Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Απολύθηκαν οι ''Αδιάβροχοι'' από τον ΑΝΤ1

Από τις λίγες ανεξάρτητες καλές φωνές ενημέρωσης στο ελληνικό ραδιόφωνο. Για πολιτικούς λόγους έγινε η απόλυση λέει ο Παναγιώτης Λιάκος.


Πριν λίγες ώρες ενας Δανός, ο κ. Έρικ Χάνσεν, που προφανώς είναι στέλεχος του Ομίλου ΑΝΤ1, φώναξε τους ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΥΣ Παναγιώτη Λιάκο και Κώστα Γιαννουλόπουλο και τους είπε σε άπταιστα αγγλικά, πως παρότι δεν γνωρίζει ελληνικά και δεν ακούει την εκπομπή τους, πρέπει να...

 τους απολύσει! Έτσι απλά η ιστορική εκπομπή των Αδιάβροχων στους 97,2 ανήκει στο παρελθόν. Στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Τρόικας, οι ελεύθερες φωνές δεν έχουνε ζωή...Ζητήσαμε (και τον ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε) από τον Παναγιώτη Λιάκο να μας πει τι συνέβη>

1) Μετά από 8 χρόνια ζωής στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ΟΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΙ σταματούν κι εσείς απολύεστε. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσα γράφω εδώ εκφράζουν μόνο εμένα. Όχι τον συνεργάτη Κώστα Γιαννουλόπουλο. Μπορεί οι Αδιάβροχοι να αναφέρονται ως «δίδυμο» αλλά είμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι, με διακριτούς ρόλους και διαφορετικές προσωπικότητες. Άλλωστε, η γέννηση (και πολύ φοβούμαι το τέλος) της εκπομπής είναι αποτελέσματα δικής μου πρωτοβουλίας και προσωπικών επιλογών και στάσεών μου απέναντι στη ζωή, τα διλήμματα και τις προκλήσεις της. Οι λόγοι είναι αμιγώς πολιτικοί και θα εξηγηθούν στο άμεσο μέλλον.  
2) Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις, απόπειρες λογοκρισίας κλπ;

Επί Νέας Δημοκρατίας τηλεφωνούσε (απ’ ό,τι μάθαινα) περίπου ένας υπουργός την εβδομάδα. Επί ΠΑΣΟΚ περίπου τα ίδια. Όποτε μου γινόταν σύσταση να «προσέξω», ακολουθούσα την γερμανική μανιέρα των αντιποίνων. Υπολόγιζα επί πόση ώρα χλεύαζα ή κριτίκαρα σφοδρά τον τάδε υπουργό και την επομένη της «ενημέρωσης» για το τηλεφώνημα, αφιέρωνα πενταπλάσιο χρόνο κραξίματος στον εθνοσωτήρα. Δεν μπορώ να ελέγξω το πάθος μου για αντίποινα –ειδικά όταν πρόκειται για εξουσιαστή. Σ’ αυτή την απάντηση οφείλω να κάνω δύο απαραίτητες σημειώσεις. Πρώτον: παρά την –κατά πολλούς αυτοκαταστροφική- στάση μου απέναντι στις «ενημερώσεις», ο σταθμός με ανέχτηκε επί 8 ολόκληρα χρόνια. Αυτό το πιστώνω αποκλειστικά στο καλύτερο και εξυπνότερο στέλεχος που διαθέτει ο όμιλος. Τον Μίνωα Κυριακού. Ο άνθρωπος αυτός έχει το άγγιγμα του Μίδα, αντίληψη σπάνια, δυσεύρετη και αληθινά αξιοζήλευτη. Δεύτερον: Ο μοναδικός άντρας με παντελόνια που δυσφόρησε με σχόλιά μου στην εκπομπή, και βρήκε το θάρρος να πάρει εμένα στο τηλέφωνο για να βριστούμε ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν τον πάω, αλλά του αναγνωρίζω την λεβεντιά και την ντομπροσύνη να απευθυνθεί στον παραγωγό και όχι στην διεύθυνση ή την ιδιοκτησία.
3) Πως είναι δυνατόν να σας απολύει ο Δανός Ερικ Χάνσεν(;) όταν διευθυντής είναι κοτζάμ Πουνέντης;

Φρονώ ότι ο Πουνέντης ήταν ο βασικός υπεύθυνος και εισηγητής της απόλυσης. Απλά δεν είχε τον ανδρισμό να το ανακοινώσει ο ίδιος. Τον καταλαβαίνω… Ο οικτρός Χανσενικός ήταν ο φρόντμαν. Αν είναι δυνατόν, άνθρωπος που σου λέει ότι δεν ξέρει τι κάνεις, τι είσαι, τι προσφέρεις, πόση ακροαματικότητα έχεις, που δεν ξέρει την γλώσσα και το περιεχόμενο της εκπομπής σου, το κοινό σου και τον μισθό σου, να κρίνει πόσο θα υπάρξεις στον σταθμό! Αστεία πράγματα. Τόσο αστεία όσο το πνευματικό υπόβαθρο εκείνων που κουρδίζουν με φράγκα την εξουσία του κάθε Χάνσεν.
4) Ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές των ΑΔΙΑΒΡΟΧΩΝ, ποιες εκπομπές έχουν μείνει στη μνήμη σου;

Θα μου μείνουν αξέχαστες οι εκπομπές της 23ης και 24ης Απριλίου 2004, όταν στις εκλογές για το πανάθλιο και εθνοδιαλυτικό σχέδιο Ανάν είχα αφιερώσει όλο τον χρόνο της εκπομπής, με φανατισμό, πάθος και ζήλο στα τραγούδια της ΕΟΚΑ, σε αναλύσεις για τον νεοτουρκικό χαρακτήρα αυτής της ανθελληνικής απόπειρας να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και στον ψόγο των Νενέκων που ήθελαν να περάσει τούτη η νεοταξική συνταγή στων Ελλήνων τα ιερά.
Επίσης θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση ένα πρωινό που δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από μια κοπελιά που δεν είχε την όρασή της και είπε ότι «σας ευχαριστώ επειδή βλέπω τον κόσμο με τα δικά σας μάτια». Δεν είμαι ευσυγκίνητος άνθρωπος, αλλά όταν διάβασα το μήνυμά της κόντεψα να δακρύσω. Λύγισα κι ένιωσα ευλογημένος που κατόρθωσα με την Δύναμη του Κυρίου να δώσω ελπίδα και φως σε έναν συνάνθρωπό μου.
Επίσης, πρέπει να πω ότι έβγαλα με μεγάλη δυσκολία και προσωπικό-συναισθηματικό κόστος τις εκπομπές έπειτα από τις εκδημίες του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και του αγαπημένου μου φίλου Νεοκλή Σαρρή. Εκείνες τις ημέρες ένιωθα σαν «φρέσκος» ορφανός που έπρεπε να βγάλει εκπομπή. Αιωνία τους η μνήμη. Ήταν δυο πηγές έμπνευσης και οίστρου, που έδιναν νόημα στον βίο μου.
5) Θεωρείς ότι ήταν παράλειψή σας το γεγονός ότι δεν καλέσατε τους πρωταγωνιστές των τούρκικων σήριαλ του ΑΝΤ1 στην εκπομπή σας;

Χαχαχα. Μιλάς σε έναν ορκισμένο εχθρό του Κεμαλικού φασισμού. Οι σχέσεις μου με το τουρκικό κράτος αποτελούν θέμα μεγάλης συζήτησης και η εξομάλυνσή τους μπορεί να γίνει μόνο εάν: 1. Αποδεχθούν τις γενοκτονίες που έχουν διαπράξει σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας. 2. Αποζημιώσουν τους Έλληνες της Πόλης για τις εθνοκαθάρσεις που έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει σε βάρος τους. 3. Αποκαταστήσουν την νομιμότητα στην Ίμβρο και την Τένεδο. 4. Αποσύρουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. 5. Αποζημιώσουν τους αδελφούς Κυπρίους για τις βλάβες που έχουν προκαλέσει σε βάρος τους (αγνοούμενοι, δολοφονημένοι, παράνομη νομή και κατοχή περιουσιών, βιασμοί κ.λπ.). 6 Εκδώσουν στη Χάγη τους αρχιτέκτονες και αυτουργούς των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που υποθάλπουν και στηρίζουν πολιτικά. 7. Παύσουν κάθε διεκδίκηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. 8. Αναγνωρίσουν την ελληνικότητα των Ιμίων και του συνόλου των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου. 9. Αποζημιώσουν τις οικογένειες Βλαχάκου, Γιαλοψού, Καραθανάση για τη δολοφονία τους τη νύχτα των Ιμίων. 10. Σταματήσουν την αποσχιστική δράση στην Θράκη. 11. Απελευθερώσουν άμεσα τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και αναγνωρίσουν τα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση των Κούρδων.
Αν τα κάνουν αυτά δέχομαι και να παίξω κομπάρσος σε τούρκικη σειρά.
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω ότι η περιοδεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του αρχηγού των παρακρατικών δολοφόνων Γκρίζων Λύκων, δεν πήγε στράφι. Ο νοών νοείτω….
6) Τι θα ήθελες να σου "συμβεί" στο κοντινό μέλλον;
Αυτό που ήδη συμβαίνει. Να τα έχω καλά με την συνείδησή μου.
7) Πως καταφέρατε να επιβιώσετε 8 χρόνια στον ΑΝΤ1 χωρίς να είστε ξανθές;

Στον ΑΝΤ1 επιβιώνουν πολλοί εξαιρετικοί συνάδελφοι. Αυτός ο σταθμός, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, είναι το φυτώριο των πρωταθλητών των media. Θα παρέμενε έτσι αν κρατούσε σταθερά και αδιάλειπτα ο Μίνωας το τιμόνι. Τώρα, κατήντησε να χρυσοπληρώνει μυρωδιάδες Δανούς και Αλαμανούς για να επινοούν τις συντομότερες οδούς στην απαξίωση. 

kourdistoportocali

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP