Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ψεύδεσθε κ. Σαχινίδη

Μείζον θέμα αναμένεται να προκύψει μετά τη σημερινή αποκάλυψη σχετικά με το «αγνοούμενο» κατά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, αρχείο...
πολεμικών αποζημιώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο συντάχθηκε στις 30 Μαρτίου 2012  από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ, αποδεικνύει ότι το περιβόητο αρχείο όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και πλήρως οργανωμένο καθώς καταγράφει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων των πολεμικών αποζημιώσεων, τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί αλλά και τις εντολές πληρωμής που έχουν δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος!

Διαψεύδει, εν ολίγοις, την «άγνοια» που εξεδήλωσε στις 28 Μαρτίου 2012 ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε γενικά και αόριστα για «αναζητήσεις» αρχείων που υπήρχαν πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η ακριβής δήλωση του κύριου Σαχινίδη ήταν η εξής: «Αναζητώ το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων. Το αναζητώ και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει».

Διαφορετική γνώμη από τον κ. Σαχινίδη όμως, φαίνεται ότι έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών και αποκαλύπτει η zougla.gr, το αρχείο των πολεμικών αποζημιώσεων όχι μόνο υφίσταται αλλά είναι απολύτως οργανωμένο.

Μήπως ο κ. Σαχινίδης δεν γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου αρχείου; Είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο; Μήπως πάλι, όπως διατείνονται «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης αναφερόταν σε άλλου είδους αποζημιώσεις; Και αν ναι σε ποιες; Πόσα αρχεία υπάρχουν εν τέλει;

Απολαύστε το ρεπορτάζ…

Η αίτηση του καθηγητή

Η υπόθεση άρχισε να «ξετυλίγεται» μετά από την πρωτοβουλία ενός καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, να προβεί στη συγγραφή μιας μονογραφίας για την ευρύτερη θεματική των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο καθηγητής ζήτησε, ως όφειλε, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, την άδεια πρόσβασης στα μητρώα των Ελλήνων που είχαν θιγεί από τις εθνικοσοσιαλιστικές δυνάμεις (κοινώς τα θύματα του ναζισμού), ούτως ώστε να συλλέξει όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί.

Παράλληλα, στην αίτηση του για πρόσβαση στο «πολύτιμο αρχείο», όπως το χαρακτήρισε, δήλωσε και την πρόθεση να δρομολογήσει και την ψηφιοποίηση αυτού, προκειμένου να το προστατέψει από την υγρασία.

Η παραδοχή της ύπαρξης του αρχείου

Μετά την αίτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού στις 30 Μαρτίου 2012 απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών επιστολή με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» η οποία είχε ως θέμα: «Ζητούνται απόψεις σχετικά με αίτημα πρόσβασης στα μητρώα των δικαιούχων περί παροχών υπέρ Ελλήνων υπηκόων θιγέντων υπό εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως που τηρούνται στην υπηρεσία μας».

Η επιστολή είχε ως σκοπό να ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την αίτηση του καθηγητή για πρόσβαση στα μητρώα αυτών που δικαιούνται πολεμικές αποζημιώσεις.

Αναλογιζόμενοι τις δηλώσεις του κ. Σαχινίδη, όλοι θα περιμέναμε ότι η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, θα ενημέρωνε το υπουργείο Εξωτερικών ότι το συγκεκριμένο αρχείο δεν υπάρχει, οπότε η πρόσβαση του καθηγητή σε αυτό κρίνεται αδύνατη.
Έγιναν όμως έτσι τα πράγματα; Κάθε άλλο, αρκεί να διαβάσουμε το σχετικό απόσπασμα το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων… «Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να γίνει κατανοητό ότι το επίμαχο αρχειακό υλικό αποτελείται από 17 δερματόδετους τόμους των 2.800 περίπου σελίδων έκαστος, μέσα στους οποίους καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων, τα πατρώνυμα αυτών, ο τόπος κατοικίας, ο αριθμός μητρώου, το Πρωτοδικείο που εξέδωσε τη σχετική Δικαστική Απόφαση και το αρμόδιο Κατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος, ο αριθμός της απόφασης και της εντολής πληρωμής και τέλος το ποσό πληρωμής».

Δείτε το έγγραφο


Δηλαδή, σε απλά λόγια, η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, παραδέχεται ότι όχι μόνο υπάρχει το αρχείο των πολεμικών αποζημιώσεων αλλά ότι είναι και πλήρως οργανωμένο.

«Να δούμε που χρωστάμε»

Ένα άλλο –πολύ ενδιαφέρον- σημείο της επιστολής, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα απόρρητο έγγραφο-αίτημα το οποίο φέρεται να απέστειλε στις 3 Μαρτίου 2012, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ.Δημήτριος Δόλλης, στη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Δόλλης, φαίνεται να ζήτησε από την Υπηρεσία να προβεί στην «ανεύρεση αρχειακού υλικού αναφορικά με την καταβολή –εκ μέρους της Ελλάδας-φερόμενων πολεμικών αποζημιώσεων σε Γερμανούς, Αλβανούς και Ιταλούς υπηκόους για υποτιθέμενες ζημιές κατά την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου και της Κατοχής».

Δηλαδή, από την μια υπάρχει το αρχείο με τις πολεμικές αποζημιώσεις –τις οποίες δεν διεκδικούμε-και από την άλλη αναζητούμε στοιχεία που να αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων από μεριάς της Ελλάδας. Περίεργα πράγματα τα οποία χρίζουν άμεσης απάντησης… 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP