Παζαρεύουν τη φτώχεια μας
Σκληρό παζάρι μεταξύ Γερμανίας και τραπεζιτών εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες για να επιτευχθεί συμφωνία για το PSI.
Στη... μέση βεβαίως είναι η χώρα μας. Θεωρητικά η απόφαση του Βερολίνου να πετύχει έστω και έμμεσα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους μάς βολεύει. Όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι...
οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. Δηλαδή, ακόμη κι αν οι αξιωματούχοι πείσουν τον Τσαρλς Νταλάρα και το IIF να αποδεχθεί τις τελικές προτάσεις, δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.
Εάν κάποιοι ιδιώτες ή επενδυτικά κεφάλαια «επαναστατήσουν», τότε η χώρα απειλείται με άτακτη χρεοκοπία. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, αυτό είναι ευχής έργον για όσους αγόραζαν αθόρυβα τον τελευταίο χρόνο ελληνικά ομόλογα σε τιμές... λαϊκής και αναμένουν να θησαυρίσουν με την ενεργοποίηση των CDS.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ, που εφαρμόζουν τη σκληροπυρηνική γραμμή του μεγαλύτερου «κουρέματος» μέσω χαμηλού επιτοκίου, ξέρουν τι κάνουν. Ότι λειτουργούν δηλαδή βάσει ενός καλομελετημένου σχεδίου! Πότε όμως τα τελευταία δύο χρόνια μάς έπεισαν ότι ξέρουν τι πράττουν;
Τα σημεία τριβής
Αυτά τα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις εκατέρωθεν, καθώς οι διαρροές εξυπηρετούν τα παζάρια και μόνο.
1 Η Γερμανία προτείνει κουπόνι 2%-3%, που θα αυξήσει τις ζημίες των ομολογιούχων από 60% σε περισσότερο από 80% επί της καθαρής παρούσας αξίας. Κατά τη γερμανική λογική το επιτόκιο και άλλοι όροι της συμφωνίας θα πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικοί για να εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή του μέγιστου αριθμού των ενδιαφερομένων.
Όμως αυτό θα κατέστρεφε κυρίως τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Σε περίπτωση που εμπλακούν και κεντρικές εθνικές τράπεζες, η χασούρα θα χτυπήσει και την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος.
2 Ο Νταλάρα, ο γενικός διευθυντής του IIF, δή-λωσε στους «Financials Times» την Κυριακή πως η επί της αρχής συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε να οριστικοποιηθεί έγκαιρα για τη λήξη των τίτλων των 14,4 δισ. ευρώτου Μαρτίου. «Κύκλοι» του δήλωσαν ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να δεχθεί επιτόκιο λίγο κάτω από το 5% και ότι η συμφωνία είχε κλείσει εδώ και πολλές εβδομάδες.
Αν και έδωσε διαπραγματευτικά... εύσημα «καλής πίστης» στους Έλληνες αξιωματούχους, ήταν επικριτικός προς άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στα όσα είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο. «(Μέρκελ, Σαρκοζί) και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δηλώσει ότι ήθελαν συμφωνία για (κούρεμα) 50% σε εθελοντική βάση. (...) Ορισμένοι από τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν αυτή την απόφαση».
«Αυτοί που θα περίμεναν από τους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν παράλογες ζημίες στο κουπόνι δεν κατανοούν τη φύση μίας εθελοντικής συμφωνίας», συμπλήρωσε.
Το ύψος του επιτοκίου, που θα καθορίσει εν πολλοίς και το ύψος του «κουρέματος», είναι ένα βασικό σημείο της διαφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα άλλα δύο σημεία τριβής είναι:
♦ Πού θα βρεθούν τα επιπλέον 15-20 δισ. ευρώ που θα πρέπει η Ελλάδα να προσθέσει στο δεύτερο δάνειο, ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα επιδείνωση των δημοσιονομικών της.
♦ Τι θα γίνει αν τα μικρά επενδυτικά κεφάλαια αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI. Το ΔΝΤ πιέζει ώστε η χασούρα να αγγίξει και τις κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. και τα κρατικά ταμεία. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, τότε θέλουν τα επιπλέον χρήματα να δοθούν από τις κυβερνήσεις. Και βεβαίως το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει.
Εάν όμως ληφθεί τέτοια απόφαση, κανείς δεν εγγυάται ότι οι σκληροπυρηνικοί ευρωζωνάτοι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κάπου εδώ μπλέκεται το κουβάρι, αφού υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, άκρως επικίνδυνες. Μέσα σε αυτό έρχεται και η ελληνική... «μπλόφα», διά στόματος Παντελή Καψή, ότι η Αθήνα σκέπτεται να ενεργοποιήσει τις ρήτρες κινδύνου - αν η συμμετοχή στο «κούρεμα» φθάσει το 75%, τότε το 25% θα πρέπει να συμμετάσχει υποχρεωτικά.
To χρονοδιάγραμμα
Πέρα από τη διαμάχη για το χρέος, η Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα καλείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσουν σήμερα συζητήσεις για το νέο τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων», που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η συμφωνία για το PSI.
Πρέπει όμως πρώτα να υπογραφεί το μίνι μνημόνιο με την τρόικα και να πέσουν οι υπογραφές Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη ότι δεσμεύονται για τα νέα μέτρα. Κυρίως πρέπει να δεσμευθούν για τις νέες περικοπές σε μισθούς και για τον 13ο και τον 14ο. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, εάν υπογράψουν το «μίνι μνημόνιο», θα δίνουν το πράσινο φως για την άλωση και του ιδιωτικού τομέα. Ένα πλάνο που σχεδιαζόταν από αξιωματούχους του ΔΝΤ και Έλληνες επιχειρηματίες από το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να λήξει η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες «επενδυτές».
Τη Δευτέρα ο Βενιζέλος θα συμμετάσχει στο Eurogroup, όπου θα πρέπει να υποβάλει το «μίνι μνημόνιο» και την πρόταση για το PSI. Οι υπουργοί Οικονομικών θα το επεξεργαστούν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Παπαδήμος να κάνει την τελική παρουσίαση και να «ξεκλειδώσει» η νέα δανειακή σύμβαση.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως τον Μάρτιο, όταν λήγει μεγάλη παρτίδα ομολόγων 14 δισ. Λογικά η Ελλάδα θα έχει μέχρι τότε στα ταμεία της την πρώτη μεγάλη δόση του νέου δανείου. Όμως πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να εκταμιευθεί η πρώτη δόση εάν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα που τους ενδιαφέρουν. Έτσι πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κομισιόν καταρτίζεται και το σενάριο που λέει ότι, αν υπάρχουν μέχρι τότε εκκρεμότητες, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης του παλαιού δανείου και θα συμπληρωθεί με μέρος του νέου. Οι τροϊκανοί θέλουν να μας έχουν με το μαχαίρι στον λαιμό ώστε να μην «χαλαρώσουμε» μόλις λάβουμε τη μεγάλη δόση. Δηλαδή να μην σημειωθεί... προεκλογική συμπεριφορά.
Η τρόικα και οι μισθοί
Όσον αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Η τρόικα δηλώνει και επισήμως ότι δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα, καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε έχει δικαίωμα να παρέμβει στις μισθολογικές εξελίξεις του ιδιωτικού τομέα. Ποιον όμως κοροϊδεύουν;
Όλοι οι σχεδιασμοί μέχρι τώρα ζητούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Πάντοτε - το έχουμε επισημάνει πολλές φορές - οι υπολογισμοί και οι αναθεωρήσεις των μνημονίων γίνονταν με βάση υπεραισιόδοξα στοιχεία για το χρέος, το έλλειμμα και την ύφεση. Όταν ερχόταν η ώρα του ταμείου, τότε έβγαιναν στην επιφάνεια και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες.
Αφού λοιπόν μπήκαν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που μπορεί να φανταστεί κανείς, ήρθε η ώρα της δραστικής περικοπής δαπανών. Της εξαφάνισης δηλαδή του εργασιακού κόστους για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι... ημιεπισήμως ζητούν:
♦ Πάγωμα μισθών για δύο ή τρία έτη και αναστολή των ωριμάνσεων, ώστε οι μισθοί να μην αυξάνονται επιπλέον ανά τριετία.
♦ Επιβολή πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ ώστε να μην δίνεται 13ος και 14ος πάνω από αυτό το όριο ή να εξισωθεί το δώρο ισόποσα για όλους στον κατώτατο μισθό. Να δίνονται δηλαδή σε όλους π.χ. 800 ευρώ.
♦ Να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση ποσοστού αυξήσεων από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
♦ Να επανεξεταστούν τα ειδικά μισθολόγια σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και κυρίως τα ειδικά προνόμια.
♦ Να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.
Κυβέρνηση και κόμματα φοβούνται μαζικές αντιδράσεις και είναι απορίας άξιο πώς θα περάσουν από τη Βουλή όλα αυτά, αφού θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Μάλλον θα ξανακούσουμε το τρομολαγνικό παραμύθι ότι, εάν δεν υποκύψουμε, δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση.
Ο Παπαδήμος με τον «χρησμό» του περιγράφει το τι μας περιμένει
Το τι μας περιμένει περιέγραψε ο Παπαδήμος στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα. Δηλαδή μας περιμένουν κι άλλα επώδυνα υφεσιακά μέτρα, παρότι η κυβέρνηση Παπανδρέου υποσχόταν επιστροφή στην... ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2011!
♦ Είπε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα «θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο». «Ωστόσο τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θεωρώ πως θα ολοκληρωθούν εντός περίπου δύο ετών».
♦ Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ σε δύο χρόνια από σήμερα, δήλωσε πως η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί στην ουσία επιλογή για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η παραμονή στην ευρωζώνη θα διευκολύνει την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής.
♦ Για την ανταγωνιστικότητα είπε πως η βελτίωσή της «εξαρτάται εν μέρει από τον περιορισμό των μισθών και από εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών». Κατά τον ίδιο, «αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της αγοράς και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα με διάφορους τρόπους».
♦ Ομολόγησε πως οι παράλληλες διαδικασίες της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οδυνηρές και έχουν αναπόφευκτη επίπτωση τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας, ωστόσο θεωρεί πως «αυτές οι επιπτώσεις είναι προσωρινές».
♦ Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δήλωσε πως είναι δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη και πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί αυτό -με πρώτον την εφαρμογή του προγράμματος.
♦ Για το PSI μίλησε για σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ δήλωσε πως «θα συνεχιστούν και θα επιτύχουμε έγκαιρα μία συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλους».
♦ Για το αν θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ, είπε ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες (PSI και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής) καθώς και να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Είμαστε βέβαιοι πως θα το επιτύχουμε».
Κατάλαβε κανείς την απάντηση;
topontiki.gr
το είδαμε εδώ
Σχόλιο egersis: Καταλήξουν δε καταλήξουν σε συμφωνία το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Φτωχοποίηση και ξεπούλημα της χώρας.
Στη... μέση βεβαίως είναι η χώρα μας. Θεωρητικά η απόφαση του Βερολίνου να πετύχει έστω και έμμεσα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους μάς βολεύει. Όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι...
οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. Δηλαδή, ακόμη κι αν οι αξιωματούχοι πείσουν τον Τσαρλς Νταλάρα και το IIF να αποδεχθεί τις τελικές προτάσεις, δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.
Εάν κάποιοι ιδιώτες ή επενδυτικά κεφάλαια «επαναστατήσουν», τότε η χώρα απειλείται με άτακτη χρεοκοπία. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, αυτό είναι ευχής έργον για όσους αγόραζαν αθόρυβα τον τελευταίο χρόνο ελληνικά ομόλογα σε τιμές... λαϊκής και αναμένουν να θησαυρίσουν με την ενεργοποίηση των CDS.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ, που εφαρμόζουν τη σκληροπυρηνική γραμμή του μεγαλύτερου «κουρέματος» μέσω χαμηλού επιτοκίου, ξέρουν τι κάνουν. Ότι λειτουργούν δηλαδή βάσει ενός καλομελετημένου σχεδίου! Πότε όμως τα τελευταία δύο χρόνια μάς έπεισαν ότι ξέρουν τι πράττουν;
Τα σημεία τριβής
Αυτά τα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις εκατέρωθεν, καθώς οι διαρροές εξυπηρετούν τα παζάρια και μόνο.
1 Η Γερμανία προτείνει κουπόνι 2%-3%, που θα αυξήσει τις ζημίες των ομολογιούχων από 60% σε περισσότερο από 80% επί της καθαρής παρούσας αξίας. Κατά τη γερμανική λογική το επιτόκιο και άλλοι όροι της συμφωνίας θα πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικοί για να εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή του μέγιστου αριθμού των ενδιαφερομένων.
Όμως αυτό θα κατέστρεφε κυρίως τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Σε περίπτωση που εμπλακούν και κεντρικές εθνικές τράπεζες, η χασούρα θα χτυπήσει και την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος.
2 Ο Νταλάρα, ο γενικός διευθυντής του IIF, δή-λωσε στους «Financials Times» την Κυριακή πως η επί της αρχής συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε να οριστικοποιηθεί έγκαιρα για τη λήξη των τίτλων των 14,4 δισ. ευρώτου Μαρτίου. «Κύκλοι» του δήλωσαν ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να δεχθεί επιτόκιο λίγο κάτω από το 5% και ότι η συμφωνία είχε κλείσει εδώ και πολλές εβδομάδες.
Αν και έδωσε διαπραγματευτικά... εύσημα «καλής πίστης» στους Έλληνες αξιωματούχους, ήταν επικριτικός προς άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στα όσα είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο. «(Μέρκελ, Σαρκοζί) και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δηλώσει ότι ήθελαν συμφωνία για (κούρεμα) 50% σε εθελοντική βάση. (...) Ορισμένοι από τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν αυτή την απόφαση».
«Αυτοί που θα περίμεναν από τους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν παράλογες ζημίες στο κουπόνι δεν κατανοούν τη φύση μίας εθελοντικής συμφωνίας», συμπλήρωσε.
Το ύψος του επιτοκίου, που θα καθορίσει εν πολλοίς και το ύψος του «κουρέματος», είναι ένα βασικό σημείο της διαφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα άλλα δύο σημεία τριβής είναι:
♦ Πού θα βρεθούν τα επιπλέον 15-20 δισ. ευρώ που θα πρέπει η Ελλάδα να προσθέσει στο δεύτερο δάνειο, ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα επιδείνωση των δημοσιονομικών της.
♦ Τι θα γίνει αν τα μικρά επενδυτικά κεφάλαια αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI. Το ΔΝΤ πιέζει ώστε η χασούρα να αγγίξει και τις κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. και τα κρατικά ταμεία. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, τότε θέλουν τα επιπλέον χρήματα να δοθούν από τις κυβερνήσεις. Και βεβαίως το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει.
Εάν όμως ληφθεί τέτοια απόφαση, κανείς δεν εγγυάται ότι οι σκληροπυρηνικοί ευρωζωνάτοι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κάπου εδώ μπλέκεται το κουβάρι, αφού υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, άκρως επικίνδυνες. Μέσα σε αυτό έρχεται και η ελληνική... «μπλόφα», διά στόματος Παντελή Καψή, ότι η Αθήνα σκέπτεται να ενεργοποιήσει τις ρήτρες κινδύνου - αν η συμμετοχή στο «κούρεμα» φθάσει το 75%, τότε το 25% θα πρέπει να συμμετάσχει υποχρεωτικά.
To χρονοδιάγραμμα
Πέρα από τη διαμάχη για το χρέος, η Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα καλείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσουν σήμερα συζητήσεις για το νέο τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων», που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η συμφωνία για το PSI.
Πρέπει όμως πρώτα να υπογραφεί το μίνι μνημόνιο με την τρόικα και να πέσουν οι υπογραφές Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη ότι δεσμεύονται για τα νέα μέτρα. Κυρίως πρέπει να δεσμευθούν για τις νέες περικοπές σε μισθούς και για τον 13ο και τον 14ο. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, εάν υπογράψουν το «μίνι μνημόνιο», θα δίνουν το πράσινο φως για την άλωση και του ιδιωτικού τομέα. Ένα πλάνο που σχεδιαζόταν από αξιωματούχους του ΔΝΤ και Έλληνες επιχειρηματίες από το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να λήξει η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες «επενδυτές».
Τη Δευτέρα ο Βενιζέλος θα συμμετάσχει στο Eurogroup, όπου θα πρέπει να υποβάλει το «μίνι μνημόνιο» και την πρόταση για το PSI. Οι υπουργοί Οικονομικών θα το επεξεργαστούν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Παπαδήμος να κάνει την τελική παρουσίαση και να «ξεκλειδώσει» η νέα δανειακή σύμβαση.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως τον Μάρτιο, όταν λήγει μεγάλη παρτίδα ομολόγων 14 δισ. Λογικά η Ελλάδα θα έχει μέχρι τότε στα ταμεία της την πρώτη μεγάλη δόση του νέου δανείου. Όμως πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να εκταμιευθεί η πρώτη δόση εάν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα που τους ενδιαφέρουν. Έτσι πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κομισιόν καταρτίζεται και το σενάριο που λέει ότι, αν υπάρχουν μέχρι τότε εκκρεμότητες, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης του παλαιού δανείου και θα συμπληρωθεί με μέρος του νέου. Οι τροϊκανοί θέλουν να μας έχουν με το μαχαίρι στον λαιμό ώστε να μην «χαλαρώσουμε» μόλις λάβουμε τη μεγάλη δόση. Δηλαδή να μην σημειωθεί... προεκλογική συμπεριφορά.
Η τρόικα και οι μισθοί
Όσον αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Η τρόικα δηλώνει και επισήμως ότι δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα, καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε έχει δικαίωμα να παρέμβει στις μισθολογικές εξελίξεις του ιδιωτικού τομέα. Ποιον όμως κοροϊδεύουν;
Όλοι οι σχεδιασμοί μέχρι τώρα ζητούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Πάντοτε - το έχουμε επισημάνει πολλές φορές - οι υπολογισμοί και οι αναθεωρήσεις των μνημονίων γίνονταν με βάση υπεραισιόδοξα στοιχεία για το χρέος, το έλλειμμα και την ύφεση. Όταν ερχόταν η ώρα του ταμείου, τότε έβγαιναν στην επιφάνεια και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες.
Αφού λοιπόν μπήκαν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που μπορεί να φανταστεί κανείς, ήρθε η ώρα της δραστικής περικοπής δαπανών. Της εξαφάνισης δηλαδή του εργασιακού κόστους για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι... ημιεπισήμως ζητούν:
♦ Πάγωμα μισθών για δύο ή τρία έτη και αναστολή των ωριμάνσεων, ώστε οι μισθοί να μην αυξάνονται επιπλέον ανά τριετία.
♦ Επιβολή πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ ώστε να μην δίνεται 13ος και 14ος πάνω από αυτό το όριο ή να εξισωθεί το δώρο ισόποσα για όλους στον κατώτατο μισθό. Να δίνονται δηλαδή σε όλους π.χ. 800 ευρώ.
♦ Να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση ποσοστού αυξήσεων από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
♦ Να επανεξεταστούν τα ειδικά μισθολόγια σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και κυρίως τα ειδικά προνόμια.
♦ Να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.
Κυβέρνηση και κόμματα φοβούνται μαζικές αντιδράσεις και είναι απορίας άξιο πώς θα περάσουν από τη Βουλή όλα αυτά, αφού θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση. Μάλλον θα ξανακούσουμε το τρομολαγνικό παραμύθι ότι, εάν δεν υποκύψουμε, δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση.
Ο Παπαδήμος με τον «χρησμό» του περιγράφει το τι μας περιμένει
Το τι μας περιμένει περιέγραψε ο Παπαδήμος στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα. Δηλαδή μας περιμένουν κι άλλα επώδυνα υφεσιακά μέτρα, παρότι η κυβέρνηση Παπανδρέου υποσχόταν επιστροφή στην... ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2011!
♦ Είπε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα «θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο». «Ωστόσο τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θεωρώ πως θα ολοκληρωθούν εντός περίπου δύο ετών».
♦ Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ σε δύο χρόνια από σήμερα, δήλωσε πως η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί στην ουσία επιλογή για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η παραμονή στην ευρωζώνη θα διευκολύνει την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής.
♦ Για την ανταγωνιστικότητα είπε πως η βελτίωσή της «εξαρτάται εν μέρει από τον περιορισμό των μισθών και από εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών». Κατά τον ίδιο, «αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της αγοράς και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα με διάφορους τρόπους».
♦ Ομολόγησε πως οι παράλληλες διαδικασίες της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οδυνηρές και έχουν αναπόφευκτη επίπτωση τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας, ωστόσο θεωρεί πως «αυτές οι επιπτώσεις είναι προσωρινές».
♦ Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δήλωσε πως είναι δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη και πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί αυτό -με πρώτον την εφαρμογή του προγράμματος.
♦ Για το PSI μίλησε για σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ δήλωσε πως «θα συνεχιστούν και θα επιτύχουμε έγκαιρα μία συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλους».
♦ Για το αν θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ, είπε ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες (PSI και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής) καθώς και να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Είμαστε βέβαιοι πως θα το επιτύχουμε».
Κατάλαβε κανείς την απάντηση;
topontiki.gr
το είδαμε εδώ
Σχόλιο egersis: Καταλήξουν δε καταλήξουν σε συμφωνία το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Φτωχοποίηση και ξεπούλημα της χώρας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου