Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

"Οι Έλληνες μαύρισαν τα μνημονιακά κόμματα"

Δεύτερο θέμα μετά τις γαλλικές εκλογές βρίσκεται σε πολλές ξένες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας τα exit polls, υπογραμμίζουν την είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή και την άνοδο της Αριστεράς, ενώ τονίζουν ότι οι Έλληνες τιμώρησαν τα μνημονιακά κόμματα.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει ότι... καταρρέουν τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, η Αριστερά περνά το ΠΑΣΟΚ, οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή.

Η Corriere della Sera, υπό τον τίτλο "Χάος στην Ελλάδα" μιλά για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».

Στην είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή και την θεαματική άνοδο της Αριστεράς στέκεται και η γαλλική Le Monde, υπογραμμίζοντας ότι εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η κατάρρευση των κομμάτων εξουσίας καθιστά αδύνατη το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας από αυτά τα κόμματα, ώστε να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Le Monde αναφέρεται επίσης τις επιδρομές της Χρυσής Αυγής σε εκλογικά τμήματα της Αττικής, κατά τις οποίες τα μέλη του κόμματος εκτόξευσαν απειλές και βρισιές ενάντια στα κόμματα της Αριστεράς.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμωρούν τα φιλο-μνημονιακά κόμματα, εξηγώντας ότι οργισμένοι από την λιτότητα εγκαταλείπουν τα κόμματα εξουσίας.

Όπως τονίζει, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των exit polls, οι εκλογές αυτές μπορεί να βυθίσουν την Ελλάδα σε μια νέα πολιτική αναταραχή, αναζωπυρώνοντας την κρίση χρέους στην ευρωζώνη που πρώτη πυροδότησε η Αθήνα το 2009.

Το Associated Press τιτλοφόρησε το τηλεγράφημά του για τα exit polls: «Τρία κόμματα παλεύουν για την πρωτιά», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει προφανής κυρίαρχος και κάνενας από τους τρεις πρώτους δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία.

Η "κατάρρευση" των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα.
Όπως τονίζει, στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%».
Για "μεγάλες απώλειες" για τα ελληνικά φιλο-μνημονιακά κόμματα, μιλά το Al Jazeera, τονίζοντας ότι αρχίζει μια "νέα πολιτική εποχή".

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ψήφιζε, αποδοκιμάστηκε από ομάδα πέντε-έξι ανθρώπων, οι οποίοι φώναζαν "κλέφτη", ενώ ένας άλλος έλεγε ότι "αναγκάζεται να πάει στη Γερμανία για δουλειά".



Για "δραματικές απώλειες" των μεγάλων κομμάτων κάνει λόγο και το BBC, το οποίο τονίζει ότι οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να γεννήσει εκ νέου ερωτήματα σχετικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.

"Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς" γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία βλέπει τους Έλληνες να "ψηφίζουν κατά των μέτρων λιτότητας".


Ανάλογη η εικόνα που μεταφέρει το site του Spiegel. "Τιμωρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνητικός συνασπισμός" αναφέρει, διαβλέποντας - βάσει των exit poll - κίνδυνο ακυβερνησίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και εδώ στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής".

Η ισπανική El Pais υπογραμμίζει την "καταστροφή των δύο κυρίων ελληνικών κομμάτων", μιλώντας επίσης για εκλογές σε κλίμα «οργής και αγανάκτησης".

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το CNN τονίζει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση υπό την πίεση της λιτότητας, καθώς και της ανασφάλειας αναφορικά με το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας.

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται τα λόγια μιας νέας μητέρας, η οποία δήλωσε ότι σκοπός της είναι να "τιμωρήσει" τα φιλο-μνημονιακά κόμματα και να "τα ξεφορτωθεί μια και καλή", τονίζοντας ότι η λιτότητα είναι "ο λάθος δρόμος".
nooz

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP