Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έκρυθμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Τραγική είναι σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με τους ειδικευόμενους ιατρούς να απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και τρεις ημέρες, καθώς εδώ και επτά μήνες δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες.

Παρατίθεται η ανακοίνωσης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης:

Από τις 16 Ιουλίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί απέχουν από οποιοδήποτε έργο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και αρνούνται να πραγματοποιήσουν εφημερίες μετά από...

καταγγελία τους προς την Επιθεώρηση Εργασίας κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου διότι δεν έχουν πληρωθεί για εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Ιούλιο ανεστάλησαν και το Νοσοκομείο λειτουργεί με ημερήσιες αναγκαστικές διαταγές εφημέρευσης που απευθύνονται σε ειδικευμένους ιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.

Οι ειδικευμένοι γιατροί, στους οποίους μέχρι σήμερα τους έχει καταβληθεί μόνο το 65% των δεδουλευμένων εφημεριών του Ιανουαρίου και η Διοίκηση του Νοσοκομείου τους έχει υποσχεθεί ότι θα τους καταβάλλει μόλις το 45% των δεδουλευμένων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, προσφεύγουν και αυτοί με καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, από τον περασμένο Απρίλιο, έχουν κηρύξει για τους ίδιους λόγους επίσχεση εργασίας η οποία εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα χαλαρά για την αποφυγή ιδιαίτερης ταλαιπωρίας των ασθενών. Οι νέες όμως εξελίξεις, που σηματοδοτούν την παγερή αδιαφορία και της νέας κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επιρρίπτουν το σύνολο της ευθύνης της διάλυσης των υπηρεσιών υγείας και των συνεπειών της στην υγεία και τη ζωή των πολιτών αποκλειστικά στους πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνους.

Οι ειδικευμένοι γιατροί, με εξώδικο έγγραφό τους, κοινοποίησαν στη Διοίκηση την απόφασή τους να άρουν πλέον την δέσμευσή τους να καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου όπως αυτή είχε εκφρασθεί από το 2008 στην κλαδική σύμβαση εργασίας που είχαν υπογράψει οι εκπρόσωποί τους με το Υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι αρνούνται πλέον να εργάζονται περισσότερες από 48-52 ώρες εβδομαδιαίως, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει και στην Ελλάδα με προεδρικό διάταγμα, εφόσον η πολιτεία έχει καταργήσει την κλαδική συλλογική σύμβαση καταπατώντας την βάναυσα και μονομερώς εδώ και δύο χρόνια.

Ήδη οι εκδιδόμενες ημερήσιες διαταγές εφημέρευσης υποχρεώνουν σε καταναγκαστική και απλήρωτη επιπρόσθετη εργασία τους ειδικευμένους γιατρούς κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας την εφαρμογή της οποίας έχουν απαιτήσει γραπτώς και εξωδίκως οι γιατροί του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ας σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η οποία δεν μπορεί να εξασφαλισθεί από καταπονημένο ιατρικό προσωπικό.

Διαφαίνεται πλέον ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε ακραίες λύσεις και συμπεριφορές ιδιαίτερα και μετά την άκρως απογοητευτική πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας που έγινε στις 17 Ιουλίου. Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποί μας έθεσαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της υγείας όπως του ιατρικού μισθολογίου, το εφημεριακό, τις προσλήψεις γιατρών, τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και την τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, τους νέους πραξικοπηματικούς οργανισμούς, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την πολιτική φαρμάκου και την κοστολόγηση των γενοσήμων. Η απάντηση του υπουργού σε όλα τα παραπάνω διήρκεσε μόλις 4 λεπτά και ήταν η εξής:

-Ο υπουργός που ξέρατε και έδινε υποσχέσεις τελείωσε.
- Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να δώσω καμιά υπόσχεση ούτε δεσμεύομαι σε τίποτα
-Θα λέω την αλήθεια και πάντοτε την αλήθεια
-Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.

Η έκρυθμη κατάσταση που τείνει να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας απαιτεί πλέον την παρέμβαση των ίδιων των πολιτών που πρέπει να πάρουν την υπεράσπιση του δικαιώματος της υγείας στα χέρια τους. Το σύστημα υγείας οδηγείται συνειδητά σε κατάρρευση και η στήριξή του δεν αποτελεί αποκλειστικό μέλημα των εργαζόμενων σε αυτό που έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους.

Για το ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ
Ο εκπρόσωπος τύπου
Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ
Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP