασιακής ανάπτυξης, δεν κατάφεραν να αποκρύψουν μια καθαρή ομολογία που διέτρεχε τις τοποθετήσεις τους:

Ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τη χρεοκοπία στην οποία μας οδήγησαν οι ίδιοι ή/και τα κόμματά τους. Αυτό δηλαδή που λέμε τόσον καιρό και αποδείχθηκε με τη χθεσινή ψηφοφορία: κανένα κόμμα μόνο του δεν θα μπορούσε να την αντέξει...

● Γι’ αυτό παραδίδουν και επισήμως τα κλειδιά στους «εταίρους» και δανειστές, ώστε να τη διαχειριστούν αυτοί.

● Γι’ αυτό κάνουν μια αναδιάρθρωση η οποία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το χρέος καθιστώντας το οριστικά μη διαχειρίσιμο και άρα κάνοντας τη χρεοκοπία αναπόφευκτη.

● Γι’ αυτό μετατρέπουν ολόκληρο το χρέος σε ενυπόθηκο μέσω του αγγλικού δικαίου.

Ο Βενιζέλος μάλιστα υπήρξε ο σαφέστερος και πιο αποκαλυπτικός όλων: Δίνουμε, λέει, το αγγλικό δίκαιο στους δανειστές για να μην νομίζουν ότι έχουμε σκοπό να ξαναμειώσουμε αργότερα το χρέος! Ομολόγησε έτσι ότι αυτή η ρύθμιση θα απαγορεύει στην Ελλάδα να προβεί σε περαιτέρω μείωσή του όταν πολύ σύντομα θα αποδειχθεί, όπως με την πρώτη δανειακή σύμβαση και το «μνημόνιο» του Παπακωνσταντίνου, ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να το αυξήσει.

Ας κρατήσουμε στα υπ’ όψιν αυτή τη δήλωσή του, αν τυχόν υπάρξει στο μέλλον ένα δικαστήριο που θα εξετάσει επί της ουσίας την ελληνική τραγωδία.

Ο κοινοβουλευτικός τραγέλαφος πάντως είχε αμέτρητα επεισόδια, απολύτως αποκαλυπτικά της πολιτικής ένδειας που μαστίζει πλέον τη χώρα. Στα κορυφαία και η επιχειρηματολογία του Σαμαρά, που πάνω - κάτω μας είπε ότι:

● Το πρώτο «μνημόνιο» απέτυχε επειδή ήταν εξ ολοκλήρου στηριγμένο στη λιτότητα με αποτέλεσμα να φέρει ύφεση.

● Μια και το πρώτο λοιπόν μας έφερε σε αδιέξοδο και ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, ας ψηφίσουμε το δεύτερο, το οποίο υποτίθεται ότι θα φρενάρει την πτώση – παρότι επιβάλλει διαρκή λιτότητα, συνεχώς ανανεούμενη και εμπλουτιζόμενη, παράγοντας συνεπώς και βαθύτερη ύφεση.

Μάλλον η... στερεότητα των επιχειρημάτων του ήταν σοβαρότερος λόγος για να πουν οι βουλευτές του «όχι», παρά η ίδια η ψήφιση του νέου «μνημονίου».

Όλοι στο καναβάτσο

Από όσα έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα – με εξαίρεση φυσικά την εξουσιοδότηση στον Παπαδήμο να υπογράψει τη νέα δανειακή – το πιο κραυγαλέο δεν ήταν οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών, αλλά η αναγγελία του ανασχηματισμού.

Μπορεί κάποιος να φανταστεί ένα λόγο ανασχηματισμού μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού και περιορισμένης διάρκειας; Δεν θα υπήρχε ούτε ένας αν τα ψωμιά της ήταν πράγματι μετρημένα. Για να το πάμε πιο μακριά, αν υποτεθεί ότι ο ανασχηματισμός είναι «σαρωτικός» και η νέα σύνθεση περιλαμβάνει μόνο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Παπαδήμου, τότε δύο τινά μπορεί να έχουν συμβεί:

● Το πρώτο είναι να έχουν εκδηλώσει επιθυμία απόσυρσης τα στελέχη που θα παίξουν ρόλο στη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ν.Δ., για να μπορέσουν όλοι να πάνε με ανεκτές προϋποθέσεις στις εκλογές.

● Το δεύτερο είναι να μην θέλει κανείς να χρεωθεί την ευθύνη για όσα κοσμογονικά θα γίνουν από τώρα και στο εξής.

Στην πραγματικότητα, όμως, όποιος νομίζει ότι, έχοντας προπαγανδίσει, επιβάλει και ψηφίσει αυτό το απίστευτο χθεσινό πακέτο θα μπορεί αύριο να βγει στο αντάρτικο είναι μακριά νυχτωμένος. Οι ευθύνες από τώρα και στο εξής θα έχουν ονοματεπώνυμο. Όπως έχουν και για την πρώτη δανειακή και το μνημόνιό της. Ας ρωτήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου που τα ξέρει καλύτερα.




Αν πάλι ο Σαμαράς θεωρεί πως θα είναι σε θέση να προκαλέσει εκλογές ύστερα από όσα συνέβησαν χθες, είναι ακόμη πιο μακριά νυχτωμένος. Με 21 βουλευτές διαγραμμένους για απειθαρχία και μια παραίτηση προ της ψηφοφορίας, αλλά και με άλλους τόσους... «μνημονιακούς» στο κόμμα του, όχι εκλογές δεν μπορεί να επιβάλει, αλλά ούτε πρέφα στο καφενείο της Βουλής.

Ήδη τα χθεσινά έδειξαν ότι οι κωλοτούμπες, για τα δυσκίνητα ελληνικά κόμματα, είναι επικίνδυνο σπορ. Έδειξαν επιπλέον ότι οι κομματικές γραμμές έχουν γίνει χυλός και ότι, αν ανοίξει ο δρόμος για το «κόμμα Παπαδήμου», σύντομα θα γίνει λεωφόρος.

Αν, από την άλλη, ο Βενιζέλος πιστεύει ότι θα μπορεί, βγαίνοντας από την κυβέρνηση, να το παίξει κι αυτός αντιστασιακός για να ανασυγκροτήσει και να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από την ολέθρια κατηφόρα του, είναι κι αυτός οικτρά γελασμένος. Κι αυτό το τελευταίο το συζητάμε υπό την προϋπόθεση ότι πράγματι θα γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Διότι υπάρχει και εκείνο το «καταραμένο» 2007, το οποίο ακόμη τον στοιχειώνει.

Στις μέρες μας, έτσι όπως κατάντησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είναι προτιμότερο να παριστάνεις τον «ελεύθερο επαγγελματία» της πολιτικής, κάτι δηλαδή σαν Ντόρα, Βορίδης, Άδωνις κ.λπ., και να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου με πλήρη εχεμύθεια, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς να κουβαλάς στην πλάτη σου κανενός τα νιτερέσα.

Αυτό αναμένεται άλλωστε να είναι στο εξής το επιθυμητό – από δανειστές και λοιπούς επικυρίαρχους – μοντέλο πολιτικής δραστηριότητας. Αν μάλιστα μπλέξουν με τον Παπαδήμο, μάλλον θα τους υποχρεώσει να τηρούν και μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Κάπως έτσι προδιαγράφεται η επόμενη γενιά πολιτικών...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP