Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΞ – ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ: Κατατροπώνοντας τους εισβολείς… (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρά τους επιβαλλόμενους από αντικειμενικούς περιορισμούς συμβατισμούς, η τελική φάση δεν παύει να αποτελεί την επιτομή της αναπαράστασης στην πράξη του ρόλου της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Σημειώνεται ότι ο ρόλος της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι...

να διεξάγει γρήγορα εξελισσόμενες και επιθετικές καταρχήν επιχειρήσεις οι οποίες αποβλέπουν στην καταστροφή εχθρικών δυνάμεων ή κατάληψη περιοχών, ώστε να επιτευχθεί η συντριβή του αντιπάλου. Ο όρος «καταστροφή» δεν σημαίνει απαραίτητα την ολοκληρωτική εξόντωση του αντιπάλου, αλλά περιλαμβάνει κυρίως την έννοια της φθοράς των εχθρικών δυνάμεων, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον αγώνα.

Αποστολή λοιπόν της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας είναι να καταστρέφει τις εχθρικές δυνάμεις με πυρ, κινήσεις κρούσης και ψυχολογικής επίδρασης με ανεξάρτητες ενέργειες ή σε συνεργασία με άλλους σχηματισμούς και φυσικά για να επιτύχει το στόχο αυτόν στο βέλτιστο βαθμό πρέπει στον καιρό της ειρήνης να εκπαιδεύει τις οργανικές της μονάδες σε συνθήκες όμοιες με αυτές που θα πολεμήσουν.


Η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία διαθέτει τα εξής πέντε χαρακτηριστικά που της προσδίδουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα:

-Μεγάλη ταχυκινησία και ευκινησία στο πεδίο της μάχης, διότι διεξάγει τον αγώνα από οχήματα, και τα κύρια οχήματα που χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή του αγώνα είναι ερπυστριοφόρα που διαθέτουν ισχυρή θωράκιση, γεγονός που τα καθιστά ικανά να κινούνται με σχετική ευχέρεια κάτω από τα πυρά του εχθρού.

-Ισχυρό οπλισμό που αποτελείται από πυροβόλα (αρμάτων και αυτοκινούμενου πυροβολικού), όλμους, αντιαρματικά και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων που μεταφέρονται και χρησιμοποιούνται από τεθωρακισμένα οχήματα. Με τον οπλισμό αυτόν μπορεί να εκτοξεύσει όγκο έμμεσων και άμεσων πυρών. Ειδικά δε στην περίπτωση της ΧΧΙΙΙ που διαθέτει το Leopard 2HEL το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει μεγαλύτερο βεληνεκές σε σχέση με τον αντίπαλο, το οποίο σε επιχειρησιακό επίπεδο σημαίνει ότι δίδει στα πληρώματα τη δυνατότητα να πλήξουν τον αντίπαλο χωρίς να εμπλακούν σε αρματομαχία σε κοντινές αποστάσεις (για τα δεδομένα του Leopard 2HEL τα 2 χλμ. είναι κοντινή απόσταση!)

-Ικανοποιητική προστασία που παρέχεται από τη θωράκιση που διαθέτουν τα αυτοκινούμενα μέσα, η οποία καθιστά δυνατή τη μεταφορά ισχυρότατων μέσων πυρός και του περισσότερου προσωπικού μέσα από περιοχές που βάλλονται από τον εχθρό. Η προστασία που προσφέρει η θωράκιση επιδρά θετικά και στη διατήρηση του ηθικού του προσωπικού της ταξιαρχίας.

-Μεγάλη ευκαμψία που οφείλεται στην οργάνωσή της, στα πολλαπλά και αξιόπιστα μέσα επικοινωνιών, που διαθέτει, στην ταχυκινησία και ευκινησία των μονάδων της και στην ικανότητα των μονάδων Διοικητικής Μέριμνας να την υποστηρίζουν ικανοποιητικά κατά τη διεξαγωγή του αγώνα.

-Τα όργανα παρατήρησης και σκόπευσης κατά τη νύκτα, που της προσδίδουν ικανότητες να κινείται και να μάχεται υπό οιεσδήποτε συνθήκες ορατότητας. Στην περίπτωση του Leopard 2HEL η νύκτα είναι ο πολύτιμος σύμμαχός του, διότι ο ηλεκτροπτικός εξοπλισμός του προσδίδει εξαιρετικές ικανότητες εντοπισμού, αναγνώρισης και προσβολής στο απόλυτο σκοτάδι.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο της άσκησης, επιδόθηκε Ειδική Κατάσταση «2», κατά τις απογευματινές ώρες της προηγούμενης ημέρας (27 Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με την οποία ο εχθρός πέτυχε να συνενώσει την εισχώρησή του με αεροπρογεφύρωμα που είχαν δημιουργήσει οι αεροκίνητες δυνάμεις του και να τη διευρύνει μέχρι το τελευταίο φως. Η εισχωρήσασα εχθρική δύναμη αποτελούνταν από δύο Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και μια Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων. Λόγω όμως του δύσκολου αγώνα που διεξήχθη τη νύκτα της 27ης προς 28ης Σεπτεμβρίου και των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν, οι εχθρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή αμυντικά. Κατά αυτής της τοποθεσίας διεξήχθη η επιθετική ενέργεια της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ κατά την τελική φάση, η οποία υποστηρίχθηκε από μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 της 337 Μοίρας, επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache του 1ου ΤΕΕΠ και ελικόπτερα UH-1H Huey του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1 ΤΕΑΣ). Τα τελευταία χρησιμοποιήθηκαν για την αεροκίνηση μοίρας καταδρομών για τη δημιουργία αεροπρογεφυρώματος στο εσωτερικό της εχθρικής αμυντικής διάταξης.

Η επίθεση μιας Τεθωρακισμένη Ταξιαρχίας διεξάγεται ως σειρά γρήγορων προχωρήσεων και σφοδρών εφόδων των μονάδων ελιγμού που ελίσσονται στο πεδίο της μάχης υπό την υποστήριξη των μέσων υποστήριξης. Οι μονάδες ελιγμού διέρχονται τη Γραμμή Εξόρμησης (ΓΕΞ) σε προκαθορισμένο χρόνο και κινούνται γρήγορα προς τους ΑΝΣΚ (Αντικειμενικούς Σκοπούς) υπό την κάλυψη των πυρών υποστήριξης καθώς και με τα πυρά των δικών τους μέσων. Οι μονάδες διατηρούν αναπτυγμένους σχηματισμούς και είναι συγκεντρωμένες σε όση έκταση απαιτείται για να πετύχουν την απαιτούμενη ισχύ κρούσης για υπερνίκηση της εχθρικής αντίστασης. Αμέσως μόλις εκπληρώσουν την αποστολή τους και εκλείψει ο λόγος που επέβαλε τη συγκέντρωσή τους, οι μονάδες διασπείρονται. Μεταξύ διαδοχικών τοποθεσιών αντίστασης οι μονάδες κινούνται γρήγορα και σε αραιούς σχηματισμούς. Τα άρματα και το μηχανοκίνητο πεζικό κινούνται σε ενιαίους σχηματισμούς γρήγορα και με συνεχή κίνηση. Η θέση του μηχανοκίνητου πεζικού μέσα στο σχηματισμό και η απόσταση αρμάτων μάχης-μηχανοκίνητου πεζικού είναι συνάρτηση της εχθρικής αντιαρματικής άμυνας και του εδάφους. Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να αποκολληθεί το ένα από τ’ άλλο, ώστε να μπορέσει να παρεμβληθεί μεταξύ αυτών ο εχθρός και να τα καταστρέψει χωριστά. Πολλές φορές η εχθρική αντίσταση, το έδαφος και η ανεπάρκεια της παρεχόμενης υποστήριξης θα επιβάλουν, έστω και προσωρινά, η κίνηση προς τον ΑΝΣΚ των επιτιθέμενων τμημάτων να γίνει με τη μέθοδο «πυρ και κίνηση». Τα επιτιθέμενα τμήματα κινούνται προς τους ΑΝΣΚ ακολουθώντας στενά τα πυρά υποστήριξης, μέχρις ότου φτάσουν σε απόσταση εφόδου από τις εχθρικές θέσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η έφοδος αποτελεί το αποκορύφωμα συντονισμένης ενέργειας των τμημάτων ελιγμού, με σκοπό την κατάληψη του ΑΝΣΚ και την καταστροφή του εχθρού. Ειδικότερα, η έφοδος είναι δυνατό να γίνει κατά τρεις τρόπους, δηλαδή α) άρματα και πεζικό αποβιβασμένο πριν από τη γραμμή εφόδου, β) άρματα και πεζικό πάνω στα οχήματα αποβιβαζόμενο πάνω στον ΑΝΣΚ για την εκκαθάριση αυτού και γ) άρματα που υποστηρίζουν το πεζικό με πυρά. Εφόσον τα πυρά υποστήριξης έχουν εξουδετερώσει την εχθρική αντιαρματική άμυνα, τα άρματα προηγούνται του πεζικού, ενώ εάν η αντιαρματική άμυνα παραμένει ισχυρή το πεζικό προηγείται των αρμάτων υποστηριζόμενο απ’ αυτά με άμεσα πυρά.

Η επιτιθέμενη δύναμη προχωρά σε βάθος πέρα από τον τελικό ΑΝΣΚ για να διατηρήσει την επαφή με τον εχθρό και να εξασφαλίσει τον ΑΝΣΚ αποκόπτοντας οποιαδήποτε πρόσβαση των εχθρικών δυνάμεων προς αυτόν. Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βάλλουν και να καταδιώκουν με πυρά τα υποχωρούντα εχθρικά τμήματα, προκειμένου να προκαλέσουν σ’ αυτά τη μέγιστη δυνατή φθορά. Τα πυρά υποστήριξης, τα οποία κάλυπταν αρχικά την επίθεση, μεταφέρονται κατά την έφοδο στα πλευρά και τα νώτα των εχθρικών θέσεων. Μετά την κατάληψη του ΑΝΣΚ ακολουθεί η σταθεροποίηση-αναδιοργάνωση των επιτιθέμενων τμημάτων. Σκοπός των δύο αυτών ενεργειών είναι η απόκρουση εχθρικής αντεπίθεσης και η συνέχιση της επίθεσης κατόπιν διαταγής. Στη συνέχεια ακολουθεί αντικατάσταση του ΤΣ/ΕΜΑ με άλλη μονάδα της ταξιαρχίας, η οποία θα συνεχίσει τον αμυντικό αγώνα μετά την αποκατάσταση της τοποθεσίας. Σημειώνεται ότι τόσο κατά τη σχεδίαση όσο και κατά τη διεξαγωγή της επίθεσης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών, τόσο για την αρχική σχεδίαση όσο και για τη διεύθυνση του αγώνα κατά την εξέλιξη της επίθεσης.

defence-point

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP