Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Στον Τσίπρα η σκυτάλη για σχηματισμό κυβέρνησης

Έχοντας στα χέρια τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε -με δηλώσεις του- τους πέντε άξονες της συζήτησης που θα έχει τις επόμενες τρεις ημέρες με τις αριστερές δυνάμεις, αλλά και τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Αν. Έλληνες).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι... "οι πολίτες καταψήφισαν τη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων. Έδωσαν τέλος σε 77 νέα μέτρα του Ιουνίου", σημειώνοντας ότι "κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα", το οποίο χαρακτήρισε "ώριμη, συνειδητή επιλογή".

Επισήμανε ότι "τα κόμματα του Μνημονίου δεν έχουν πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας", λέγοντας ότι "αυτό είναι μία καλή εξέλιξη", ωστόσο "ο καλπονοθευτικός νόμος μας στερεί να έχουμε οι λαϊκές δυνάμεις τη δεδηλωμένη".

Παράλληλα, είπε ότι οι εγγυητικές επιστολές και το Μνημόνιο κατέστησαν άκυρες, μετά την έκφραση της λαϊκής βούλησης στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι "η πρώτη εναλλακτική επιλογή μία αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει τέλος στο Μνημόνιο και την υποτέλεια".

Σημείωσε ότι τις τελευταίες ώρες, "τα κόμματα του Μνημονίου και μέρος των ΜΜΕ, ακολουθούν τη γραμμή που χάραξε ο ΣΕΒ", για να συμπληρώσει:

"Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν, δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε ο λαός από την πόρτα. Δεν θα είναι κυβέρνηση σωτηρίας, αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου".

"Να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους"


Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά, με χρονικό όριο την Πέμπτη οπότε και συναντώνται, να δείξουν εμπράκτως ότι έχουν μετανιώσει, στέλνοντας επιστολή προς τους πιστωτές της χώρας, παίρνοντας έτσι πίσω τις δεσμεύσεις τους από την αρχική τους επιστολή.

"Αν δεν το πράξουν, δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους", τόνισε.

Κατόπιν, επισήμανε ότι "θα επανακαταθέσουμε την πρόταση μας για κυβέρνηση της Αριστεράς", τονίζοντας ότι "υπάρχουν και οι προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως του ΚΚΕ για την ανεργία".

Οι ελάχιστοι άξονες για τη συζήτηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τους πέντε "ελάχιστους άξονες" για τις συζητήσεις που θα έχει το επόμενο τριήμερο.

- Ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ειδικά όσων περικόπτουν μισθούς και συντάξεις.

- Ακύρωση νόμων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, όπως η μετενέργεια.


- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, όπως η εφαρμογή του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική.


- Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. (Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock).


- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής ελέγχου του απεχθούς χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.


"Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε μία συζήτηση, τόσο με τις αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις, όσο και με το λαό", τόνισε, καταλήγοντας:

"Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, αλλά μας ενδιαφέρει και το σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί".

Στηρίζει η ΔΗΜΑΡ

Ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρόσθεσε ότι "η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές".

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε αρχικώς με τον Φ. Κουβέλη, και ακολουθούν συναντήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους και με τη Λ. Κατσέλη.

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με φορείς και ομοσπονδίες, με αντικείμενο θέματα κοινωνίας, εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα γίνουν την Πέμπτη.

Συνάντηση με Παπούλια

"Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Αλ. Τσίπρα, για να του αναθέσει τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή, καθώς ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος Α. Σαμαράς δεν βρήκε ανταπόκριση στις "κρούσεις" για συνεργασία.

"Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης", απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: "Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή παίρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο".

"Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας", απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP