Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Στον… «πάγο» η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις ΗΠΑ, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Εκτός ατζέντας τα Σκόπια. Η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει το μεταναστευτικό Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, στο Σικάγο του Ιλινόις, της πολιτείας από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα, η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τους υπηρεσιακούς, αλλά έμπειρους, Πέτρο Μολυβιάτη, στο υπουργείο Εξωτερικών και Φράγκο Φραγκούλη, στο υπουργείο Άμυνας.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το Αφγανιστάν, δηλαδή η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στους Αφγανούς μετά την αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης Isaf το 2014 και η οικονομική βοήθεια που θα τη στηρίξει, καθώς και η προώθηση της πολυσυζητημένης αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, αλλά αποτελεί την αιχμή της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

H οικονομική κρίση που βιώνουν τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλει ως παράμετρο των επιλογών της Ατλαντικής Συμμαχίας τη λιτότητα η οποία εκφράζεται κυρίως με τη λεγόμενη "έξυπνη άμυνα" που προβλέπει καλύτερη εκπαίδευση και στενότερη συνεργασία (pooling and sharing).

Στον… «πάγο» η ένταξη των Σκοπίων

Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ανοιχτό θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αναμένεται να μείνει "παγωμένο", στα ίδια δεδομένα της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις αν δεν επιλυθεί με "αμοιβαία αποδεκτό τρόπο" το θέμα της ονομασίας.

Πριν από λίγες μέρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε με σαφήνεια, ότι ναι μεν είμαστε ανοικτοί και θέλουμε τα Σκόπια στους κόλπους μας, αλλά δεν πρόκειται να εκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θέμα διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου του Σικάγου.

Κι αυτό, παρά τις συστηματικές προσπάθειες, του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι που έστειλε στις αρχές Μαΐου επιστολές σε όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως, παρά τις εντατικές προσπάθειες της Άγκυρας, η οποία ανέλαβε να προωθήσει την ατλαντική προοπτική των Σκοπίων, ζητώντας την άμεση ένταξή της, αλλά και της Βοσνίας, ενεργώντας ως ο μεγάλος φίλος και προστάτης των Δ. Βαλκανίων.

Αφγανιστάν και μεταναστευτικό

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αναδεικνύεται για την Ελλάδα και σε σχέση με το Αφγανιστάν. Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, λόγω του πολέμου, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο κύμα προσφύγων.

Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο "μεγάλος αριθμός των προσφύγων καταλήγει στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ελλάδα και έχει μεγάλη σημασία η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα". Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο του Σικάγου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Οι είκοσι οκτώ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αναμένεται γενικότερα, να κάνουν μια αποτίμηση των πεπραγμένων από το Δεκέμβριο του 2010, όταν στη Λισαβόνα αποφασίστηκε η υιοθέτηση νέου δόγματος, που προβλέπει νέες σύγχρονες δομές, ικανές να αντιμετωπίσουν τις "ασύμμετρες" απειλές και γεωγραφικό "άνοιγμα" του...
ΝΑΤΟ πέραν του Βορείου Ατλαντικού, με αντίστοιχη αναζήτηση εταίρων (partners).

Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που περιήλθε σε γνώση του ΑΜΠΕ, την πρώτη ημέρα 20 Μαΐου, οι πρωθυπουργοί θα εγκρίνουν ο λεγόμενο "αμυντικό πακέτο", περιλαμβανομένης της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία βρίσκεται στην ενδιάμεση φάση της υλοποίησής της.

Θα υπάρξει επίσης συνάντηση των πρωθυπουργών και υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με όλους τους εμπλεκόμενους στο Αφγανιστάν, δηλαδή εκτός των συμμάχων, με τους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, με αντικείμενο τα οικονομικά και στρατιωτικά προβλήματα μετά το 2014.

Προβλέπεται επίσης ένα τραπέζι συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών με τους απανταχού εταίρους (partners) που συμβάλλουν στις νατοϊκές επιχειρήσεις και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψήφιων χωρών: Σερβίας, Μαυροβούνιου, Γεωργίας και Σκοπίων.

Στη λήξη των εργασιών, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα παραθέσει γεύμα σε 13 αρχηγούς των κρατών που συνεισφέρουν στις κύριες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις όπως στο Κόσσοβο, στην Active Endeavor για την προστασία της Μεσογείου από τις τρομοκρατικές απειλές και στην Ocean Shield, για την προστασία από την πειρατεία, στα ανοιχτά της Σομαλίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP