Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Δημοτικά αγροτεμάχια σε ανέργους

Δημοτικά αγροτεμάχια ή κτήματα σε ακτήμονες αγρότες ή σε άνεργους και άπορους συμπολίτες προσανατολίζεται να προσφέρει η Δημοτική Αρχή Βόλου μετά την πρώτη φάση καταγραφής της δημοτικής της περιουσίας.
Ήδη το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας επανέρχεται στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς έρχεται προς έγκριση η...

μελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου. Δεν αποκλείεται για το θέμα να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από το Δήμαρχο Βόλου, αν και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα με την πλήρη καταγραφής της...
αγροτικής γης που έχει στην κυριότητά του ο ενιαίος πλέον Δήμος Βόλου, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες για μία πλήρη και άμεση παρέμβαση στο συγκεκριμένο σκοπό, που όταν υλοποιηθεί θα έχει πολλαπλή στόχευση.

Να κρατήσει κάποιους νέους στις περιοχές τους, να τους προσφέρει το μέσο να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και επιπλέον να ξαναζωντανέψει η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος της περιοχής μας που έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες.


Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε ο τοπικός Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας Νίκος Στόικος. Καθημερινά, όπως λέει, έρχονται άνεργοι και άποροι που μας ζητούν κάποιο αγροτεμάχιο του Δήμου προκειμένου να το καλλιεργήσουν. Άνθρωποι που, όπως προσθέτει ο κ. Στόικος, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι και οι οποίοι δεν έχουν κανένα εισόδημα.


Σύμφωνα με τον τοπικό Αντιδήμαρχο Αγριάς και Αρτέμιδας στη δική του δημοτική ενότητα μόνον υπάρχουν περίπου σαράντα αγροτεμάχια που ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου και τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε άνεργους ή σε ακτήμονες αγρότες. Τα μισά από αυτά, όπως λέει ο κ. Στόικος, είναι στην περιοχή του Αγίου Λαυρεντίου, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στον Άγιο Βλάσιο, στην Αγριά κ.α. Ορισμένα από αυτά είναι μισθωμένα, αλλά το τίμημα που εισπράττει ο Δήμος είναι ελάχιστο, όπως λέει.


Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση σημειώνει από την πλευρά του και ο τοπικός Αντιδήμαρχος Ιωλκού - Πορταριάς και Μακρινίτσας Γιάννης Γκουντέλιας, που όπως λέει στην περιοχή του ο ενιαίος Δήμος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αγροτεμάχιο 300 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή των Μελισσιατίκων και το οποίο περιήλθε στον ενιαίο Δήμο Βόλου από τον πρώην Δήμο Πορταριάς.


Η έκταση, όπως προσθέτει ο κ. Γκουντέλιας, διαθέτει 800 ελαιόδεντρα και θα μπορούσε να δοθεί για καλλιέργεια σε αρκετούς άνεργους Βολιώτες που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, όπως λέει ο Αντιδήμαρχος Ιωλκού - Πορταριάς, στην περιοχή του έχει πολλά αγροτεμάχια η Εκκλησία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε επίσης να επανεξετάσει σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου το ζήτημα της αξιοποίησης της αγροτικής γης.



Η μελέτη δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει την περιουσία του για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας κ. Δημήτρης Δερβένης, καθώς όπως προσθέτει η αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων με ταυτόχρονη στόχευση στην αγροτική παραγωγή, μπορεί να δώσει λύσεις σε βασικά ζητήματα.


Οι σκέψεις, όπως σημειώνει, επικεντρώνονται στο να δοθεί σε ανέργους φθηνή αγροτική γη, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τα ενοίκια που ήδη εισπράττει ο Δήμος από ελαιοπερίβολα και αγροτεμάχια. Τα προϊόντα που παράγονται από τις εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα ΚΑΠΗ και σε άλλες δομές.


Η μελέτη


Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου η οποία εισάγεται, όπως προαναφέρθηκε, προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπου θα έλθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης η μελέτη που έκανε η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου.


Μετά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων ο Δήμος εκτιμά ότι μπορούν να προχωρήσουν δράσεις κοινωνικής προσφοράς, ιδιόχρησης και επενδύσεων. Ο ενιαίος Δήμος Βόλου διαθέτει 1.200 ακίνητα εκ των οποίων τα 170 μπορούν να αξιοποιηθούν για ίδιες επενδύσεις ή από ιδιώτες, ενώ 15 εκτάσεις αποτελούν και τα μεγάλα «φιλέτα».


Η δεύτερη κατεύθυνση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου είναι αυτή της ιδιόχρησης και αξιοποίησης των κτηρίων του, καθώς στο «περιουσιολόγιο» του Δήμου συμπεριλαμβάνονται και πολλά κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν υπηρεσίες για τη στέγαση των οποίων σήμερα καταβάλλεται ενοίκιο, όπως τα ΚΕΠ. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να λυθεί κι το θέμα της στέγασης ορισμένων νηπιαγωγείων. Στα συγκεκριμένα κτήρια ο Δήμος θα μπορούσε να προχωρήσει σε επενδύσεις με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.


Η τρίτη κατεύθυνση αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες και στη μελέτη εμφανίζονται δεκαπέντε ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP