Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η άνοδος και η πτώση του Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία που όλοι «θαύμαζαν» και κανείς δεν γνώριζε

MEΡΟΣ 1: Η δυναμική είσοδος στα επιχειρηματικά, το φούσκωμα των εταιρειών στο χρηματιστήριο, το mega deal της Νεοχημικής με την Carlyle και η οδυνηρή επαναγορά.

Η μία την άλλη διαδέχονται οι κακές ειδήσεις για...

τον επιχειρηματία αστέρα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που κάποτε πρωταγωνιστούσε στα πολιτικά σαλόνια και την κοσμική ζωή της Αθήνας. Λίγο μετά τη δέσμευση των καταθέσεων και των περιουσιακών του στοιχείων για την υπόθεση της Proton Bank την οποία είχε αποκτήσει, και για τη διαχείριση της οποία κατηγορείται, ο επιχειρηματίας που «τόλμησε» να βάλει έναν αμερικανό διπλωμάτη (και μάλιστα τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ) στη διοίκηση της τράπεζας, παίρνει μια δεύτερη προθεσμία απολογίας ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος έχει επιχειρήσει να αποτραβηχτεί πλέον από τα ελληνικά δρώμενα, αλλά ο μίτος των δραστηριοτήτων του μας γυρίζει πολύ πίσω. Και πιθανότατα δεν θα τον αφήσει. Ας προσπαθήσουμε ξετυλίξουμε το κουβάρι, κάπου από τη μέση…


Το story του Λαυρέντη

Η χρηματιστηριακή κοινότητα άρχισε να προσέχει τον γεννημένο μόλις το 1972 νεαρό επιχειρηματία το 2005, όταν πακέτα επί πακέτων μετοχών της Νεοχημικής άρχισαν να μεταβιβάζονταν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ήταν η περίοδος, που οι ξένοι είχαν αναλάβει εργολαβικά την δημιουργία υπεραξιών στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινώντας από τις τράπεζες και φτάνοντας στις εταιρείες άλλων προβεβλημένων επιχειρηματιών.

Η Σοφοκλέους γεννούσε υπεραξίες και οι διψήφιοι αριθμοί ανάπτυξης της εταιρείας σε χημικά, είδη υγείας και φαρμακευτικά αυγάτιζαν εξασφαλίζοντας δουλειές από μεγάλες πολυεθνικές χημικές βιομηχανίες. Το growth story του Λαυρέντη άρχισε να πουλά και η συνεργασία του με τον χρηματιστή Μανώλη Βάρσο (της Merit) άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο Μανώλης Βάρσος παντρεμένος με την Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας, η οποία διατηρεί εταιρεία επικοινωνίας και προώθησης εταιρειών έχει άριστες σχέσεις με ξένους επενδυτικούς οίκους όπως η Sal Oppenheim εκμεταλλεύεται τη θετική συγκυρία και πουλά σε ξένους.

Αγοραστές είναι μεγάλα επενδυτικά σπίτια, που ποντάρουν σε ανερχόμενα growth stories. Είναι ενδεικτικό πως από τα 97 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που είχε η Νεοχημική το 2006 το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την πώληση των μετοχών της Lamda Detergent.
Η Νεοχημική πωλείται στην Carlyle έναντι 700 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 19 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τιμή εισαγωγής της ήταν μόλις 1,39 ευρώ. Είχε προηγηθεί βέβαια η εκμετάλλευση της θετικής συγκυρίας και οι αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις μικρότερων εταιρειών, όπως αρχικά έγινε με τις Veterin, Lamda Detergent και Elpharma. Μόνο οι χρηματιστηριακές υπεραξίες, που προέκυψαν με την απορρόφηση των τριών εταιρειών, υπολογίστηκαν στα 250 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση Λαυρεντιάδη τέλος του 2008, πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis προκάλεσε αμφίσημη αίσθηση στην αγορά. Η εξήγηση που δόθηκε από τον ίδιο είναι πως μαζί με άλλους επιχειρηματίες θα προχωρήσει στην ίδρυση private equity fund που με έδρα το Λονδίνο θα κυνηγήσει επενδυτικές ευκαιρίες που θα «προσφέρει» η κρίση. Στόχος ήταν η συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ με πρώτη επιχειρηματική κίνηση του fund την επαναγορά της Alapis. Οι αντίπαλοί του απλά του προσήψαν ότι εγκατέλειψε το δημιούργημά του, αφού προηγουμένως είχε αποκομίσει υπερκέρδη… Όπως θα δούμε όμως πιο κάτω η υπόθεση δεν ήταν τόσο απλή…

Από τον θρίαμβο του Carlyle στην επαναγορά της Νεοχημικής

Στις 9 Μαΐου του 2008 ο Δρ. Ρόμπερτ Ιστον, Διευθύνων Σύμβουλος του Carlyle Group, έλεγε: «Αυτή είναι η πρώτη επένδυση του Carlyle Group σε ελληνική εταιρία. Πέρα από την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς όλ’ αυτά τα χρόνια της Νεοχημικής στον τομέα που αναπτύσσεται, αποτελεί και την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου μας για επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη». Η Νεοχημική ήταν η εταιρία του Ομίλου Λαυρεντιάδη που αγόραζε το Carlyle, ένα εκ των δυο-τριών μεγαλυτέρων equity funds του πλανήτη, συνώνυμο τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο με την κυριαρχία της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ένα fund - σύμβολο της αμερικανικής εξουσίας του χρήματος. Άλλωστε εξακολουθεί να είναι επίτιμος πρόεδρος του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά, στα τέλη του 2009 ο Δρ. Ίστον θα παρακαλούσε να μην τα είχε πει ποτέ αυτά τα μεγαλόσχημα για την εταιρία «κελεπούρι» του κ. Λαυρεντιάδη, την οποία είχε αγοράσει έναντι 700 εκατομμυρίων Ευρώ μετά βαΐων και κλάδων.
Για όσους θυμούνται στα τέλη του 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε πίσω την Νεοχημική, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν τουλάχιστον 3 μήνες, όπως ακριβώς απαίτησαν από την αρχή του 2009 οι Αμερικανοί –χωρίς την παραμικρή διπλωματική στάση-, αλλά και οι περισσότερες από 10 τράπεζες που συμμετείχαν ενεργά στην αρχική εξαγορά, δανείζοντας το Carlyle Group.

Τι συνέβη όμως μέσα σ’ ένα χρόνο και η εταιρία που παρουσίαζε 123 εκατομμύρια Ευρώ καθαρά κέρδη το 2007, εν μέσω κρίσης κράταγε τη μετοχή της στα 19 Ευρώ στο Χρηματιστήριο, παρουσίαζε άνοδο και πωλήσεων και κερδών το Α’ εξάμηνο του 2008 και μέσα σε 9 μήνες, υπό την διοίκηση των Αμερικανών και όχι του κ. Λαυρεντιάδη πια, γύρισε σε ζημιές 56,6 εκατομμυριών Ευρώ, κύκλο εργασιών μόλις 211 εκατομμύρια και υποχρεώσεις 940 εκατομμύρια; Πόσο τραγικό μπορεί να ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2008;
Η πλευρά Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι πολύ απλά οι Αμερικανοί κακοδιοίκησαν την εταιρία, αλλάζοντας 3 φορές το management μέσα σε 9 μήνες.

Οι Αμερικανοί άφησαν να διαρρεύσει, ακόμη και με δημοσιεύματα στους Financial Times, ότι η εταιρία δεν ήταν τόσο «κελεπούρι» και ότιυπήρχαν ακόμη και υπερτιμολογήσεις πρώτων υλών σε άλλες εταιρίες του Έλληνα επιχειρηματία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Νεοχημική είναι μια εταιρία παραγωγής πρώτης ύλης απορρυπαντικών, λιπασμάτων κλπ., και κυρίως το τμήμα των φαρμάκων της (δηλαδή το πραγματικό κελεπούρι) ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε προλάβει να το μεταφέρει στην επίσης δικών του συμφερόντων εταιρία Alapis λίγο πριν γίνει το deal. Δηλαδή έπιασε τους αμερικανούς, ως …αμερικανάκια.

Τι έχει συμβεί πραγματικά ίσως δεν μάθουμε ποτέ… Ο κ. Λαυρεντιάδης υποχρεούτο εντός ενός χρονικού διαστήματος, αν κάτι δεν πάει καλά, να πάρει πίσω την εταιρία, πράγμα που έκανε τον Νοέμβριο του 2009, μέσω της Lamda Partners, του equity fund που ίδρυσε πριν ένα χρόνο για επενδυτικούς λόγους.

Το deal της επαναγοράς του άφησε (τότε) όλους χαρούμενους: Οι τράπεζες ευχαριστημένες που πήραν πίσω τα λεφτά τουs και η Carlyle πήρε πίσω ένα μέρος της επένδυσής της. Καλό και για την Lamda partners που κατάφερε τότε να σταματήσει τον πόλεμο «φθοράς» διεθνώς του Έλληνα επιχειρηματία.

Το ερώτημα, τώρα… Γιατί η Lamda Partners αγόρασε τα Φωσφορικά Λιπάσματα (ΒΦΛ) έναντι 85 εκατομμυρίων ευρώ από Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2009, ώστε να μην πάνε χαμένες οι καλές σχέσεις του επιχειρηματία με την απελθούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι χορηγίες προς το Ίδρυμα Καραμανλή;

Αν ο κ. Λαυρεντιάδης δεν έπαιρνε πίσω τη Νεοχημική, τι ήθελε τα Λιπάσματα; Η απάντηση είναι απλή…
Το 2007 η Νεοχημική αγόρασε από την κυβέρνηση της Σερβίας έναντι μόλις 5 εκατομμυρίων την Prahovo, ένα ανενεργό επί διετία εργοστάσιο, που την τελευταία χρονιά λειτουργίας του είχε κύκλο εργασιών 170 εκατομμύρια Ευρώ και είχε νέες γραμμές παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον λιπασμάτων. Προσθέστε σ’ αυτό 3.000 στρέμματα έκτασης πάνω στο Δούναβη και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις πάνω στο ποτάμι για μεταφορά εμπορευμάτων!

Φυσικά η Carlyle δεν πρόλαβε όχι ν’ αναδιαρθρώσει αλλά ούτε καν να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Αν συνδυάσετε την εξαγορά της ΒΦΛ και τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Καβάλας, αντιλαμβάνεσθε το μεγαλεπίβολο του σχεδίου της Lamda Partners για κυριαρχία την Ανατολική Ευρώπη, έχοντας δύο λιμάνια, παραγωγή λιπασμάτων, αλλά και την αδελφή εταιρία Alapis να εξελίσσεται στον μεγαλύτερο παραγωγό generics φαρμάκων της Ανατολικής Ευρώπης (διεκδικεί μάλιστα την Gallenica, την σέρβικη πολυεθνική εταιρία παραγωγής φαρμάκων).

http://newpost.gr/moneypost

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP