Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Βουλγαρία: Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση η έκρηξη στο Ισραηλινό λεωφορείο

Έξι νεκροί και 27 τραυματίες, είναι ο έως τώρα απολογισμός της έκρηξης, που σημειώθηκε στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου του Μπουργκάς στη Βουλγαρία. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας «Χοριζόντ», οι πέντε νεκροί έχασαν τη ζωή τους την ώρα της έκρηξης, ενώ ο έκτος υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο, από βαριά εγκαύματα. Από τους τραυματίες οι τρεις είναι σε κώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διευκρινίζει επίσης, ότι ο...
αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών δεν είναι ο τελικός. Στο λεωφορείο, επέβαιναν 39 τουρίστες, που ήρθαν με πτήση από το Τελ Αβίβ, για να επισκεφθούν καζίνο της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν Βούλγαροι πολίτες μεταξύ των νεκρών, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επίθεση. Ο Βούλγαρος υπουργός, όπως μεταδίδει η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, είπε επίσης, ότι η βόμβα ενεργοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία φόρτωσης των αποσκευών των επιβατών, στο πόρτ μπαγάζ του λεωφορείου. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές αν η βόμβα βρισκόταν μέσα σε βαλίτσα, ή είχε τοποθετηθεί απευθείας στο λεωφορείο.

Εξάλλου, από το νοσοκομείο του Μπουργκάς ανακοίνωσαν ότι το ιατρικό προσωπικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Πάνω από 25 τραυματίες τουρίστες έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, πέντε εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες. Για τους τραυματίες έχουν εξασφαλιστεί φιάλες αίματος, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Βάρνας.

Στον τόπο της έκρηξης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας

Στο τόπο του συμβάντος, έχουν ήδη φτάσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, ο πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ, Εξωτερικών, Νικολάι Μπλαντένοφ, Υγείας, Ντεσισλάβα Ατανάσοβα, κ.ά., όπως και οι ομάδες εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου «Πυρογκόφ» και της Στρατιωτικής-Ιατρικής Ακαδημίας της Βουλγαρίας. Επίσης, με εντολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού έχουν σταλεί στο Μπουργκάς και δύο αεροπλάνα, με κατάλληλο τεχνικό και ιατρικό εξοπλισμό.

Στο μεταξύ, όλες οι πτήσεις του αεροδρομίου του Μπουργκάς έχουν ανασταλεί, ενώ η περιοχή φρουρείται από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής εκτάκτων μέτρων ασφαλείας στα άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Από την έκρηξη, όπως επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, τυλίχθηκαν στις φλόγες και άλλα σταθμευμένα, πλησίον, λεωφορεία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η βόμβα που εξερράγη, ήταν τοποθετημένη στο πορτ μπαγκάζ του λεωφορείου. Η έκρηξη σημειώθηκε 40 μόλις λεπτά μετά την άφιξη των τουριστών στη χώρα.

Την είδηση επιβεβαίωσε σχεδόν αμέσως, ο δήμαρχος του Μπουργκάς, Ντιμίταρ Νικόλοφ, μιλώντας σε ισραηλινό ραδιόφωνο, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Όπως μετέδωσε εξάλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο, «Κανάλ 2», το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μπουργκάς, για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Τρομοκρατία από το Ιράν δείχνει το Ισραήλ

Ήδη προς την κατεύθυνση της τρομοκρατίας -και ειδικά προς το Ιράν- δείχνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αν και επισήμως η Βουλγαρία δηλώνει ότι ερευνά τις συνθήκες. «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το Ιράν. Τους τελευταίους μήνες είχαμε δει ιρανικές επιθέσεις στη Ταϊλάνδη, στην Ινδία, την Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και άλλα σημεία», αναφέρει σε δήλωση του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, η δολοφονική ιρανική τρομοκρατία συνεχίζει να κάνει πλήττει αθώους. Αυτή είναι μια ιρανική τρομοκρατική έφοδος που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. «Το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά στην ιρανική τρομοκρατία», απείλησε.

Για το ζήτημα έχει επικοινωνήσει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με τη Βουλγαρία. Εν τω μεταξύ στο Μπουργκάς μεταβαίνει ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ που έχει επικοινωνήσει με τον ομόλογο του στο Ισραήλ, Αβιγκτόρ Λίμπερμαν.

Διευκρινίζεται ότι το ισραηλινό υπουργείο αποφεύγει να κάνει εξαρχής λόγο για τρομοκρατική επίθεση και περιορίζεται να μιλήσει για έκρηξη, αν και τα ΜΜΕ της χώρας τονίζουν ότι Ισραηλινοί τουρίστες έχουν γίνει και παλαιότερα στόχος επιθέσεων στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν.

Υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική τηλεόραση «ΒΝΤ», λίγο πριν την έκρηξη, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο γραφείο του ταξιδιωτικού πρακτορείου που είχαν διοργανώσει την εκδρομή, στο Μπουργκάς, και είπε, ότι «οι Ισραηλινοί θα γίνουν δεκτοί με δύο βόμβες».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP