Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Σούπερ Λίγκα: Ενα μεροκάματο για ένα εισιτήρι


Ακριβά κοστίζει στους Ελληνες η αγάπη για την ομάδα τους - Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Σε αναζήτηση εσόδων βρίσκεται η Σούπερ Λίγκα προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο των 16 ομάδων μελών της και να αποφύγει τα χειρότερα, τουτέστιν, χρεοκοπίες και αποχωρήσεις από το πρωτάθλημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τηλεοπτικά και χορηγικά δικαιώματα. Ο πρόεδρος της Λίγκας κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε ότι θα...
καταβληθεί προσπάθεια στην κατεύθυνση της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα καθώς ο μέσος όρος ανά αγώνα έχει πέσει στα 4.681 εισιτήρια.

Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι το εισιτήριο το οποίο καλείται να πληρώσει ο φίλαθλος για να πάει στο γήπεδο δεν είναι ακριβό. «Ένα εισιτήριο 50 ευρώ είναι ακριβό, αλλά το δώσει κάποιος 20 ευρώ για να δει ένα παιχνίδι με το παιδί του στο γήπεδο, δεν είναι μεγάλο ποσό» υπογράμμισε.

Με τα νέα δεδομένα που ισχύουν στην αγορά εργασίας, όλο και λιγότεροι φίλαθλοι μπορούν να πληρώσουν τα 20 ευρώ που απαιτούνται κατά μέσο όρο για την αγορά του εισιτηρίου, χωρίς να υπολογίζονται τα επιπλέον έξοδα για την μετάβαση και την παραμονή στο γήπεδο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία μεταξύ των νέων (15-24 ετών) που είναι και οι καλύτεροι πελάτες του ποδοσφαίρου, εκτινάχτηκε στο 56,6%, από 46,7% που ήταν τον Οκτώβριο του 2011. Το ίδιο διάστημα η συνολική ανεργία από 19,7% έφτασε το 26,8%. Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι χιλιάδες νέοι υπό την απειλή της απόλυσης αναγκάζονται να δουλέψουν λιγότερες ώρες ημερησίως ή να μειώσουν τις αποδοχές τους κάτω από το βασικό μισθό των 586 ευρώ ή των 23,4 ευρώ ημερησίως.

Εν ολίγοις καθημερινά λιγοστεύουν επικίνδυνα οι νέοι που μπορούν να διαθέσουν ένα μεροκάματο για να δουν την ομάδα τους. Από την άποψη αυτή είναι ενδιαφέρουσα μία μελέτη ουκρανικής ιστοσελίδας αναφορικά με τις ώρες εργασίας που αντιστοιχούν στην αγορά ενός εισιτηρίου σε διάφορες χώρες. Σύμφωνα με αυτή ο μέσος Βραζιλιάνος για να πάει στο γήπεδο πρέπει να εργαστεί 4,75 ώρες, ο Πορτογάλος 5,4, ο Αγγλος 4,1, ο Ισπανός 3,75, ο Βέλγος 3,5, ο Ολλανδός 3,5, ο Γερμανός 3,3, ο Γάλλος 2,7, ο Κολομβιανός 2,2, ο Ιάπωνας 2,1, ο Αργεντινός 1,9, ο Ιταλός 1,8, ο Ολλανδός 1,4, ο Αυστραλός 1,3 και ο Μεξικανός 1,2.

Η Σούπερ Λίγκα αν θέλει να κρατήσει κοντά τους πελάτες της, δεν έχει παρά να εκπονήσει και να εξαγγείλει προγράμματα για τους ανέργους φιλάθλους και εισιτήρια με μια στοιχειώδη τιμή. Ο κ. Μώραλης ορθώς επεσήμανε ότι από τα 10 ευρώ ενός εισιτηρίου οι ομάδες εισπράττουν μόνο τα 4,6 ευρώ. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν υπέρ της εφορίας, των δήμων, του μητρικού σωματείου, της αστυνομίας…

Ωστόσο ο αριθμός των θεατών είναι εκείνος που προσδιορίζει την τιμή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, της διαφήμισης και της χορηγίας. Και τα εμπορικά έσοδα των ομάδων είναι ανάλογα των εσόδων από τους φιλάθλους που πληρώνουν εισιτήριο για να δουν την ομάδα τους.ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP