Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Η λήψη επί 10 έτη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής
Η λήψη ασπιρίνης έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Μια νέα μεγάλη μελέτη όμως θέτει στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» τη χρόνια λήψη του φαρμάκου για εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής
Ουάσινγκτον 
Η λήψη ασπιρίνης επί 10 συναπτά έτη μπορεί να διπλασιάσει τον... κίνδυνο απώλειας της όρασης, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη η οποία δείχνει ένα «μελανό» σημείο στη χρόνια λήψη ασπιρίνης η οποία έχει μέχρι σήμερα φανεί από άλλες μελέτες ότι συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων αλλά και διαφορετικών μορφών καρκίνου.
Σύνδεση με την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «JAMA» («Journal of the American Medical Association») και η οποία ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, η λήψη του διάσημου Μη Στεροειδούς Αντιφλεγμονώδους Φαρμάκου (ΜΣΑΦ) επί μια δεκαετία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής – πρόκειται για την πιο σπάνια μορφή της πάθησης η οποία αφορά περίπου το 10% των ασθενών, είναι όμως και η πιο σοβαρή για πρόκληση τύφλωσης.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μεγάλη μελέτη Beaver Dam Eye Study η οποία αφορά τις οφθαλμοπάθειες που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης διεξάγονταν οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια επί μια 20ετία σε περίπου 5.000 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές που ήταν ηλικίας 43 ως 86 ετών ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με το αν λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το μέσο διάστημα παρακολούθησης της πορείας της υγείας των εθελοντών ήταν 14,8 έτη.
Διερεύνηση και των δύο μορφών της πάθησης
Οι επιστήμονες διερεύνησαν μεταξύ άλλων τον αριθμό των περιπτώσεων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μεταξύ των εθελοντών – μελέτησαν τόσο τις περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής όσο και εκείνες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής η οποία είναι και η πιο κοινή μορφή της πάθησης αλλά και η πιο ήπια (σημειώνεται ωστόσο ότι οποιαδήποτε στιγμή η ξηρή μορφή μπορεί να μετατραπεί σε υγρή).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατεγράφησαν 512 περιπτώσεις εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής και 117 περιπτώσεις εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Από την ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη επί 10 έτη αντιμετώπιζαν κίνδυνο της τάξεως του 1,4% να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής σε σύγκριση με ποσοστό 0,6% που αφορούσε όσους δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Δεν παρουσιάστηκε σύνδεση μεταξύ της χρόνιας λήψης ασπιρίνης και της εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρής μορφής.
Ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της συσχέτισης
Όπως ανέφερε η δρ Μπάρμπαρα Κλάιν που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης, μπορεί τα ποσοστά αυτά να φαίνονται μικρά, ωστόσο η λήψη ασπιρίνης είναι ευρέως διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα αυξάνεται στα ηλικιωμένα άτομα. «Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα μελετών σχετικά με τη λήψη ασπιρίνης και τη σχέση της με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ήταν αντιφατικά. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού. Με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται και η λήψη ασπιρίνης. Ετσι είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σχέση της χρόνιας λήψης του ΜΣΑΦ και της εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρής μορφής».
Σημειώνεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πιο κοινή αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα – «πλήττει» το 25% των ατόμων άνω των 60 ετών και περισσότερα από τα μισά άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη νέα μελέτη ζητεί περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ζήτημα. Εάν τα δικά της ευρήματα επιβεβαιωθούν τότε θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων πρόληψης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής.
Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από άλλες μελέτες
Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι πλήθος άλλων μελετών αναφέρουν ότι η ασπιρίνη αποτελεί λίγο ως πολύ «θαυματουργό φάρμακο». Εκτός από την παυσίπονη δράση της δρα και ως αντιφλεγμονώδες . Η τακτική λήψη μικρών δόσεων του φαρμάκου έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων.
Οι περισσότερες μελέτες συνηγορούν στο ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει περισσότερα οφέλη για τους καρδιοπαθείς σε σύγκριση με τον μικρό σχετικά κίνδυνο παρενεργειών όπως οι γαστρορραγίες.
Συγχρόνως διαφορετικές μελέτες που συνολικά περιελάμβαναν 200.000 ασθενείς έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 37% εάν το φάρμακο λαμβάνεται επί πέντε έτη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP