Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Εξαφάνισαν τη προτομή του Γρίβα στη Λάρισα

Η φωτογραφία είναι από προηγούμενη βεβήλωση της προτομής.

Δυστυχώς, χθές, Τρίτη της Διακαινησίμου, 26 Απριλίου 2011, διεπιστώθη ότι άνθρωποι είτε θλιβερά ανιστόρητοι είτε βαρειά ψυχικά άρρωστοι είτε συνειδητοί εχθροί της Ελλάδος, έκλεψαν από την πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος στην Λάρισα τον ανδριάντα του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα (5 Ιουλίου 1897 - +27 Ιανουαρίου 1974).

Πρόκειται για...
τον Κύπριο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος
α) πολέμησε γενναιότατα κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία,

β) άμα τη ενάρξει του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αθήνα, αλλ’ όταν εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση, μετατέθηκε στο αλβανικό μέτωπο (επιτελάρχης ΙΙ Μεραρχίας) ύστερα από διαρκή του αιτήματα,

γ) ίδρυσε την θρυλική οργάνωση Χ, πραγματική αντιστασιακή οργάνωση εναντίον των Γερμανών και έπειτα των κομμουνιστών, που ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε σοσιαλιστικό κολαστήριο,

δ) το 1955-1959, ως ιδρυτής και αρχηγός της Εθνικής Απελευθερωτικής Οργανώσεως Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) με το ψευδώνυμο Διγενής, ηγήθηκε του αντιαποικιακού αγώνος εναντίον των Βρετανών στην Κύπρο, αποσπώντας τον θαυμασμό όλης της υφηλίου (Οι Αξιωματούχοι του IRA είχαν δηλώσει πως «αν είχαμε ένα Γρίβα, η Βόρειος Ιρλανδία θα είχε ενωθεί με την ελεύθερη Ιρλανδία».) και τιμές που δεν έλαβε άλλος από το ελληνικό κράτος («άξιο τέκνο της Πατρίδος» με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 20 Μαρτίου 1959 και Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτερη διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών στις 24 Μαρτίου 1959),

ε) ήταν ο μόνος ηγέτης που εφοβούντο οι Τούρκοι, γι’ αυτό και εστάλη επί κεφαλής της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της μεραρχίας 5.000 ανδρών το 1964 από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, εκλήθη δε το 1967 από τον εξωμότη του Αγώνα για Ένωση Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και «πρόεδρο» της «ανεξάρτητης» Κυπριακής Δημοκρατίας ν’ αντιμετωπίσει την τουρκανταρσία στους λεγόμενους «τουρκοκυπριακούς» θύλακες, με αποκορύφωμα τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Αγίου Θεοδώρου και Κοφίνου,

στ) το 1971, σε ηλικία 70 ετών, ίδρυσε την Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, προκειμένου να εξαναγκάσει τον αρχομανή Μακάριο Μούσκο να στραφεί και πάλι προς την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα.

Την προτομή αυτού του ανδρός, του οποίου δεν είμαστε άξιοι «λῦσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων», φθόνου ή αγνωμοσύνης ένεκεν δεν την έβρισκε κανείς σε ολόκληρο το ελλαδικό κράτος ως το 1999. Τότε, ο ιατρός Μιχαήλ Γρηγοριάδης εδώρισε τον ανδριάντα του στον Δήμο Λαρισαίων.

Σημειωτέον ότι ο μακαρίτης ο ευεργέτης θέλοντας να είναι ενωτικός δώρησε ταυτόχρονα και προτομή του Μακαρίου Γ΄. Ο Δήμος ήθελε να τοποθετήσει τον ανδριάντα σε πλατεία στις παρυφές της πόλεως, αλλά κατόπιν πιέσεων του ευεργέτη και του προέδρου του Π.Ε.Σ. Χάμου Αστέριου, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος δίπλα στον Χώρο Σταθμεύσεως, μετά δε τις εργασίες αναπλάσεώς της μετακινήθηκε την τελευταία διετία στην κοντινή πλατεία Λαού δίπλα στο ναΰδριο του Αγίου Βησαρίωνος, παρά τις απροκάλυπτα συκοφαντικές αντιδράσεις της φοιτητικής παρατάξεως του κομμουνιστικού Α.Κ.Ε.Λ. «Προοδευτική», η οποία με επιστολή της στον τοπικό τύπο ζητούσε να μην επανατοποθετηθεί στην πλατεία, πιθανότατα για να μη θυμίζει ότι οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, όταν ο Διγενής πολεμούσε για την Ελευθερία της Κύπρου και την Ένωση με την Ελλάδα, όχι μόνον απέσχον τους Αγώνος, αλλά συνεργάστηκαν, σε επίπεδο ηγεσίας, ως άλλοι δοσίλογοι με τους Βρεταννούς, ως δε πειθήνια όργανα της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ενώσεως και αγνοώντας την υπερτετρακισχιλιετή ελληνική Ιστορία της Μεγαλονήσου, διεκήρυσσαν ότι δεν έπρεπε η Κύπρος να ενωθεί με κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ (!).

Η ίδια προτομή υπέστη επανειλημμένως βανδαλισμούς με σπρέι, την δε 20-7-2010, πάλι κάποιοι βέβηλοι την είχαν αποκολλήσει από την βάση της και την πέταξαν σε παρακείμενο χώρο. Δυστυχώς, αυτήν την φορά, οι έρευνες των μελών του Π.Ε.Σ. απέβησαν άκαρπες· η προτομή δεν ευρέθη ως την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό εθνικής ιεροσυλίας στην πόλη της Λαρίσης. Ο άνθρωπος που δεν έπεσε από τουρκική, ιταλική, γερμανική ή αγγλική σφαίρα, λοιδωρείται από ελληνικά (;) χέρια, που «ὤρυξαν ἑαυτοῖς φρέαρ συντετριμμένον», ως άλλοι Ιουδαίοι, μέσα στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

Είναι βέβαιον ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνον δεν πτοούν τους εθνικιστές, αλλά, απεναντίας, χαλυβδώνουν την θέλησή τους και την πίστη τους στον δίκαιο αγώνα για φρονηματισμό του λαού μας και αποτίναξη των τυράννων του, που και σήμερα τον καταδυναστεύουν και συχνά προσπαθούν να πλήξουν το ηθικό του, προσβάλλοντας ποικιλοτρόπως τους Ήρωες και τα Σύμβολά του.

Καλούμε όποιον δήποτε γνωρίζει κάτι σχετικό με το πού ευρίσκεται η προτομή του Διγενή, να πράξει το πατριωτικό του καθήκον, έστω εν είδει μεταμελείας και να το γνωστοποιήσει ακόμη και ανωνύμως· για μας, της τιμωρίας των ενόχων προέχει η αποκατάσταση του γενομένου άγους. Ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος ΕΛΛΗΝΟΚΡΑΤΕΙΝ δεσμεύεται ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η προτομή, θα διενεργήσει πανελλήνιο έρανο προκειμένου να την αντικαταστήσει με νέα, καταπώς αξίζει στον υπέροχο Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα - Διγενή. Παράλληλα, καλούμε τον Δήμαρχο Λαρίσης, τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λαρίσης και τις Ενώσεις Εκπαιδευτικών να στηλιτεύσουν δημόσια την αποτρόπαια πράξη.

Χάμος Aστέριος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP