Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αβραμόπουλος όπως...Μπεγλίτης!

Λίγο απ’ όλα περιλάμβανε η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή, όπου παρουσίασε τα στοιχεία για τα κονδύλια που θα λάβει το ΥΠΕΘΑ για την εκπλήρωση του έργου του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι...

ο αμυντικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 4,1 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 16,22% σε σχέση με το περασμένο έτος. Από το ποσό αυτό, 52% θα αφορά τις αποδοχές, 23,7% (1 δισ.) τα λειτουργικά έξοδα και 24,3% (1 δισ.) για εξοπλιστικά προγράμματα…

Ο Αβραμόπουλος συγκεκριμένα ανέφερε, «το 2011 ο προϋπολογισμός είχε υποστεί συνολική μείωση της τάξης του 19,40%, σε σχέση με το 2010, διαμορφούμενος σε 4,9 δις ευρώ περίπου.

Για το επόμενο έτος 2012, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα ανέλθει σε 4,1 δις ευρώ, μειωμένος κατά 16,22% σε σχέση με το 2011.


Ειδικότερα:
• Μειώνεται 6,15% το σκέλος των αποδοχών, διαμορφούμενες σε 2,14 δις ευρώ ή σε ποσοστό 52% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού.
• Μειώνεται 5,46% το λειτουργικό μέρος, αγγίζοντας για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 23,7% του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου.
• Μειώνεται 37,5% για τις προβλεπόμενες πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανερχόμενες σε 1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 24,3% του προϋπολογισμού του Υπουργείου. Το ποσό αυτό αποτελεί οροφή.
Είναι συνεπώς αντιληπτό, ότι γίνεται μια πράγματι μεγάλη προσπάθεια περιστολής των δαπανών αλλά και σπατάλης, όπου αυτή τυχόν εντοπίζεται.
Επιπλέον, θα αναζητήσουμε ενέργειες και δράσεις, με στόχο την περαιτέρω μείωση των ελαστικών δαπανών, με βάρος στους τομείς της Λειτουργίας, της Εκπαίδευσης και των Εξοπλιστικών Δαπανών».
Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός είπε ότι όπως αυτή έχει σχεδιασθεί από τα Γενικά Επιτελεία και που στη φάση αυτή μελετάται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, αλλά και αποδοτικότερης λειτουργίας του Υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο μας στις αρχές του 2012.
Στη ουσία επίσης επανέλαβε λόγια του προκατόχου του Πάνου Μπεγλίτη, ότι η Ελλάδα θα επαναξιολογήσει τη συμμετοχή τηςσε διεθνείς ασκήσεις-υποχρεώσεις, για να εξοικονομηθούν και από εκεί πόροι.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όμως αναφέρθηκε και στον τομέα των εξοπλιστικών δαπανών λέγοντας:
Είναι αλήθεια, ότι ο τομέας αυτός ήταν και παραμένει προβληματικός, θα έλεγα άναρχος σε ορισμένες περιπτώσεις και οπωσδήποτε χρειάζεται έναν επαναπροσδιορισμό των πολιτικών στον τομέα αυτό και έχουν γίνει προσπάθειες γι αυτό από τους προηγούμενους συναδέλφους όλων των κυβερνήσεων. Και είμαστε σε καλό δρόμο.
Δεν είμαι βέβαιος, ότι η κυβέρνηση αυτή, κυβέρνηση συνεργασίας και ειδικού σκοπού, έχει το χρόνο να ολοκληρώσει μια τέτοια προσπάθεια.
Μπορεί όμως να βάλει τις βάσεις ενός εφικτού και αποδοτικού προγραμματισμού για το μέλλον.
Ειδικότερα από τη στιγμή, που τα ΕΜΠΑΕ 2011-2015 (Ενιαία Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού) συνολικού κόστους 14.547.808.000 δις. ευρώ, έχουν καταργηθεί με το Ν. 3978/2011, όπως και τα αντισταθμιστικά οφέλη (ΑO), που πρέπει, όμως, να ολοκληρωθούν, το ταχύτερο δυνατόν για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και που –αναίτια θα έλεγα- εκκρεμούν χρόνια από παλαιά εξοπλιστικά προγράμματα, πριν τη θέση σε ισχύ του νέου νόμου που τα καταργεί. Άραγε, ο νέος υπουργός τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των offset αφού είναι τόσο καλά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία;
Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση και ο παραγωγικός εκσυγχρονισμός της αμυντικής βιομηχανίας. Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι αυτά που μπορούν άμεσα να συμβάλλουν στο στόχο αυτό.
Η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις προμήθειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε προμήθειες από άλλες χώρες, μπορεί να καταστεί μια σημαντική παράμετρος της εθνικής μας οικονομίας.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε:
• στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση του ΕΣΠΑ,
• στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων,
• στη συγκεκριμενοποίηση και αναβάθμιση της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στο κοινωνικό σύνολο.
Για να ακολουθήσει η συνήθης… πολιτικώς ορθή σπέκουλα για την περίφημη κοινωνική προσφορά των ενόπλων δυνάμεων η οποία γίνεται συνεχώς… λάστιχο:
Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξουμε την καταγραφή των γνώσεων και εμπειριών που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη σύνδεσή τους με συγκεκριμένες ανάγκες στην ελληνική περιφέρεια, μέσα από την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων για την υλοποίηση των στόχων αυτών.
Μιλάμε για ένα άνοιγμα στην κοινωνία, για ένα «Κοινωνικό Δόγμα», στην υπηρεσία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου.
Ο υπουργός έβαλε επίσης… ταφόπλακα στη συζήτηση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας με τα ακόλουθα λόγια:
Η οικονομική κρίση προκαλεί προβληματισμούς στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Συζητιέται και γράφεται αρκετά τον τελευταίο καιρό.
Δεν θεωρώ ότι οι νέοι της χώρας που πλήττονται πρώτοι από την ανεργία, πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα μιας αποτυχημένης πολιτικής, που αφορά όλους μας.
Πρέπει όμως από την άλλη πλευρά, να διασφαλίσουμε, πάνω απ΄ όλα, τη μαχητική ικανότητα και την αποδοτικότητα των κλάδων του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας ανά πάσα στιγμή.
Και αναφέρομαι στη μαχητική ικανότητα των κλάδων, στη διαθεσιμότητα των μέσων, στην επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Θα ζητήσω από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Αρχηγούς των τριών κλάδων, να υποβάλλουν σχετικές μελέτες και εκτιμήσεις, ώστε όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι έγκαιρες, αξιόπιστες, λειτουργικές και αποδοτικές.
Απορίες προκάλεσε πάντως ο υπουργός με την αναφορά του στο τουρκικό casus belli λέγοντας: Οι χώρες δεν διαπραγματεύονται κάτω από την απειλή πολέμου. Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι προσκαλούμε την Τουρκία να άρει την αιτία πολέμου για να ξεκινήσει ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση;

defence-point

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP