Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Ο ΑΧΑΪΡΕΥΤΟΣ»

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί διαφημιστικό σποτ για ένα νέο, επίκαιρο πολιτικό μυθιστόρημα-ηθογραφία, αφιερωμένη στην παρούσα, δυσχερή για την Ελλάδα πραγματικότητα. Μπορεί τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο έργο να είναι φανταστικά, αλλά παραπέμπουν σε πολιτικούς που διαμόρφωσαν τις σημερινές συνθήκες, οι οποίες...
 επηρεάζουν δυσμενώς τους περισσότερους εξ’ ημών. Η ηθογραφία φέρει τον τίτλο «Ο Αχαΐρευτος», το δε τρέϊλερ που τη συνοδεύει, λέγει: «Ο Νίτσε δημιούργησε τον “Ζαρατούστρα”, ο Ντοστογιέφσκι τον “Ηλίθιο”, ο Ψαθάς τον “Αχόρταγο”, ο Τζαβέλας τον “Μεθύστακα”, ο Μολλιέρος τον “Αρχοντοχωριάτη”. “Ο Αχαϊρευτος” όμως, είναι το ξεχωριστό έργο, αυτό που το κάνει να διαφέρει απ’όλα. Μην το χάσετε».
Ποιος άραγε πολιτικός είναι ο «αχαΐρευτος» στον οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας;
Ο σημερινός, διορισμένος και οσονούπω απερχόμενος Πρωθυπουργός, μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένος και ανεπρόκοπος, τόσο ως Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος όσο και ως Πρωθυπουργός.
Ως διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος:
· Προκάλεσε την τεχνητή ανατίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ με συνέπεια να «κλειδώσει» στην ισοτιμία ευρώ έναντι δραχμής 1 ευρω=340,75 δρχ. με συνέπεια: α) να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, β) να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμά της και γ) να αυξήσει το δημόσιο χρέος της. Ο Παπαδήμος συνέβαλε εγκληματικώς στο άθλιο και επωνείδιστο σημερινό δημόσιο χρέος της χώρας. Επίσης, οι ενέργειές του ως Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ενώ χαντάκωσαν την Ελλάδα, πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Γερμανία η οποία ήθελε να μπουν οι εταίροι της στην ΟΝΕ όσο το δυνατόν λιγότερο ανταγωνιστικοί.
· Συνέδεσε το όνομά του με την καταβύθιση του Χρηματιστηρίου το 2000, που από τις 6500 μονάδες έφτασε τις 1800!!! 
Ως Πρωθυπουργός, ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να αναδειχθεί αδιαφιλονίκητα χειρότερος ακόμη και από τον Δημήτριο Βούλγαρη (Τζουμπές) ο οποίος έμεινε γνωστός για τις συνταγματικές εκτροπές τού 1875 (τα γνωστά ως Στηλιτικά). Ο Λουκάς Παπαδήμος παίρνει αυτοδικαίως τη θέση του χειρότερου Πρωθυπουργού και από τον Ιωάννη Κωλέττη, γνωστό και με το υποκοριστικό «ψεύτης». Ο κ. Παπαδήμος διορίσθηκε Πρωθυπουργός, για να οδηγήσει –υποτίθεται- την χώρα και τον λαό σε ξέφωτο, αλλά για να υπηρετήσει τελικά με πάθος, τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων:
· Ενέταξε το χρέος της χώρας σε αγγλικό δίκαιο, αν και ψευδόμενος στην βουλή είχε καυχηθεί για το ότι το χρέος βρισκόταν κάτω από το ελληνικό δίκαιο. Τελικά, ενεργών ως τσιράκι των τοκογλύφων, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία της Ελλάδος στους ξένους δανειστές, οι οποίοι μπορούν να κατάσχουν τα πάντα στον τόπο αυτό!
· Κατακρήμνισε το Χρηματιστήριο, το οποίο βούτηξε κάτω από τις 600 μονάδες.
· Υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση PSI οδηγώντας στα τάρταρα την ελληνική οικονομία.
· Κατέστρεψε διά κλοπής, τούς ομολογιούχους του Δημοσίου. Εναπόθεσαν όλες τις οικονομίες τους στο Δημόσιο, εμπιστεύθηκαν το κράτος, αλλά διά της εκπροσώπησης και υπογραφής Παπαδήμου, σύρθηκαν στην φτώχεια και την οικονομική καταστροφή .
· Διέλυσε διά του «κουρέματος» τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία οσονούπω δεν θα έχουν να δώσουν συντάξεις.
· Παρόμοια διαλυτικά φαινόμενα έχουν υποστεί και τα Πανεπιστήμια. Με την «ευφυή» υπογραφή Παπαδήμου στην δανειακή σύμβαση θα καταργηθεί και η παιδεία!
· Στέλνει ανυπόγραφα σημειώματα σημειώματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την κατάσταση της Οικονομίας, σε σημείο που κάποιος είπε: «Αυτός είναι “Αχαϊρευτος- ανυπόγραφος”. Μας πήγε όμως όλους, αδιάβαστους»!

Η ηθογραφία «Ο Αχαϊρευτος» πιθανώς να μην αναφέρεται στον Λουκά Παπαδήμο. Εμείς αυτόν βρίσκουμε. Εσείς έχετε κάτι καλύτερο;
indobserver

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP