Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ενα παιδί μετράει τα... δακρυγόνα...


Τσίκνισαν με δακρυγόνα και με καπνούς στα φλεγόμενα οδοφράγματα οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της βίαιης αστυνομικής επιχείρησης σύλληψης υπόπτων για τον εμπρησμό στις Σκουριές.
Οι Ιερισσιώτες, βλέποντας την αστυνομική πομπή να πλησιάζει στο χωριό τους, μπλόκαραν τις κλούβες με τις διμοιρίες των ΜΑΤ στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα. Ακολούθησαν ...
σφοδρά επεισόδια, με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό με χημικά ακόμα και στην αυλή του Γυμνασίου-Λυκείου Ιερισσού, με αποτέλεσμα μαθητές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Η ένταση ξεκίνησε από τα ξημερώματα, όταν έγινε προσαγωγή ατόμων που φέρονται ότι ταυτίζονται με ευρήματα από την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» πριν από 18 μέρες. Το περιστατικό προκάλεσε την κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων. Γύρω στις 9 το πρωί οι προσαχθέντες επέστρεψαν στην Ιερισσό συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, παρουσία δικαστικών λειτουργών, για να γίνουν έρευνες στα σπίτια τους.

Τότε άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και οι κάτοικοι έστησαν οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και σε άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών.

Στους δρόμους

«Στην Ιερισσό συγκεντρώθηκε κόσμος από το χωριό, αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ότι προκλήθηκε αναστάτωση και κινδύνευσαν ακόμη και γυναικόπαιδα.

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιερισσού, που βρίσκεται κοντά στο τμήμα, έπεσαν χημικά, προκαλώντας πανικό και αναπνευστικά προβλήματα σε τουλάχιστον πέντε μαθήτριες και μια καθαρίστρια.

«Τα παιδιά που βρίσκονταν στο προαύλιο προσβλήθηκαν από τα δακρυγόνα, μπήκαν στο κτήριο και έπαθαν κρίση πανικού. Μαθητές ηλικίας 13-14 χρόνων πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να κλαίνε. Μια μαθήτρια της Α' Λυκείου έβγαλε εξανθήματα, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και λιποθύμησε. Καλέσαμε τους γιατρούς από το απέναντι πολυδύναμο ιατρείο, αλλά άργησαν να έρθουν, επειδή μπροστά στην είσοδο του σχολείου γίνονταν συμπλοκές ανάμεσα στους κατοίκους και στα ΜΑΤ. Εζησα απερίγραπτες, πρωτόγνωρες στιγμές», ανέφερε στην «Ε» ο λυκειάρχης Αριστοφάνης Μπολώνης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα σε ένδειξη συμπαράστασης σε συμμαθητές τους που προσάγονται από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εμπρησμό στις Σκουριές. «Ζούμε ένα μαρτύριο, εμείς οι εργαζόμενοι και τα παιδιά», συμπλήρωσε.

Σε μια ανακοίνωσή γεμάτη αισχρά ψέμματα η κατοχική αστυνομία κάνει λόγο για «περιορισμένη χρήση δακρυγόνων», διαψεύδοντας τις ρίψεις μέσα στο σχολείο. «Περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου-Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών. Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε ΜΜΕ για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Την ώρα των επεισοδίων, οι δικηγόροι Μ. Λαμτζίδης, Σ. Πετρίδης, Ε. Ιωαννίδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη. Ζήτησαν «να αποκατασταθεί η νομιμότητα και οι αστυνομικές έρευνες να γίνουν με τον σωστό τρόπο». Ο κ. Γιαννάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του συνέστησε να επικοινωνήσει με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αποσύρει τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έκρυθμης κατάστασης.

Παράλληλα, κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους.

Οι κάτοικοι παρέμεναν ως αργά τη νύχτα στο οδόφραγμά τους, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν τέσσερις συλλήψεις ντόπιων.

Φωτο: σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
το είδαμε εδώ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP