Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Αδιέξοδο στις επαφές- Ανοίγει ο δρόμος της κάλπης

Ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος που οδηγεί στην κάλπη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην άρνηση του σε συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι επιστρέφει την εντολή -το Σάββατο- στον Κ. Παπούλια και πλέον οι -όποιες- ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης εναπόκεινται στη...

 σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το κλίμα πάντως έχει πολωθεί και τα κόμματα εξαπολύουν πυρά ένθεν κακείθεν.

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι την άρνηση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη δίνει ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του, καθώς επίσης ότι "Σαμαράς και Βενιζέλος είναι συνεπείς με το Μνημόνιο, είναι σαν να μην κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωση του μετά από την ωριαία συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην πρόταση που είχε καταθέσει το βράδυ των εκλογών, σε κυβέρνηση με τη δική μας συμμετοχή που θα εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου", υπογραμμίζοντας την άρνηση της δικής του πλευράς να λάβει μέρος.

Κατόπιν εξαπέλυσε βέλη εναντίον του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας: "Ο κ. Σαμαράς αναμασά τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος εναντίον του Παπανδρέου όταν δεν είχε διαβεί το Ρουβίκωνα".

Και πρόσθεσε: "Οι δικοί μας συνομιλητές και ομοϊδεάτες στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, οι δικοί του είναι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Ας αφήσει την καραμέλα περί δραχμής".

Αναφερόμενος στην πρόταση που ετέθη στο τραπέζι -για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ-, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη χθεσινή μετατόπιση του Φ. Κουβέλη και την ευθυγράμμιση του με την πρόταση Βενιζέλου, όπως και του Α. Σαμαρά, επιχειρήθηκε ο σχηματισμός "κυβέρνησης Μνημονίου με αριστερό άλλοθι".

Εξέφρασε δε την ελπίδα, ο κ. Κουβέλης να μείνει σταθερός στη θέση του ότι δεν θα στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι "σεβόμαστε τη ξεκάθαρη εντολή του λαού, δεν παίζουμε ούτε συμμετέχουμε σε παιχνίδια πίσω από την πλάτη του", επισημαίνοντας ότι "το Μνημόνιο το έχει καταγγείλει ο λαός, δεν δικαιούται καμία κυβέρνηση να το εφαρμόσει".

Κάλεσε τους υπόλοιπους αρχηγούς "να μιλήσουν επί της ουσίας και να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις", θέτοντας σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων εάν αυτή η προτεινόμενη κυβέρνηση θα επιμείνει σε περικοπή μισθών και συντάξεων, στην κατάργηση της μετενέργειας και στην εφαρμογή των 77 μέτρων που ανακοίνωσε ο Λ. Παπαδήμος.

Ευάγγελος Βενιζέλος

"Η ώρα της αλήθειας έφθασε για όλους", τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα παραδώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατία τη διερευνητική εντολή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "στις διαβουλεύσεις υπό τον Κ. Παπούλια όλοι να σκεφθούν πιο ώριμα".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι "ο λαός μας είπε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, τη χώρα στο ευρώ και την κατάσταση του να βελτιώνεται".

Πρόσθεσε ότι με τον Α. Σαμαρά και τον Φ. Κουβέλη προέκυψε σύμπτωση αρχής για το σχηματισμό κυβέρνησης με χρονικό όριο το 2014 και στόχο την παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Έκανε λόγο για οριστική υπέρβαση του Μνημονίου, καθώς όπως είπε "αυτό είναι τώρα εφικτό χάρη στο σκληρό αγώνα, γιατί καταφέραμε να μειωθεί το χρέος, γιατί η Ευρώπη έχει αναλάβει κινδύνους και υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά".

"Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση λόγω του εκλογικού αποτελέσματος", επισήμανε, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Τσίπρα: "Αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών". Και διερωτήθηκε: "Αν πάμε σε εκλογές τι θα αλλάξει;".

Αντώνης Σαμαράς

Ο Α. Σαμαράς, αφού συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον Ευ. Βενιζέλο, τόνισε από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ, ότι η πρόταση Κουβέλη αγγίζει την πρόταση της ΝΔ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό και για προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για σχηματισμό κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς παλεύουμε για να υπάρξει κυβέρνηση και υπάρχουν ελπίδες γι' αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση και μάλιστα βιώσιμη με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με ψήφο ανοχής".

"Το μετεκλογικό τοπίο δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και γι' αυτό ζητούσαμε αυτοδυναμία".

"Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά ότι καμία άλλη δύναμη δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Τα περισσότερα άλλα κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να επιβιώσει", είπε.

Φώτης Κουβέλης

Μιλώντας από το βήμα της ΚΟ του κόμματος του, ο Φ. Κουβέλης γνωστοποίησε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι δεν θέλει να λάβει μέρος, επιλέγοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Βενιζέλου, τονίζεται: "Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να "αγωνιά" για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία. Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς".nooz
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP