Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή πλεύσης στο ΥΠΕΞ... αλλά καμία αναφορά στην Βόρεια Ήπειρο!



Μετατόπιση του κέντρου βάρους, αλλά και των προτεραιοτήτων, στην εξωτερική πολιτική αναμένεται για το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι δύο από τους τρεις εταίρους (Ν.Δ. - ΛΑΟΣ) στη μεταβατική κυβέρνηση προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τα περισσότερα από τα θέματα που χειρίστηκε η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σταύρος Δήμας ξεκινάει «μαραθώνιο» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών θα υιοθετήσει ουσιαστικά ένα ρόλο «γραφείου δημοσίων σχέσεων» για την «αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας», όπως το έχει θέσει επανειλημμένως από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίζει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση μεταβατική, «ειδικού σκοπού».

Η διευκρίνιση αυτή προσδιορίζει και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο ίδιος, αφού το βασικό μέτωπο θα είναι η οικονομία και η όποια συζήτηση για θεσμικές αλλαγές στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό στις 29 Νοεμβρίου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για συνάντηση με τον ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, τον οποίο θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα στις 27 Οκτωβρίου. Από την επομένη θα ξεκινήσει ένας κύκλος συμμετοχής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Στο θέμα των ελληνοτουρκικών, στο οποίο η Ν.Δ. επί ενάμιση χρόνο έχει πλειοδοτήσει σε κριτική προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η έναρξη έγινε (ως συνήθως) με την επίσκεψη των νέων υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, Αβραμόπουλου και Δήμα, στην Κύπρο. Και οι δύο επέκριναν την πολιτική της Αγκυρας σε Κυπριακό και έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ τέθηκε και το θέμα των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών.
Από τους τόνους, αλλά και τις διακηρυγμένες θέσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΛΑΟΣ, η επιχείρηση προσέγγισης τύπου «Ερζερούμ» πρέπει να θεωρείται λήξασα, ενώ από το ΥΠΕΞ τονίζεται διπλωματικά ότι είναι άδηλος ο χρόνος διεξαγωγής του εκκρεμούντος Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο πάγος αναμένεται να διατηρηθεί δεδομένων και των σκληρών θέσεων της Αγκυρας για την ευρωπαϊκή προεδρία της Κύπρου το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Στο Σκοπιανό καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, καθώς, εάν είναι αρνητική για την Ελλάδα, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ηδη επισήμως (και καλού κακού) το υπουργείο αποσυνδέει τις δύο διαδικασίες, τονίζοντας πως άλλο είναι η νομική - δικαστική διαδικασία για ένα συγκεκριμένο θέμα (την Ενδιάμεση Συμφωνία) και άλλο η πολιτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την επιθετική ρητορική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι κατά της χώρας μας. Αλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει, η συμμετοχή στην κυβέρνηση των κομμάτων του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη αποτελεί ήδη κόκκινο πανί για την ηγεσία και την κοινωνία της ΠΓΔΜ.
Στα λοιπά μέτωπα ο νέος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ότι θα αναθερμάνει την ιστορική σχέση με τη Ρωσία (η οποία βρίσκεται στο ναδίρ) και θα εμβαθύνει την εταιρική σχέση με την Κίνα.
Το μόνο πεδίο στο οποίο φαίνεται να παραμένει το νήμα της συνέχειας είναι τα ελληνοϊσραηλινά, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών (από το κόμμα του ακροδεξιού Α. Λίμπερμαν) Ντάνι Αγιαλόν να είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που επισκέφθηκε την Αθήνα μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια του Τελ Αβίβ να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Εχουντ Μπάρακ και αντίστοιχη του έλληνα ομολόγου του στο Ισραήλ. Παράλληλα αναζητείται ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Μάιο η διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη συνάντησης εκπροσώπων της ελληνικής με την εβραϊκή Διασπορά.
Εκ των πραγμάτων, πάντως, και δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας στη χώρα, η εξωτερική πολιτική αναμένεται να κινηθεί (όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες) σε αβαθή νερά και χωρίς την ανάληψη ρίσκων ή πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τους κυβερνητικούς εταίρους.
borioipirotika

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP