Έλληνας επιστήμονας ετοιμάζει το πρώτο βιονικό μάτι
Στο τελικό στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η προσπάθεια του ομογενούς επιστήμονα Ευστράτιου Σκαφίδα για τη δημιουργία του πρώτου βιονικού ματιού στον κόσμο.
Ο Ελληνας επιστήμονας...
που ηγείται του ερευνητικού κέντρου NICTA στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εργάζεται πάνω σε ένα πρωτοποριακό εμφύτευμα, που στόχο έχει να χαρίσει και πάλι την όραση σε όσους την έχουν χάσει λόγω εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η συσκευή αποτελείται ουσιαστικά από μια κάμερα που αιχμαλωτίζει εικόνες, οι οποίες με τη σειρά τους μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που διεγείρουν τους νευρώνες στον αμφιβληστροειδή.
«Το βιονικό μάτι είναι ένα νευρικό εμφύτευμα, το οποίο τοποθετείται πάνω στην ωχρά κηλίδα του ματιού, στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, και διεγείρει ηλεκτρικά τα κύτταρα του ματιού, έτσι ώστε να προσφέρει την αίσθηση της όρασης» είχε εξηγήσει παλιότερα ο δρ Σκαφίδας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα φουτουριστική συσκευή.
«Τροφοδοτείται ασύρματα και αποτελείται από προηγμένα υλικά, όπως πολυκρυσταλλικά διαμάντια. Ο σχεδιασμός της είναι επίσης πρωτοποριακός για να της επιτρέπει να έχει την κατάλληλη σκληρότητα αλλά και να είναι αρκετά μικρή για να μπορούν τα ηλεκτρόδια να εισχωρούν στον αμφιβληστροειδή και να τον διεγείρουν» είπε ο Ελληνας επιστήμονας, εξηγώντας ότι ο αμφιβληστροειδής είναι λεπτός σαν χαρτομάντιλο, οπότε η συσκευή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να εμφυτευθεί στο μάτι χωρίς να τον σκίσει.
Espressonews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου