Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική

Ευρωπαϊκή ενοποίηση κατά εθνικής κυριαρχίας

Τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αναπόφευκτες και δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν λόγω της επιβολής του ενιαίου νομίσματος σε μία ιδιαίτερα ετερογενή ομάδα χωρών...

Σημειώνεται ότι η κρίση της Ελλάδας σε συνδυασμό με την απειλή να καταστούν αφερέγγυες η Ιταλία και η Ισπανία, είναι μόνο η μια πτυχή των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την επιβολή του ενιαίου νομίσματος. Η ευθραυστότητα των ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζών, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και η μεγάλη ανισορροπία του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου (το τρέχον γερμανικό πλεόνασμα των $200 δις σε σχέση με το τρέχον έλλειμμα των $300 δις στις συναλλαγές της υπόλοιπης Ευρωζώνης) αντανακλούν επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση του ευρώ.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι επέμεναν να εισαχθεί το ευρώ το 1999 αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων που προέβλεπαν ότι ένα κοινό νόμισμα για όλη την Ευρώπη θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Ο βασικός στόχος των υποστηρικτών του ευρώ ήταν η ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση, θεωρώντας ότι το ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος στην διαδικασία δημιουργίας ενός είδους πολιτικής κοινότητας στην Ευρώπη. Έτσι, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου – “ Μια αγορά, ένα νόμισμα”- κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού.

Όμως, ούτε η ιστορία αλλά ούτε και η οικονομική λογική βρίσκονται σύμφωνες με την συγκεκριμένη άποψη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ευρώ χρησιμοποιείται μόνο από τις 17 χώρες των 27 της ΕΕ, το εμπόριο λειτουργεί αρκετά καλά.

Βέβαια, το κύριο επιχείρημα που πρόταξαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του ευρώ ήταν το εξής: από την στιγμή που το κοινό νόμισμα δουλεύει καλά στις ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να λειτουργήσει καλά και στην Ευρώπη. Εξάλλου και οι δύο είναι μεγάλες ήπειροι με διαφορετικές οικονομίες. Όμως, το παραπάνω επιχείρημα παραβλέπει τρεις σημαντικές διάφορες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Καταρχάς, οι ΗΠΑ, ουσιαστικά έχουν μία ενιαία αγορά εργασίας όπου οι εργαζόμενοι μετακινούνται από τις περιοχές που υπάρχει υψηλή ή αυξανόμενη ανεργία σε άλλες όπου οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε περισσότερη αφθονία.

Στην Ευρώπη, οι εθνικές αγορές εργασίας επί της ουσίας χωρίζονται λόγω των εμποδίων που προκύπτουν από τις διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες και θρησκείες, την ιδιότητα του μέλους της ένωσης, καθώς και από την κοινωνική ασφάλιση.

Ναι μεν ορισμένοι εργαζόμενοι μεταναστεύουν στην Ευρώπη, αλλά λόγω της υψηλής απουσίας του μεγάλου βαθμού κινητικότητας που υπάρχει στις ΗΠΑ, η συνολική ανεργία στην Ευρώπη μπορεί να μειωθεί μόνο αν οι χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας μπορούν να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική, κάτι που δεν προβλέπεται από την χρησιμοποίηση του ενιαίου νομίσματος.

Μια άλλη βασική διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα κεντρικό φορολογικό σύστημα. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν την πλειοψηφία των φόρων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον και όχι στις αρχές των πολιτειών τους.

Όταν υπάρχει μία οικονομική επιβράδυνση σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, σημειώνεται και πτώση στην καταβολή φόρων από τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή τα κονδύλια που λαμβάνει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για άλλα προγράμματα, αυξάνονται.

Φυσικά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Οι φόροι που καταβάλλονται και μεταβιβάζονται, εισπράττονται σχεδόν σε αποκλειστικό βαθμό από τις εθνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την συνθήκη του Μάαστριχτ, η εξουσία της καταβολής και μεταβίβασης των φόρων ανήκει στα διαφορετικά κράτη-μέλη. Κάτι που φανερώνει την απροθυμία των Ευρωπαίων να “δώσουν χρήματα” στους λαούς των άλλων χωρών με τον τρόπο που δίνονται από την Αμερική στον κόσμο που τα έχει ανάγκη μεταξύ των πολιτειών της.

Η τρίτη και βασικότερη διαφορά είναι ότι όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ υποχρεώνονται από το σύνταγμα να διατηρούν ισορροπημένους τους ετήσιους λειτουργικούς προϋπολογισμούς τους. Παρόλο που οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για τις “δύσκολες ημέρες” τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προσωρινών μειώσεων των εσόδων, η “γενική υποχρέωση” για τον δανεισμό των πολιτειών περιορίζεται για έργα όπως η κατασκευή δρόμων και σχολείων.

Αυτοί οι περιορισμοί όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα των αμερικανικών πολιτειών είναι απολύτως λογικοί και αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράγουν χρήμα για να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά τους . Οι συγκεκριμένοι συνταγματικοί κανόνες εμποδίζουν την δημιουργία προβλημάτων όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη με τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα των κρατών-μελών της.

Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής οικονομίας δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ευρώπη ακόμη και αν η Ευρωζώνη εξελιχθεί σε μία πιο ολοκληρωμένη πολιτική ένωση. Αν και η μορφή της πολιτικής ένωσης που προωθείται από την Γερμανία και άλλες χώρες παραμένει ασαφής, εικάζουμε ότι δεν θα περιέχει μία κεντρική εξουσία είσπραξης εσόδων, ανάλογης με των ΗΠΑ, διότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των Γερμανών φορολογούμενων οι οποίοι θα καλούνται να χρηματοδοτήσουν κυβερνητικά προγράμματα άλλων χωρών. Επίσης, η εν λόγω πολιτική ένωση δεν θα ενισχύσει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού μέσα στην Ευρωζώνη, ούτε θα λύσει τα προβλήματα που προκαλούνται από την επιβολή κοινής νομισματικής πολιτικής σε χώρες με διαφορετικές κυκλικές συνήθειες, αλλά ούτε πρόκειται να βελτιώσει τις εμπορικές επιδώσεις των χωρών που δεν μπορούν να υποτιμήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους (exchange rates) για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Αυτό που ενδέχεται να προκύψει από την ενίσχυση της πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης, θα είναι η ισχυροποίηση της Γερμανίας η οποία θα έχει τη δύναμη να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων κρατών-μελών και να υπαγορεύει τροποποιήσεις στην φορολογία και τις δαπάνες τους.

Η επίσημη αυτή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εντείνει περισσότερο τις εντάσεις και συγκρούσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP