Σε λίγες ημέρες ο νόμος-έκτρωμα για τα Blogs.. Θα βάλουν «λουκέτο» αλα Τουρκία!
Διεύρυνση των εγκληµάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου χρηστών των blogs µε απλή διάταξη του εισαγγελέα αποφάσισε, σύµφωνα µε πληροφορίες, η Επιτροπή για την Αντιµετώπιση του Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την...
τελευταία συνεδρίασή της. Σύµφωνα µε πληροφορίες, από τα µέλη της επιτροπής προτείνεται κατά πλειοψηφία η προώθηση διατάξεων στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο για άρση του απορρήτου για όλα τα κακουργήµατα, αλλά και για τα πληµµελήµατα για τα οποία ο νόµος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών µηνών.
τελευταία συνεδρίασή της. Σύµφωνα µε πληροφορίες, από τα µέλη της επιτροπής προτείνεται κατά πλειοψηφία η προώθηση διατάξεων στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο για άρση του απορρήτου για όλα τα κακουργήµατα, αλλά και για τα πληµµελήµατα για τα οποία ο νόµος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών µηνών.
Οι προτάσεις της επιτροπής θα τεθούν υπόψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου , ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές τις νοµοθετικές εισηγήσεις των µελών της, αφαιρώντας ή προσθέτοντας διατάξεις. Το νέο νοµοθέτηµα θα είναι έτοιµο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις 15 Νοεµβρίου. Στο επίκεντρο του προβληµατισµού πάντως και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι επί της ουσίας ο κατάλογος των εγκληµάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και η ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs στις περιπτώσεις που οι αρµόδιοι διαπιστώνουν, µε απτά στοιχεία και πέρα από κάθε αµφιβολία, ότι διαπράττεται συγκεκριµένο έγκληµα το οποίο διώκεται από το Ποινικό µας Δίκαιο. Στην πρόταση της επιτροπής, που υιοθέτησε την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδη (µειοψήφησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΑΕ), ο κατάλογος των εγκληµάτων διευρύνεται αφού επιτρέπεται η άρση του απορρήτου και για το έγκληµα της συκοφαντικής δυσφήµησης, αλλά δεν επιτρέπεται άρση του απορρήτου στις περιπτώσεις της εξύβρισης και της απλής δυσφήµησης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως θα θέσει το νοµοσχέδιο σε ευρεία διαβούλευση, ενώ στο τραπέζι του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα θέσει και το αν θα πρέπει να συµπεριληφθεί στον κατάλογο και το αδίκηµα της απειλής κατά της ζωής, κάτι που παρατηρείται έντονα σε µεµονωµένες σελίδες του Διαδικτύου.
Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ψήφιση του νοµοσχεδίου θα επιδιωχθεί η µεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Οι ίδιες πηγές άλλωστε επιµένουν ότι η ηγεσία του υπουργείου δέχεται αιτήµατα και από βουλευτές της αντιπολίτευσης (κυρίως της περιφέρειας) να µπει ένα τέλος στο κενό του νόµου για την αντιµετώπιση του εγκλήµατος µέσω των blogs.
Και από τα µέλη τηςεπιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης εντοπίστηκε ότι πρόσφατη δικαστική απόφαση έκανε λόγο για το κενό του νόµου µε τις εξής φράσεις : «Ελλείψει νοµοθετικής ρύθµισης και νοµολογιακής επίλυσης του υπό έρευνα ζητήµατος, η αντιµετώπιση του αναφυέντος κενού του νόµου επιτυγχάνεται µε αναλογική εφαρµογή της υπάρχουσας νοµοθεσίας, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικού νόµου, όσο και δικονοµικού ελέγχου...». Στην ίδια απόφαση επισηµαίνεται ότι «ο κάτοχος-διαχειριστής έχει την τελική δυνατότητα µε τη χρήση στοιχείων πρόσβασης να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ακόµη να αποφασίζει αυτός αν και ποιοι από τους αναγνώστες επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα δικά τους σχόλια σε αυτό...».
Ανακοινώνοντας τη σύσταση της επιτροπής για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε µιλήσει για την ανάγκη «να παύσει το διαδίκτυο να φιλοξενεί κουκουλοφόρους, χωρίς φυσικά να τίθεται σε αµφισβήτηση η ελευθερία του λόγου και της γνώµης». Οι συνεδριάσεις της επιτροπής έγιναν και σε κλίµα έντασης κάποιες φορές. Την τελική επιλογή πάντως του πνεύµατος της νέας νοµοθεσίας θα την κάνει µε πολιτικά κριτήρια το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, µε τη σύµφωνη γνώµη και του Υπουργικού Συµβουλίου.
Σχόλιο Έγερσις2:Είναι φανερή η ανησυχία τους. Δεν θέλουν καμία άλλη ενημέρωση εκτός απο την δική τους . Θέλουν να παίζουν μπάλα μόνοι τους και να εξαρτάται ο πολίτης απο τις ορέξεις του κάθε Πρετεντέρη και της κάθε Τρέμη. Η Δημοκρατία τους φτάνει μέχρι και τις εν ψυχρώ δολοφονίες τύπου Γκιόλια. Ο λαός όμως γυρίζει την πλάτη στην καθεστωτική τηλεόραση και στρέφεται ολο και περισσότερο προς το διαδίκτυο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου