Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ... ΦΑΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ !

Αν θελήσει κανείς να καταμετρήσει τα χαρακτηριστικά και τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η ευρωπαϊκή κρίση και οι συνέπειές της, θα διαπιστώσει ότι η ανεργία δεν είναι παράπλευρη απώλεια της κρίσης ή της μάχης...

για την καταπολέμηση των συνθηκών που οδήγησαν στην κρίση.
Είναι το βασικό χαρακτηριστικό της, η πλέον ολέθρια εκδήλωση... των συνεπειών της, το πιο «γκρίζο» χρώμα στο σκηνικό που υπάρχει στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Είναι η ίδια η κρίση.
Reuters: Στην κορυφή της ανεργίας η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, το οποίο ανήλθε σε 26,8% τον Οκτώβριο.
Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή ανεργία, που ανακοινώθηκαν χθες, καταγράφουν με απόλυτη σαφήνεια το πρόβλημα της ελλιπούς απασχόλησης, το οποίο, αν και είναι απειλητικό για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης, έχει ήδη λάβει εκρηκτικές διαστάσεις για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, οι οποίες κατέχουν τις πρώτες θέσεις της «γκρίζας» κατάταξης. Με πάνω από 17 εκατομμύρια ανέργους, η ανεργία στην Ευρωζώνη ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που δημιουργήθηκε στην πράξη η νομισματική ένωση της Ευρώπης, με πικρή ελληνική πρωτιά. Περισσότερο, όμως, από το ίδιο το ποσοστό του 26,8% για την Ελλάδα ή τους επιπλέον 1.000.000 ανέργους, που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας από το 2008 έως το 2012, βαραίνει η διαπίστωση πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στην οικονομία που να υποδεικνύουν ότι οι εφιαλτικοί αριθμοί της ανεργίας θα πάψουν, σύντομα, να στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής πραγματικότητας και θα αποτελέσουν παρελθόν.
Το κλίμα και η αίσθηση στην ελληνική οικονομία έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο, αλλά η πραγματικότητα δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τις μεταβολές αυτές, αφού δεν απέχει σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επηρεάζουν την απασχόληση, από αυτές που επικρατούσαν ένα χρόνο πριν. Η ζήτηση παραμένει ασθενική, η ρευστότητα ανύπαρκτη, οι επιχειρήσεις κλείνουν, ο θέσεις εργασίας χάνονται. Μάλιστα οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα είναι τώρα λιγότερα, και θα περιοριστούν περαιτέρω μέσα στο έτος.
Είναι πολύ συγκεκριμένη η επιστημονική παραδοχή ότι ακόμη και στην έναρξη της διαδικασίας ανάκαμψης της οικονομίας, η απασχόληση θα είναι το τελευταίο στη σειρά πεδίο όπου θα καταγραφούν σημάδια βελτίωσης. Η Ευρώπη ανησυχεί γιατί το χάσμα μεταξύ των χωρών-μελών μεγαλώνει αντί να συρρικνώνεται. Όμως στην πράξη, πέρα από την αποσπασματική αντιμετώπιση, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην απασχόληση, δεδομένου ότι οι εθνικές δημόσιες δαπάνες είναι καλά κλειδωμένες από τα προγράμματα λιτότητας.
Προφανώς, λοιπόν, χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ευρηματικότητα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανεργίας. Αλλιώς το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε είναι να καταμετρούμε τις απώλειες και να περιμένουμε τις επερχόμενες ολέθριες συνέπειές τους.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 - 4:27 μ.μ.  

Ωραίο αρθρο παιδιά http://www.thermopilai.org/content/eyro-theloyn-oi-ploytokrates-ethniko-nomisma-gia-ethniki-anexartisia συμφωνώ απολυτα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP