Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο Θρύλος του ΑΠΟΕΛ!!! ( video)

Ο ΑΠΟΕΛ πέρασε στα προημιτελικά του Champions League καθώς νίκησε με 4-3 την Λιόν στα πέναλτι με ήρωα τον Διόνυση Χιώτη που απέκρουσε δύο εκτελέσεις!
Ο πρωταθλητής Κύπρου έγραψε μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του! Μετά τις Σαχτάρ, Πόρτο και Ζενίτ άφησε εκτός διοργάνωσης την σαφώς πιο έμπειρη στην
Ευρώπη Λιόν που δεν είχε ποτέ αποκλειστεί σε φάση νοκ-άουτ έχοντας νικήσει το πρώτο ματς και απέδειξε πως με ψυχή, οργάνωση και θέληση τα θαύματα γίνονται ακόμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο!


[www.online-soccer.ru] APOEL Nicosia 1-0 Lyon από all-goals


[www.online-soccer.ru] APOEL Nicosia 1-0 Lyon... από all-goals

 



Το πρώτο ημίχρονο
Καλύτερο ξεκίνημα στο παιχνίδι, δεν περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του ΑΠΟΕΛ! Οι γαλαζοκίτρινοι με σύστημα 4-4-2 και τους Αΐλτον και Σολάρι στην κορυφή της επίθεσης, μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 9΄ κατάφεραν να προηγηθούν. Ο Χαραλαμπίδης έκανε τη συρτή σέντρα από δεξιά και ο Βραζιλιάνος σε κενή εστία με πλασέ άνοιξε το σκορ, βάζοντας… φωτιά στις κερκίδες του ΓΣΠ. Μετά το τέρμα η Λιόν ισορρόπησε –κάπως- το παιχνίδι και έφτασε για πρώτη φορά κοντά στο γκολ με τον Έντερσον στο 25΄, όμως ο Χιώτης αντέδρασε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
Πέντε λεπτά αργότερα οι «λιονέ» απείλησαν εκ νέου με τον Μπάστος, οι οποίοι από το 20΄και έπειτα έλεγχαν τον ρυθμό του αγώνα, είχαν την κατοχή και άρχισαν σιγά-σιγά να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο. Στο 39΄έφτασαν πολύ καλά στην ισοφάριση, αλλά η κεφαλιά του Έντερσον πέρασε λίγο έξω από την εστία, ενώ ο ΑΠΟΕΛ απάντησε τρία λεπτά αργότερα με τον Σολάρι να σουτάρει από πλάγια εντός περιοχής και τον Λιορίς να διώχνει με τα πόδια. Τελικά, το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους με τους γαλαζοκίτρινους να έχουν ακόμη 45 λεπτά για να σκοράρουν ξανά και να πάρουν την ιστορική πρόκριση.
Δεύτερο ημίχρονο
Χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις άρχισε το δεύτερο μέρος, με τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ να δίνουν χώρο στη Λιόν και να προσπαθούν σε κάποια αντεπίθεση να κάνουν τη ζημιά. Η γαλλική ομάδα αναλώθηκε σε ανούσια κατοχή της μπάλας, τη στιγμή που οι γαλαζοκίτρινοι κρατούσαν γερά το υπέρ τους σκορ. Μάλιστα, ήταν αυτοί που έφτασαν κοντά στο γκολ από μια στατική φάση. Στο 56΄ ο Σόουζα εκτέλεσε το φάουλ, ο Σισσοκό έπιασε προς τα πίσω την κεφαλιά, με την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι του Γιορίς και να καταλήγει σε κόρνερ.
Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πήρε τα πάνω της και αφού κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, άρχισε να ψάχνει ακόμη ένα γκολ που ισοδυναμούσε σε πρόκριση. Και έφτασε κοντά σε αυτό με τον Σολάρι στο 70΄, το πλασέ του οποίου πέρασε παράλληλα από την εστία του Γιορίς.
Όμως η Λιόν δεν το έβαλε κάτω και δυο λεπτά αργότερα απείλησε με τον Λόπες, αλλά ο Χιώτης αποσόβησε τον κίνδυνο. Στο τελευταίο 20λεπτό ο ΑΠΟΕΛ δεν κλείστηκε στην περιοχή του, αλλά κυνήγησε και με αξιώσεις μάλιστα το δεύτερο τέρμα. Τελικά, αυτό δεν έγινε εφικτό, παρά την κλασσική ευκαιρία του Αΐλτον στο 88΄ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.
1ο ημίχρονο της παράτασης
Με την κούραση να εμφανή στα πόδια των 22 ποδοσφαιριστών άρχισε η ημίωρη παράταση. Στο 93΄ ο Γιοβάνοβιτς φρέσκαρε τη μεσαία του γραμμή, πραγματοποιώντας την τρίτη του αλλαγή. Ο Αλεξάνδρου πήρε τη θέση του… κουρασμένου Σόουζα. Από την άλλη ο Ρεμί Γκάρντ είχε στο… χέρι ακόμη δυο αλλαγές.
Στο 100΄ αποφάσισε να περάσει στη θέση του Μπριάντ τον Λακαζέτ με στόχο να κάνει ακόμη πιο επιθετική την ομάδα του. Όμως, οι γαλαζοκίτρινοι ήταν αυτοί που έφτασαν και πάλι κοντά στο γκολ, αλλά και πάλι ο Αΐλτον προτίμησε να πάρει τη φάση… πάνω του και τελικά η ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι τελευταίες δυο φάσεις του πρώτου ημιχρόνου άνηκαν στη γαλλική ομάδα, με τους Κονέ και Γκομίς να απειλούν, αλλά τον Χιώτη να μπλοκάρει σταθερά. Έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο τέταρτο.
2ο ημίχρονο της παράτασης
Πολύ πιο επιθετικά άρχισε το δεύτερο μισό της ημίωρης παράτασης η Λιόν, η οποία εκμεταλλεύτηκε την κούραση και τα ατομικά λάθη των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ και έφτασε δυο φορές κοντά στο γκολ με τους Λισάντρο και Γκομίς. Όμως, οι γαλαζοκίτρινοι δεν τα παράτησαν και βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να επιτεθούν. Αΐλτον και Τρισκόφκι στο 112΄και 113΄αντίστοιχα έφτασαν κοντά στο γκολ, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Μαντούκα… πλήρωσε την κίτρινη που δέχθηκε στη φάση του γκολ. Σε φάουλ που έκανε στο κέντρο του γηπέδου δέχθηκε δεύτερη και αποβλήθηκε, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίχτες για τα τελευταία 5-6 λεπτά. Έτσι, οδηγηθήκαμε στα πέναλτι. Εκεί, ο Χιώτης απέκρουσε αυτά των Λακαζέτ και Μπάστος, οι συμπαίκτες του δεν αστόχησαν σε κανένα και ο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ!
Η σειρά των πέναλτι:

Πρώτο πέναλτι για Λιόν: Ο Σέλστρεμ νικά τον Χιώτη 1-0
Πρώτο πέναλτι για ΑΠΟΕΛ: Ο Αϊλτον νικά τον Γιορίς 1-1
Δεύτερο πέναλτι για την Λιόν: Ο Λόπεζ σημαδεύει το δοκάρι, η μπάλα χτυπά στον Χιώτη και καταλήγει στα δίχτυα 2-1
Δεύτερο πέναλτι για τον ΑΠΟΕΛ: Ο Μοράις κάνει το 2-2
Τρίτο πέναλτι για την Λιόν: Ο Γκομίς ευστοχεί και κάνει το 3-2
Τρίτο πέναλτι για τον ΑΠΟΕΛ: Ο Αλεξάνδρου ευστοχεί και κάνει το 3-3
Τέταρτο πέναλτι για την Λιόν: Ο Λακαζέτ αποκρούει ο Χιώτης!
Τέταρτο πέναλτι για τον ΑΠΟΕΛ: Ο Τρισκόφσκι ευστοχεί και κάνει το 4-3!
Πέμπτο πέναλτι για την Λιόν: Ο Μπάστος αποκρούει ο Χιώτης!!!
ΑΠΟΕΛ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Μποαβεντούρα, Πάολο Ζόρζε, Ολιβέϊρα, Πουρσαϊτίδης, Σόουζα (94' Αλεξάνδρου), Μοράις, Χαραλαμπίδης (76' Μαρσίνιο), Μαντούκα, Σολάρι (73' Τρισκόφσκι), Αΐλτον.


Λιόν (Ρεμί Γκάρντ): Λορίς, Κρις, Κονέ, Ρεβελιέρ, Σισοκό, Κάλστρομ, Εντερσον (73' Γκομίς), Μπάστος, Γκοναλόνς, Λισάντρο, Μπριάν (99' Λακαζέτ).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP