Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ο Έλληνας, το Πάσχα και η Ανάσταση ενός λαού

Έλληνας, το «φαινόμενο»! Από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, ο Έλληνας υπήρξε και αναδείχθηκε ως εκείνος που γέννησε τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την πολιτική.
Μα περισσότερα από όλα γέννησε το «μέτρο». Ο λαός που...

 απέκτησε φίλους, μα και πολύ ισχυρούς εχθρούς. Και περιδιάβηκε ο λαός αυτός την ιστορία, άλλοτε λαμπρυνόμενος και άλλοτε καταισχυνόμενος, μα πάντοτε αγωνιζόμενος…
Κοιτώντας στις άκρες της γης και περιδιαβαίνοντάς την, βλέπουμε κάποιες χώρες κλεισμένες σε βουνά, άλλες σε ατελείωτες πεδιάδες κι άλλες στην ποδιά μεγάλων θαλασσών. Σε όλες υπάρχει ένα κυρίαρχο, πανίσχυρο μοτίβο, είτε από εικόνες είτε από χρώματα. Μα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ελλάδα. Εδώ, οι θάλασσες είναι μικρές και δεν είναι λίγες οι φορές που έξαφνα βυθίζονται μέσα τους βουνά ολόκληρα. Εδώ, σε ετούτη την πανέμορφη γη των χρωμάτων, που γεύεται το μοναδικό γαλάζιο του ουρανού, εδώ που τα βουνά δίνουν την εικόνα μιάς προσπάθειας που τελειώνει και δεν βασανίζει, εδώ που οι πεδιάδες και τα ποτάμια εναλλάσσονται γεμάτα χάρη, εδώ σε ετούτο τον τόπο γεννήθηκε το μέτρο.
Με αυτό το μέτρο γεννιέται κι ο Έλληνας. Με το μέτρο που του δίνουν τα χρώματα και οι εικόνες που αναμιγνύονται χωρίς υπερβολές και που εναλλάσσονται χωρίς να κουράζουν. Ετούτη η γη, ετούτη η θάλασσα και ο ουρανός, έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, έχουν συντροφεύσει φιλόσοφους και έχουν γεννήσει ήρωες. Και είναι αυτή η μεγάλη βιωματική αλήθεια που γνωρίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του εκείνος που θα γεννηθεί σε αυτή τη μικρή και τόσο μεγάλη χώρα. Κι αυτό το μέτρο κάνει την μικρή γη πανάκριβη σε πατρογονικές και ιστορικές αξίες. Αυτό το μέτρο, της μη υπερβολής, είναι που ορίζει τον Έλληνα. Τον Έλληνα που σήμερα αλλοιώθηκε και έβαλε πολύ μαύρο και γκρι στην ζωή του, που αντιμετωπίζει τις μικρές του θάλασσες σαν ωκεανούς, που κατέστρεψε τα ποτάμια του και ξεπουλάει τα βουνά του… Αυτό είναι και το πρόβλημα στον σύγχρονο Έλληνα, η απώλεια του μέτρου. Του πατρογονικού εκείνου φυσικού κληροδοτήματος, που του έδωσε έμπνευση να δημιουργήσει, αλλά και που του έδωσε ώθηση να σηκωθεί όταν ήταν πεσμένος. Και σήμερα, ο Έλληνας είναι σε σύγχυση, επειδή έχει χάσει το μέτρο…
Σε ετούτη τη γη λοιπόν, εδώ που οι πρόγονοί μας ένιωσαν και κατανόησαν την ύπαρξη του ενός Θεού, σε ετούτη τη γη που φιλοξένησε τους Έλληνες του Αλέξανδρου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Παλαιολόγου, του Κολοκοτρώνη, του Παύλου Μελά και του Ηλιάκη, πλανιέται το πνεύμα εκείνο που λάμπρυνε την ανθρωπότητα. Μα, περισσότερο απ’ όλα είναι η πίστη αυτού του λαού, του λαού των Ελλήνων, που γίνεται όπλο φοβερό οψόποτε οι καιροί το απαιτήσουν. Με το αίμα του ο Έλληνας έβαψε την γη που πατά. Κι αν σήμερα έχει πισωπατήσει, όλοι γνωρίζουν πως σιμώνει εκείνη η στιγμή που θα κλείσει τους λογαριασμούς του. Και αν χρειαστεί θα τους κλείσει χορεύοντας αντάμα με τον θάνατο.
Ετούτες τις ημέρες, του Πάσχα της Ορθοδοξίας, μάρτυρας γίνεται και ο Ελληνικός λαός και περιμένει την σταύρωσή του, για να απαιτήσει την δικαίωσή του. Καλό Πάσχα να έχουμε αδέρφια, και καλή Ανάσταση. Γιατί, το Πάσχα φέρνει πάντα την Ανάσταση. Πάντα πριν την χαρά υπάρχει πόνος, πάντα πριν να έρθει το φως το σκοτάδι γίνεται πιο πηχτό… Ας όψεται, λοιπόν, η Ανάσταση του Χριστού να γίνει και η έναρξη της δικής μας ανάτασης, της δικής μας λύτρωσης, που θα ξεκινήσει από την καρδιά μας…

kostasxan

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP