Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Συσσίτια και στην Ολλανδία!

 Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα της οικονομίας-πρότυπο
 
Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η Ολλανδία έδειχνε να ανταπεξέρχεται των δυσκολιών με χαρακτηριστική άνεση. Εξάλλου είναι μια από τις μόλις τέσσερις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που ακόμα και τώρα αξιολογούνται με...
 
 την ανώτατη δυνατή βαθμίδα αξιοπιστίας (ΑΑΑ) από τις αγορές και τους διεθνείς οίκους, ενώ παράλληλα είναι και εκ των πρωτεργατών του περιβόητου «αυστηρού δημοσιονομικού συμφώνου», εμφανιζόμενη στις τελευταίες συνεδριάσεις Eurogroup, Ecofin, ακόμα και στις Συνόδους Κορυφής περίπου «βασιλικότερη του βασιλέως», πιο «σκληρή» και επικριτική απέναντι στους «απείθαρχους εταίρους» κι από αυτήν ακόμα τη Γερμανία της Μέρκελ.

Όλο αυτό το «ισχυρό» προφίλ μοιάζει πλέον να καταρρέει. Μαζί με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την αδυναμία των πολιτικών ταγών της χώρας να συμφωνήσουν στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού λιτότητας, οι Ολλανδοί πολίτες «συστήθηκαν» και επισήμως με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, που όμοιά τους αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι φτωχότερες χώρες του Νότου.

Αίφνης οι περισσότεροι Ολλανδοί και μαζί τους τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας «ανακάλυψαν» πως στην οικονομία – υπόδειγμα που διατηρούσαν υπήρχαν «μαύρες τρύπες». Η Ολλανδία του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης έχει εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους. Πένητες, που επιβιώνουν χάρη στην συνεισφορά κρατικών επιδομάτων πρόνοιας. Απόκληρους της ζωής που στριμώχνονται καθημερινά στις ουρές για ένα πιάτο φαί. Γιατί τελικά υπάρχουν συσσίτια ΚΑΙ στην Ολλανδία!

Για την ακρίβεια τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι τάξεις των οικονομικά εξαθλιωμένων Ολλανδών, αυτών που πλέον δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους και καταφεύγουν στην Πρόνοια και στις εθελοντικές οργανώσεις για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Χαρακτηριστική η δήλωση του κυρίου Piet van Diepen της οργάνωσης Food Bank Amsterdam: «Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ένα πραγματικό ‘κύμα’ ανθρώπων που αναζητούν λίγο φαγητό, λίγη βοήθεια. Πλέον δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους …».

Μόνον στο Άμστερνταμ τους τελευταίους μήνες προστίθενται επισήμως περί τα 1.300 νοικοκυριά κάθε εβδομάδα στις λίστες με τους δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας και δωρεάν σίτισης από τα συσσίτια του Δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων. Η αύξηση αγγίζει το 10% κάθε μήνα. Κι οι λίστες της ντροπής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα…

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και των κοινωνικών βοηθημάτων. Ήδη στην οικονομία-πρότυπο της Ολλανδίας η «κρυμμένη» φτώχεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επίσημα νούμερα. Η καταγεγραμμένη ανεργία αγγίζει ήδη το 6% στον γενικό πληθυσμό και πολύ μεγαλύτερα νούμερα στις νεαρές ηλικιακά ομάδες. Υπολογίζεται ότι πλέον ένα στα έξι νοικοκυριά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα …

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον αρκετοί Ολλανδοί δημιούργησαν και μια νέα … «μόδα», τα Basis Bar. Το πρώτο λειτουργεί ήδη στο Άμστερνταμ και η λειτουργία του είναι τουλάχιστον πρωτότυπη! Στο μπαρ αυτό οι πελάτες φέρνουν μαζί τους το φαγητό τους, το προσωπικό το ζεσταίνει και το σερβίρει χωρίς καμία επιβάρυνση και οι «πελάτες» πληρώνουν απλώς τα ποτά τους. Τα ποτά ξεκινούν από τα 5 ευρώ … Ήδη αρκετοί επιχειρηματίες από πολλές ολλανδικές πόλεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ανοίξουν κι αυτοί ένα Basis Bar!

Το άλλο trend της εποχής στην Ολλανδία ονομάζεται: Survival cooking, «Μαγειρική για την επιβίωση».

Αυτή η τάση ξεκίνησε από μερικές άνεργες νεαρές γυναίκες. Οι οποίες απογοητεύτηκαν από την μάταιη αναζήτηση εργασίας και αποφάσισαν να αφοσιωθούν στα οικιακά. Η 32χρονη Denise Dulcic συνειδητοποίησε μια μέρα πως το φαγητό που έφτιαχνε κάθε μέρα για την οικογένειά της συχνά περίσσευε. Και τότε της ήρθε η ιδέα για αυτό που σήμερα ονομάζει “Tweetje Mee” (Tραπέζι για δύο). Η φιλοσοφία της απλή: η ίδια και αρκετές άλλες νοικοκυρές μαγειρεύουν καθημερινά φαγητό για την οικογένειά τους. Σε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο. Όσες μερίδες περισσεύουν τις … πουλάνε μέσω διαδικτύου ή και μέσω τηλεφωνικών «παραγγελιών» σε γείτονές τους, συνήθως εργένηδες ή εργαζόμενα ζευγάρια. Σε τιμές έως και μισές σε σχέση με την μέση τιμή των εστιατορίων. Έναντι 5 ή το πολύ 10 ευρώ σερβίρουν πραγματικό σπιτικό φαγητό σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα 15 με 17 ευρώ τη μερίδα που είναι η τυπική τιμή ενός πιάτου στα «κανονικά» delivery…

protothema.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP