Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μπλόκο στους δήμους. Ανυποχώρητοι οι συνδικαλιστές

Εντείνεται το πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων στους δήμους οι οποίοι, σήμερα και αύριο, απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με τις εξελίξεις, χριστουγεννιάτικο φόντο στην πόλη να αποτελέσουν για μία ακόμη φορά οι σωροί των σκουπιδιών, που στο μεταξύ αρχίζουν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στην Αθήνα.
Οι δήμοι παρέμειναν...
για
δεύτερη ημέρα χθες κλειστοί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Χθες, οι δημοτικοί υπάλληλοι που αντιδρούν στις ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα έφθασαν με πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος ωστόσο βρισκόταν στη Βουλή. Ετσι οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή με αίτημα να δουν τον υπουργό, αλλά πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και χθες όσον αφορά τη σίτιση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Από τους 80 βρεφονηπιακούς σταθμούς λειτούργησαν μόλις οι 30, στους οποίους όμως δεν παρασχέθηκαν τα προβλεπόμενα παιδικά γεύματα εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στον χώρο των μαγειρείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, τα κενά στη σίτιση καλύφθηκαν και χθες με πρόχειρα γεύματα. Ωστόσο δεν διανεμήθηκαν τα γεύματα που προσφέρει το Δημοτικό Βρεφοκομείο σε 200 παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της πρωτεύουσας οι οικογένειες των οποίων δοκιμάζονται.
Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε ότι η πόλη «είναι όμηρος μιας ομάδας 100 συνδικαλιστών-τραμπούκων». Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλο ότι υποκινεί τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς.
«Αυτά τα περί εργατικής πάλης τα καταδικάζω απερίφραστα» είπε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης έχει δεσμευθεί πως δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά μετακινήσεις.
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ Απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα των δήμων, κορνάροντας και έχοντας μαύρες σημαίες στα μπροστινά τζάμια, ηγήθηκαν της πορείας των εργαζομένων στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της πόλης. Πίσω τους ακολούθησαν πεζοί οι δημοτικοί υπάλληλοι φωνάζοντας συνθήματα, ενώ γυναίκες τους συνόδευσαν χτυπώντας κατσαρόλες με τις κουτάλες τους. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της διαθεσιμότητας και δήλωσαν αποφασισμένοι να την προσβάλουν δικαστικά και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τη μη εφαρμογή της.
ΕΙΔΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Μηχανογραφικά δελτία θα παραλάβουν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα προκειμένου να δηλώσουν τις υπηρεσίες όπου επιθυμούν να μετακινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει ήδη καταγράψει τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό που έχουν ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες. Σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ έχει διαμορφωθεί ειδικό μηχανογραφικό δελτίο, όπου οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα μπορούν να δηλώσουν μέχρι 3 επιλογές θέσεων με σειρά προτεραιότητας. Το υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει άμεσα -πριν από τα Χριστούγεννα- τη μετακίνηση 500 «διαθέσιμων» υπαλλήλων, με στόχο να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής της πολιτικής που έχει σχεδιάσει για την κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP