Η απομυθοποίηση των ''κομμουνιστικών'' τραγουδιών
H EΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΛΕΗΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΦΡΟΔΕΞΙΟΥΛΗΔΩΝ ΠΕΡΑΣΕ
Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1976 σε στίχους Παύλου Μάτεση, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη. Περιλαμβάνεται στο δίσκο "Συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης τα τραγούδια" που περιείχε τα μουσικά κομμάτια που έγραψε ο συνθέτης για τη θεατρική παράσταση «Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα» του Σον Ο' Κέιζι σε μετάφραση Παύλου Μάτεση που ανέβηκε το 1974 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καρρά. Το 1977 κυκλοφορεί ο δίσκος του Νάσου Παναγιώτου «ΗΛΙΕ ΜΕΓΑΛΕ» πάνω σε στίχους ποιητών που αναφέρονται στη συμφορά που έζησε (και ζει) η Μεγαλόνησος μετά την τουρκική εισβολή του 1974 με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον «Αττίλα» κι ερμηνευτές τη Μαρινέλλα, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Μαρία Δουράκη, τον Σταύρο Σιδερά και τη Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ στα αφηγηματικά μέρη ακούγεται ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης. Οι τίτλοι των τραγουδιών του δίσκου είναι χαρακτηριστικοί:
1. Μνημόσυνο στον Πανίκο Δημητρίου (στίχοι Χ. Πισιάρα)
(Αφήγηση Β. Καυκαρίδης-τραγούδι χορωδία)
2. Δεν ξεχνώ (στίχοι Μ. Πασιαρδή) (Β. Αναστασιάδου)
3. Δείξ' τη φωτογραφία του (στίχοι Μ. Πασιαρδή) (Αν. Καλογιάννης)
4. Οι σταυροί (στίχοι Μ. Πασιαρδή) (Στ. Σιδεράς)
5. Φέτο πουλί νερό μη πιει (στίχοι Μ. Πασιαρδή) (Μ. Δουράκη)
6. Ω! Αθηναίοι (στίχοι Άνθου Λυκαύγη) (Β. Αναστασιάδου)
7. Την Κύπρο ζώσαν' οι καημοί (στίχοι Μ. Πασιαρδή) (Μαρινέλλα)
8. Ήλιε μεγάλε ανατολίτη μου (στίχοι από την «Οδύσσεια») (Χορωδία)
9. Πατρίδα χιλιοπροδομένη (στίχοι Σον Ο' Κέιζι) (Αν. Καλογιάννης)
10. Το δεκανίκι (στίχοι Τεύκρου Ανθία) (Στ. Σιδεράς)
11. Τη λευτεριά σου μη τη ζητιανεύεις (στίχοι Σον Ο' Κέιζι) (Αν. Καλογιάννης)
12. Ξερό δέντρο (στίχοι από την «Οδύσσεια») (Αφήγηση Β. Καυκαρίδης-τραγούδι Β. Αναστασιάδου)
Το τραγούδι αυτό λοιπόν προφανώς αναφέρεται στη Κύπρο και στον ''Αττίλα''. Να δεχτώ ότι ο ερμηνευτής του ήταν αριστερός. Που προφανώς δεν έχει καμιά σχέση με τους ψευτοαριστερούς του σήμερα... Μπορεί το τραγούδι αυτό να το χαρακτηρίσουμε αριστερό ή κομμουνιστικό; Προφανέστατα όχι. Επειδή η βλακεία που φώλιαζε στα σάπια μυαλά εκείνων που αυτοπροσδιορίζονταν ως δεξιοί τότε και σήμερα είναι ανίκητη συνέδεσαν τον αριστερό Ξυλούρη με το τραγούδι και το βγάλαν με το ζόρι αριστερό και κομμουνιστικό!!! Κι άλλο που δεν ήθελαν οι καπηλευτές του από την άλλη μεριά. Μα στα υπέροχα τραγούδια του Ξυλούρη είναι δυνατόν οι ηλίθιοι αριστεροί ή δεξιοί να βάζουν τέτοιες ταμπέλες; Μιλάμε για παραλογισμό.
Ας πάμε και σ άλλον ένα παραλογισμό.
Το τραγούδι ''Της δικαιοσύνης ήλιε νοητε'' από το ''Άξιον Εστί'' του Ελύτη σε μελοποίηση Μίκη Θεωδοράκη. Επειδή το υπέροχο αυτό τραγούδι ακούγεται συχνά σε συγκεντρώσεις του Κ.Κ.Ε και τις προεκλογικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ πολοί έχουν την εντύπωση ότι είναι αριστερό κι ότι συνδέεται με τη Χούντα. Το ''Άξιον Εστί'' ηλίθιοι αριστεροί και δεξιοί της κακιάς ώρας δημοσιοποιήθηκε το 1960 και μελωποιήθηκε από τον Θεωδοράκη το 1964. Είναι ένας ύμνος για την Ελλάδα. Ας μην το λερώνουν λοιπόν βάζοντας παροχυμένες ταμπέλες.
egersis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου