Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Καρτερώντας την ανάσταση της πατρίδας

Κουράγιο, σκλάβα πατρίδα, και είθε ο Αναστάς Χριστός να βοηθήσει να συντομεύσει ο χρόνος του Γολγοθά σου…


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Ούτε και φέτος θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες...
Σε 550 εκκλησίες της Κύπρου στα κατεχόμενα δεν θα ηχήσουν απόψε οι αναστάσιμες καμπάνες. Το άγος της κατοχής κρατεί σιδηροδέσμια γη ελληνική για αιώνες. Περάσαμε το συρματόπλεγμα της ντροπής για να προσκυνήσουμε την κατεχόμενη πατρίδα. Την πατρίδα που...

κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαγράψει, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα τετελεσμένα κι αν δημιουργήσει ο βάρβαρος κατακτητής και οι ισχυροί της γης που τον ανέχονται. Σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας, τα βράχια, τα χωράφια, τα δέντρα, οι ερειπωμένες εκκλησίες φωνάζουν ελληνικότητα,
Ορθοδοξία και Χριστιανοσύνη. «Γιε μου, ακούγαμε πως είναι σπουδαίο ιδανικό η ελευθερία και νιώσαμε τι πάει να πει να είσαι ελεύθερος τώρα που ζούμε με την κατοχή από πάνω μας», μας δήλωσε ο Ιωσήφ Χατζιαντώνης στην Καρπάσια, τη μικρή χριστιανική κοινότητα, που ακόμη ζει κοντά στην κατεχόμενη Μύρτου. Δίπλα στον Χατζιαντώνη, η γυναίκα του η Πολίνα πότιζε τα κρινάκια της ανάστασης και ανέμενε τα παιδιά της να έρθουν από τη Λευκωσία. «Ζούμε με την αναμονή», μας είπαν, «περιμένουμε και προσευχόμαστε». Παραδίπλα στο χωριό που ημιερήμωσε, βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Η ανάσταση θα γιορταστεί από κοινού με τους Μαρωνίτες αδελφούς μας, γιατί, όπως μας είπαν, όταν ζει κανείς στην Κύπρο και η μισή του οικογένεια είναι μαζί με Ελληνορθόδοξους, η γιορτή είναι κοινή και το αποδέχεται αυτό και η Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Βουβό το Μοναστήρι, δεν θ’ ακούσει το Χριστός Ανέστη
ΣΤΑ καφενεία της Μύρτου οι Τουρκοκύπριοι, που οι πλείστοι κατάγονται από την Αντρολύκου της Πάφου, κάνουν λόγο για ανταλλαγές περιουσιών. Τοποθετούνται εναντίον των εποίκων και μας λένε να βιαστούμε, γιατί ήδη νιώθουν μειονότητα και στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, βέβαια, η εκκλησία του χωριού μετατράπηκε σε τζαμί.

Στην είσοδο του χωριού εκτείνεται, μέσα σε άγρια βλάστηση και αγριολούλουδα που φυτρώνουν αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα, το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Μεγάλη η χάρη του, όλη η Λευκωσία πήγαινε εκεί και προσκυνούσε τα παλιά ευτυχισμένα χρόνια, πριν περάσει ο βάρβαρος και κόψει στα δύο την πατρίδα μας. Βουβό το μοναστήρι, δεν θα ακούσει το Χριστός Ανέστη και τον Καλόν Λόγον απόψε. Δεν θα ανάψει η μεγάλη φωτιά στη μεγάλη αυλή του και δεν θα πλημμυρίσει από πιστούς από τη Μύρτου και τη γύρω περιοχή. Στο χώρο αυτό κατέφυγαν ανήμερα τη 15η Αυγούστου 1974, αμούστακα ακόμη, τα 18χρονα και 19χρονα παιδιά του 256 Τ.Π., με τις τουρκικές ναπάλμ και τις ρουκέτες να σείουν συθέμελα το χωριό.

Τα παιδιά ντυμένοι στρατιώτες της Κύπρου, δεν μπορούσαν να σηκώσουν τα πολυβόλα από τα αυτοκίνητα, γιατί είχε δοθεί η διαταγή «πολυβόλα δεσμευμένα» και υποχώρηση προς το άνοιγμα της Ευρύχου μέσω Μύρτου και Κυράς της Μόρφου. Τα αεροσκάφη κατέβαιναν πολύ χαμηλά και πολυβολούσαν τους δρόμους, ράβοντάς τους, όπως η ραπτομηχανή το ύφασμα. Τα παιδιά της Κύπρου, όσα επέζησαν από το μεγάλο μακελειό της Λαπήθου και του Καραβά, πέρασαν μέσα από το στενό των Πανάγρων και το στενό ενετικό γεφύρι για να καταλήξουν εδώ. Όπως σε μιαν άλλη εποχή που οι εχθροί είχαν ζώσει την πόλη, προσευχήθηκαν στην Παναγία και τον Άγιο Παντελεήμονα να σώσει τη ζωή τους. Ο θόλος της εκκλησίας άντεξε τις ναπάλμ και τις ρουκέτες. Μεγάλα κομμάτια έπεφταν ανάμεσα στα μανουάλια και στο εικονοστάσι. Ο Άγιος, όμως, επέτρεψε στα παιδιά αυτά, κάπου 100, να ζήσουν για να βοηθήσουν την πατρίδα να ξανασταθεί στα πόδια της. Είναι οι επιζήσαντες, προζύμι αντοχής και κώδωνας αξιοπρέπειας στις επιχειρούμενες αντεθνικές λύσεις.

Το στενό πέρασμα πάνω από το Αγριδάκι και το Λάρνακα της Λαπήθου διέρχεται ακριβώς κάτω από την ψηλή κορυφή του Κόρνου. Εδώ που κουρνιάζουν τα αγριοπούλια και οι νυχτερίδες κάνουν φωλιές, γράφτηκαν άλλες σελίδες δόξας, που οι νεότεροι πρέπει να τις μάθουν. Η γη αυτή δεν παραδόθηκε αμαχητί, αλλά «ραντίστηκε» προηγουμένως με πολύ νεανικό αίμα. Οι επιζήσαντες καταδρομείς πέρασαν από αυτά τα στενά μονοπάτια, όταν δεν υπήρχε πλέον ελπίδα και τα τουρκικά τανκς τους εγκλώβισαν, προελαύνοντας μέσω Σκυλούρας προς τη Μόρφου. Εδώ, στο Λάρνακα της Λαπήθου, η εκκλησία του χωριού στέκει βουβή και περιμένει τις καμπάνες της απελευθέρωσης. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαγράψει, να εκχωρήσει και να τιτλοποιήσει τη γη μας στους Αγαρηνούς και τους έξω από 'δώ.

Κουράγιο, σκλάβα πατρίδα

ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ μήνυμα είναι αντοχή και εγκαρτέρηση, με πίστη και πείσμα τις αιώνιες αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Οι σπασμένοι σταυροί στο νεκροταφείο του Λάρνακα της Λαπήθου και στο Αγριδάκι θυμίζουν ότι ο κατακτητής δεν άφησε τίποτε όρθιο. Δεν σεβάστηκε τα θεία, τους νεκρούς μας, τα παιδιά μας, τα ιερά και τα όσια της Κύπρου. Είναι ξένος, βάρβαρος και αποκρουστικός, και η ψυχή της Κύπρου πρέπει να είναι έτοιμη να αναμετρηθεί μαζί του, όταν έρθει η ώρα και οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν. Διαφορετικά θα έχει σκλαβώσει την ψυχή μας και αυτό δεν επιτρέπεται για τον Ελληνισμό.

Οι λάζαροι που δεν ξέρουν από κατοχή και τα στάχια που δεν καταλαβαίνουν ποιος διαφεντεύει τώρα τον τόπο, μεγαλώνουν στην κατεχόμενη γη μας. Ο αέρας όμως, το τοπίο φωνάζει πως βέβηλα πόδια ρυπαίνουν το χώρο. Την ώρα της φωτογράφησης στην περιοχή της Μύρτου ακούγονταν τα ουρλιαχτά των αξιωματικών του Αττίλα, που έβαζαν δουλειές στους στρατιώτες. Τόσος πολύς κόσμος, τόσα στρατόπεδα σε ένα χώρο τόσο μικρό. Μετρήσαμε ένα… δυο… τρία… τέσσερα στρατόπεδα μέσα στη Μύρτου. Τη μοσχοβολισμένη από τις τουλίπες Μύρτου, που πνίγεται στο πράσινο και τα αγριολούλουδα. Ένα ενετικό φρεάτιο έγινε αξιοθέατο και ο Αττίλας κόβει εισιτήρια στους τουρίστες. Η πλατεία είναι πάντα εκεί κι η κληματαριές σήκωσαν τα πρώτα φύλα. Πνιγμένη η πλατεία μέσα στα μπαϊράκια από κόκκινο μοιάζει μασκαρεμένη. Δεν είναι αυτά τα χρώματα της ελληνικής Κύπρου, της Μύρτου και της κάθε περιοχής στα κατεχόμενα.

Η πλαγιά απέναντι από το Λάρνακα της Λαπήθου καταπράσινη και το παλιό μοναστήρι εκεί, άλλο ερείπιο. Θλίβεται η καρδιά σου και η ψυχή σου κλαίει βουβά. Θέλεις να κλάψεις, να ουρλιάξεις, αλλά δεν μπορείς, γιατί μπορεί να σε παρεξηγήσουν τα αγρίμια που ζουν στις αμυχές των βράχων του Πενταδακτύλου. Γέροντα Πενταδάκτυλε, πατέρα Πέτρινε, που στις πλάτες σου ζουν κάθε λογής αρπακτικά. Αποτίναξε τους εισβολείς και πνίξε τους στις ακτές της Βασίλειας, που πνίγηκε στην παράνομη δόμηση. Ποιος Βασιλειώτης πούλησε τη γη και την ψυχή του στους εισβολείς; Αυτό ισχυρίστηκαν οι Τουρκοκύπριοι που μιλήσαμε για λίγο. Με σπασμένα ελληνικά, μας είπαν πως συγχωριανός τους πώλησε σε εταιρεία για δύο εκατομμύρια ευρώ τη γη του. Δεν ξέρουμε, δεν το πιστεύουμε κι αν έγινε είναι παράνομο, γιατί η παρανομία δεν παράγει δίκαιο και δεν υπάρχει ελευθερία συναλλαγών. Οι καμπάνες της Ανάστασης θα χτυπήσουν απόψε χαρμόσυνες… Το πέρασμα στα κατεχόμενα αποσκοπούσε στο να ξυπνήσει τις μνήμες, τη συλλογική εθνική μνήμη, που δεν διαγράφει πατρίδες αλλά καρτερεί, προσδοκά και αγωνίζεται.

Το χρωστάμε αυτό στα νεαρά παιδιά της Κύπρου, που έπεσαν σε τούτα τα πανέμορφα μέρη. Στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Αγριδάκι ψάλαμε το η Ζωή εν Τάφω και το Χριστός Ανέστη. Τρόμαξαν τα αγριοπούλια που έκαναν φωλιά την Αγία Τράπεζα και καθιστικό τους τα παράθυρα. Οι έποικοι αγριεμένοι από το γύρο χώρο άκουσαν ρωμέικες φωνές και μαζεύτηκαν σαν άγρια θηρία γύρω από την εκκλησία. Μια αγελάδα με το μουγκρητό της μας κατευόδωσε. Κουράγιο, σκλάβα πατρίδα, και είθε ο Αναστάς Χριστός να βοηθήσει να συντομεύσει ο χρόνος του Γολγοθά σου…
sigmalive

1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Ιανουαρίου 2012 στις 12:09 π.μ.  

Έτσι μόνο με αληθινή μετάνοια και πίστη στον Θεό θα αλλάξουν όλα..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP