Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

270.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως στην ΕΕ… λόγω καπνίσματος

270.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως στην ΕΕ… λόγω καπνίσματος


Η διάγνωση καρκίνου σε 270,000 άτομα από 8 ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες κάθε χρόνο αποδίδεται στο κάπνισμα, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι συμβάλει σε πολλά είδη καρκίνου, των πνευμόνων, στο παχύ...
έντερο και στην ουροδόχη κύστη, και καταλαβαίνοντας πόσο μεγάλο είναι το βάρος του καπνίσματος στα ποσοστά καρκίνου είναι σημαντικό να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης, είπε ο Antonio Agudo, συντάκτης της
έρευνας.

 «Αυτά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η ευθύνη του καπνίσματος ως προς τον καρκίνο είναι ουσιαστική, καθώς και ότι, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν για τη μείωση του καπνίσματος στις ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη σημασία του καπνίσματος αποτελεί ακόμη ανησυχία για την δημόσια υγεία, και μια προτεραιότητα από την άποψη της πρόληψης», είπε ο Agudo, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ογκολογίας στην Καταλονία.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Μελέτης για τον Καρκίνο & τη Διατροφή (EPIC), ο Agudo  και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν πληροφορίες από περισσότερους από 440,000 κατοίκους στη Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο Περιοδικό της Κλινικής Ογκολογίας, ξεκίνησαν να παρατηρούν τους συμμετέχοντες στην έρευνα την περίοδο 1992 και 2000. Σε κανέναν δεν είχε διαγνωσθεί καρκίνος.

Σε περίπου 4,500 άτομα διαγνώσθηκε καρκίνος στο παχύ έντερο και καρκίνος του ορθού, σχεδόν 3,000 καρκίνο στους πνεύμονες, και 1,850 στο ουροποιητικό σύστημα.

Παρόλο που κάθε ένας από αυτούς τους καρκίνους συνδέθηκε με το κάπνισμα, δεν προκλήθηκαν όλοι τους από το κάπνισμα.

35% των περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με κάπνισμα

Οι ερευνητές υπολόγισαν την αναλογία των περιπτώσεων καρκίνου με το κάπνισμα, και κατέληξαν ότι συνολικά το 35% των περιπτώσεων προκλήθηκε από το κάπνισμα.

Για κάποια είδη καρκίνου όπως των πνευμόνων και του λάρυγγα, πάνω από 80% των περιπτώσεων προκλήθηκε από το κάπνισμα.

Στις 8 χώρες διαγιγνώσκονται περίπου 1.5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο- οι μισές εκ των οποίων σχετίζονται με το κάπνισμα.

Δεδομένης της αναλογίας με εκείνες που συνδέονται με το κάπνισμα, η ομάδα των ερευνητών υπολόγισε ότι 270,000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε αυτές τις χώρες οφείλονται στο κάπνισμα- ένα νούμερο που δεν είναι «μακριά από τις προσδοκίες μας», είπε ο Agudo.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP