Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Στο πλευρό των παγκόσμιων τοκογλύφων η Χρυσή Αυγή στο θέμα της Αργεντινής;

Τι συμβαίνει όταν κατοχική κυβέρνηση, ελεγχόμενα ξένα και ντόπια ΜΜΕξαπάτησης, Ε.Ε, ΗΠΑ και...Χρυσή Αυγή συμφωνούν απολύτως;
Ψάχνουμε να βρούμε τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Αργεντινή. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η Αργεντινή και η πρόεδρός της Κριστίνα Κίρχνερ ακολουθεί μια πολιτική (με τις όποιες αδυναμίες της) η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη στους παγκόσμιους τοκογλύφους. Βλέπουμε τον καθεστωτικό ξένο τύπο να καλύπτει με...
μεγάλο ενδιαφέρον τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (δεν έχουμε ενημέρωση αν συνεχίζονται ή αν απλά ήταν ένα ξέσπασμα) και να παίρνει θέση ενάντια στην Κίρχνερ. Ακούμε τους ντόπιους κυβερνητικούς λακέδες του παγκόσμιου φασισμού να επιχαίρουν για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες. Διαβάζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) επιβάλουν προειδοποιήσεις και κυρώσεις στην Αργεντινή για τη πολιτική της. Και ενώ είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια αποδόμησης μια κυβέρνησης που δεν είναι αρεστή στους νταβάδες του νεοταξισμού έρχεται ο Σταύρος Καρεφυλλάκης της Χρυσής Αυγής, με ένα κείμενο που δημοσιεύται στην ιστοσελίδα της, να μας ανοίξει τα μάτια!!! (δείτε το εδώ)

Η Κίρχνερ μας λέει το άρθρο είναι ο Τσίπρας της Αργεντινής! ΄Έγιναν δε διαδηλώσεις από αργεντίνους μετανάστες σε πόλεις των ΗΠΑ και φώναζαν το σύνθημα: "δεν θέλουμε μια κομμουνιστική Αργεντινή"!!! Καλεί δε τον Έλληνα ψηφοφόρο να δείξει προσοχή και να δει τον κίνδυνο που έρχεται στην Ελλάδα από ιδεολογήματα ξένα προς την λογική και την φύση του Έλληνα!!! Άχ αυτός ο κομμουνιστής ο Τσίπρας φταίει για όλα!!! Και η Κίρχνερ η κομμουνίστρια...ίδια η Δούρου βρε παιδιά!!!

Πέρα από τη πλάκα τώρα,γιατί για γέλια είναι τα παραπάνω, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Χ.Α όταν η ιδεοληψία ορισμένων έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι κάνουν επίθεση στην Αργεντινή και την κυβέρνησή της και η Χ.Α παίρνει το μέρος τους γιατί η Κίρχνερ είναι ο Τσίπρας της Αργεντινής και...αποτυγχάνει!!! Και εννοείται ότι είναι και οι δύο κακοί κομμουνιστές!!! Σοβαρά τώρα πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας έχει τα κότσια να ακολουθήσει τις πολιτικές της Κίρχνερ και να προκαλέσει τις αντιδράσεις των παγκόσμιων τοκογλύφων, της Ε.Ε, των ΗΠΑ και του ΠΟΕ; Εδώ μέχρι και την έξοδο από την ευρωζώνη δυσκολεύεται να ψελλίσει ο κατά τα άλλα...κομμουνιστής Τσίπρας! Αν αυτός είναι κομμουνιστής εγώ είμαι αστροναύτης...Και άλλο τόσο κομμουνίστρια (όπως έχουν τον κομμουνισμό στο μυαλό τους οι ΧΑδες) είναι και η Κίρχνερ που για την ιστορία προέρχεται από τη νεολαία των Περονιστών.

Διαβάστε παρακάτω  μια οικονομική ανάλυση από το καθεστωτικό capital.gr για να καταλάβετε τι παίζεται στην Αργεντινή. Ξαναλέμε ότι προβλήματα σαφώς και θα υπάρχουν αλλά εδώ διακυβεύονται μεγαλύτερα πράγματα και θίγονται συμφέροντα που έχουν κάθε λόγο να θέλουν να πέσει η παρούσα κυβέρνηση στην Αργεντινή και να ακολουθηθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές για να ξαναβάλουν τη χώρα στα δεσμά του ΔΝΤ και να τη ξαναθέσουν κάτω από τη μπότα του παγκόσμιου νεοταξικού φασισμού των τοκογλύφων και των πολυεθνικών. 

Σκάει η "φούσκα" της Kirchner στην Αργεντινή (Μας ''ενημερώνει'' το capital)

Αν κάποιος επέστρεφε σήμερα στην Αργεντινή, για πρώτη φορά μετά την πανηγυρική επανεκλογή -με ποσοστό 54,1%- της Cristina Fernandez de Kirchner στον προεδρικό θώκο της χώρας τον Οκτώβριο του 2011, θα έμενε έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει τα πράγματα στη χώρα: η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη έχει δώσει τη θέση της στην απότομη επιβράδυνση και η αισιοδοξία του κόσμου έχει μετατραπεί σε γενικευμένη ανησυχία… αν όχι σε πανικό.

Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν ξένοι αναλυτές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία έως πρόσφατα εμφανιζόταν να συναγωνίζεται ευθέως τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

Απολύτως ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται υπήρξε η πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Ο υψηλός πληθωρισμός, η διαφθορά έως τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια και η υψηλή εγκληματικότητα είναι οι βασικοί λόγοι που έβγαλαν στους δρόμους «εκατοντάδες χιλιάδες» Αργεντινούς (πάνω από 200.000 σύμφωνα με αναφορές «εχθρικών» προς την Kirchner μέσων μαζικής ενημέρωσης), αν και οι αρχές της χώρας υπολογίζουν το πλήθος σε «τουλάχιστον 30.000 άτομα».

Η «θηλιά» του πληθωρισμού

Η οικονομική πολιτική της Kirchner, η κυβέρνηση της οποίας δέχεται τα τελευταία χρόνια «πυρά» από διεθνείς οργανισμούς και ξένους οίκους για την αξιοπιστία των στατιστικών που δίνει στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζεται ως ανορθόδοξη: βασίζεται στην διόγκωση της κρατικής συμμετοχής σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Το κόστος αυτής της πολιτικής είναι ο διψήφιος πληθωρισμός, κάτι όμως που το οικονομικό επιτελείο της Kirchner αρνείται – αντ’ αυτού, αποδίδει… ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού της σχεδιασμού στην παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Επί της ουσίας, αυτό που συμβαίνει στην Αργεντινή είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει τυπώσει τεράστιες ποσότητες χρήματος τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζεται να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα που δημιουργεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθωρισμός να έχει «εκτοξευθεί» σήμερα κοντά στο 20%-25%, εκτίμηση που προέρχεται από ανεξάρτητους οικονομολόγους, διότι τα επίσημα στοιχεία της Αργεντινής κάνουν λόγο για πληθωρισμό που από το 2007 κινείται μεταξύ 5% και 11%.

Δεν είναι λίγοι όσοι (για την ακρίβεια είναι όλο και περισσότεροι) αποδίδουν ευθύνες προσωπικά στην Πρόεδρο Kirchner για αυτή την κατάσταση. Την κατηγορούν όχι μόνο για το περιεχόμενο και τον τρόπο άσκησης της οικονομικής της πολιτικής, αλλά και για το γεγονός ότι το μόνο που κάνει για να αντιμετωπίσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό είναι να… «μαγειρεύει» τα στατιστικά στοιχεία - έχοντας φροντίσει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες κατηγορίες, να αντικαταστήσει στελέχη της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας με… «ημέτερους» (υπάρχουν αναφορές ακόμα και για απειλές νομικών διώξεων κατά οικονομολόγων που δημοσιεύουν στοιχεία διαφορετικά από αυτά της κυβέρνησης).

Δολάρια στη μαύρη αγορά

Η -μέχρι πρόσφατα- λαοφιλής οικονομική πολιτική της Kirchner έχει υποχρεώσει σε κατακόρυφη πτώση το νόμισμα της Αργεντινής. Το peso αντιστοιχεί σήμερα σε 21 περίπου cents του αμερικανικού δολαρίου, έχοντας χάσει πάνω από το 1/3 της αξίας του από το 2009. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, έως το τέλος του 2012 αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 20 cents, ενώ στα τέλη του 2013 θα έχει βρεθεί χαμηλότερα και από τα 16 cents (περίπου 6 pesos ανά δολάριο). Αυτά, ως προς την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία…

Η… κατρακύλα του peso έχει τρομοκρατήσει του Αργεντινούς, οι οποίοι εδώ και καιρό σπεύδουν να ξεφορτωθούν το εθνικό τους νόμισμα και να αγοράσουν αμερικανικό δολάριο – κάτι που φυσικά επιταχύνει την πτωτική πορεία του νομίσματος της χώρας και εξαϋλώνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Μόνο το 2011, οι συνολικές εκροές κεφαλαίων από την Αργεντινή έφτασαν τα 21,5 δισ. δολάρια… Και η «απάντηση» της Προέδρου Kirchner, μέχρι στιγμής, είναι να προχωρά στην επιβολή όλο και πιο αυστηρών ελέγχων επί της ισοτιμίας, με αλλεπάλληλες απαγορεύσεις ως προς την αγορά ξένου συναλλάγματος από τους πολίτες (επιστρατεύοντας ακόμα και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους σε αεροδρόμια και λιμάνια για να εντοπίζονται όσοι επιχειρούν να «βγάλουν» δολάρια από τη χώρα), οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να προστατευθούν από την ταχεία διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμης. Έτσι, έχει δημιουργηθεί σήμερα μία μαύρη αγορά συναλλάγματος στην Αργεντινή, όπου οι Αργεντινοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και 7 pesos ή και περισσότερα, προκειμένου να αποκτήσουν 1 δολάριο…

Αυτές οι βίαιες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης της Αργεντινής, όχι μόνο στην αγορά συναλλάγματος αλλά και στο επιχειρηματικό πεδίο, έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, και στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη τόσο εντός όσο και (αναπόφευκτα) εκτός συνόρων.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις

Ένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά «επεισόδια» της… περιπετειώδους οικονομικής πολιτικής της Αργεντινής υπήρξε η απόφαση της Kirchner να εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή YPF, θυγατρική της ισπανικής Repsol. Δύο ημέρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι μέρος της εθνικοποίησης θα αποτελούσε και η θυγατρική φυσικού αερίου της Repsol, προκαλώντας την οργή όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος της Αργεντινής ωστόσο δεν περιόρισε τις κινήσεις της στον κλάδο της ενέργειας. Υπό την πίεση στελεχών της εγχώριας βιομηχανίας κρέατος αλλά και αγροτών, αποφάσισε να «παγώσει» τις εισαγωγές ισπανικού ζαμπόν, για να βρεθεί τελικά αντιμέτωπη με προσφυγή της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σφοδρά «πυρά» δέχεται η Αργεντινή και για το νέο σύστημα που έχει θεσπίσει ως προς τη χορήγηση αδειών για εισαγωγές, και έχει στρέψει εναντίον της περίπου 20 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία που έχουν ήδη προσφύγει στον ΠΟΕ. Πρόκειται για ένα σύστημα μέσω του οποίου το οικονομικό επιτελείο της Kirchner επιδιώκει να ελέγξει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, οδηγώντας ωστόσο σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Από το Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε ότι οι εισαγωγείς αυτοκινήτων της χώρας είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε εξαγωγές εγχώριων προϊόντων ίσης αξίας με τις εισαγωγές τους. Προ ημερών έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της BMW Group στην Αργεντινή χρειάστηκε να αναλωθεί σε μήνες διαπραγματεύσεων με τις αρχές της χώρας, προκειμένου να εκτελωνίσει περίπου 500 οχήματα που στοιβάζονταν σε λιμάνι έξω από το Μπουένος Άιρες. Τελικά τα κατάφερε, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να εξάγει από την Αργεντινή ίσης αξίας (με τις 500 BMW) ποσότητες κατεργασμένου ρυζιού, καθώς και δερμάτινες ταπετσαρίες και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Σε παρόμοιες περιπέτειες έχουν μπλέξει και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες: η Porsche συμφώνησε να εξάγει από την Αργεντινή ελιές και κρασί, προκειμένου να εισάγει στη χώρα οχήματα αξίας 8 εκατ. δολαρίων. Η Subaru συμφώνησε να εξάγει ζωοτροφές για ορνιθοτροφεία, η Hyundai άρχισε να πουλάει αλεύρι σόγιας στο Βιετνάμ, ενώ η Mitsubishi άρχισε να πουλάει… φιστίκια.

Και αν αυτές οι καταστάσεις προκαλούν, ίσως, το γέλιο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο σοβαρά. Αυτοί οι ασφυκτικοί περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις προϊόντων από την αγορά της Αργεντινής: σύμφωνα με το Bloomberg BusinessWeek, οι κούκλες Barbie έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια, όπως και το αλκοολούχο ποτό Jägermeister. Εταιρείες όπως οι Ralph Lauren, Cartier και Louis Vuitton έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στο Μπουένος Άιρες, ενώ μεταξύ των προϊόντων που είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν είναι οι… ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. (Τι θα κάναμε χωρίς Barbie και Louis Vuitton;) Άλλες ελλείψεις, σε φάρμακα και ιατρικές συσκευές, είναι σαφώς σοβαρότερες: οι αυτόματες ενέσεις επινεφρίνης (που χρησιμοποιούνται π.χ. σε περιπτώσεις αλλεργικού σοκ) της εταιρείας EpiPen αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Θύμα της πολιτικής της

Μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν λίγο πριν η Πρόεδρος της Αργεντινής συμπληρώσει τους πρώτους 12 μήνες της δεύτερης θητείας της, έδειξε ότι η δημοτικότητα της Cristina Fernandez de Kirchner έχει υποχωρήσει στο 30%. Το ποσοστό αυτό, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 20011, βρισκόταν στο 64,1%.

Το 44,5% των 2.259 ερωτηθέντων θεωρεί την Kirchner υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η 59χρονη Πρόεδρος έχει πέσει θύμα της παρεμβατικής πολιτικής η οποία της χάρισε την τελευταία εκλογική νίκη της, ενώ οι εντεινόμενες αντιδράσεις και η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα αρχίζουν να δημιουργούν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της.

7 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 3:29 μ.μ.  

Η ΧΑ αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Αργεντινής, γιατί εκεί που είχε κηρύξει στάση, αποφάσισε να ξεκινήσει πάλι τις "αποπληρωμές". Κι αυτό, ενώ η χώρα πούλησε ένα μεγάλο μέρος των εθνικών εταιρειών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων και ορυκτού πλούτου. Άρα, ποιός είναι υπέρ των τοκογλύφων;

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 5:07 μ.μ.  

Δεν τα ξέρεις καλά. H Kirchner εθνικοποιήσε την πετρελαϊκή YPF και τη θυγατρική φυσικού αερίου της Repsol.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 5:47 μ.μ.  

Το θέμα δεν είναι πόσο έχει προχωρήσει τις όποιες εθνικοποιήσεις η Κίρχνερ καθώς δεν είναι δυνατόν να χτυπήσει στα ίσα τους παγκόσμιους δυνάστες. Όμως το άρθρο είναι τραγικό . Τι σχεση έχει με τον Τσίπρα η Κίρχνερ ; Και για να πειστεί κανείς για το λάθος του Καρεφυλλάκη αρκεί να κάνει μια απλή αναζήτηση στο google γράφωντας πχ kirchner-evita peron. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε φωτό να μιλάει η Κίρχνερ έχοντας την περόν φόντο ! Τέτοια διαβάζουμε στην ΧΑ και καταλαβαίνουμε γιατί δεν έβγαλε βουλευτή στην Κρήτη.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 5:51 μ.μ.  

Και οι δυο περιπτώσεις, που λίγο-πολύ είναι παραδείγματα για τις επιλογές που έχει να ακολουθήσει το νεοελληνικό κράτος, απέχουν αρκετά από το να αποτελέσουν μια βέβαιη και βιώσιμη σε βάθος χρόνου, λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των τοπικών οικονομιών αναπτυσσόμενων κρατών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δυο προσπάθειες περιστολής της σφοδρότητας των επιπτώσεών του, καθώς και οι δυο αυτές χώρες, δεν έχουν εξέλθει εκ του τέλματος. Με την Αργεντινή, να αναζητά τρόπο, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της τμηματικά προς "επανάκτηση της αξιοπρέπειάς της", παρά των όσων έχουν προηγηθεί. Και την Ουγγαρία, να παραμένει εγκλωβισμένη στο χρέος ζητώντας να συναφθεί νέο σύμφωνο δανεισμού (το αντίστοιχο "μνημόνιο") με το ΔΝΤ και την ΕΕ, με στόχο μια παράταση του χρονοδιαγράμματος της γραμμής πίστωσης.

...

Από το 2005, η Αργεντινή έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της και την σταδιακή του αποπληρωμή. Κι όμως, κατά την περίοδο που η τοπική της οικονομία ακολουθούσε τις επιταγές του ΔΝΤ (1999-2002), προβλέφθηκαν σκληρές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως η πετρελαϊκή εταιρεία –η οποία και πουλήθηκε σε ιδιώτες για να πληρωθούν οι συντάξεις-, οι κρατικές αερογραμμές, η επιχείρηση φυσικού αερίου και πλήθος άλλων. Την ίδια στιγμή, έγιναν περίπου 150.000 απολύσεις από το δημόσιο και εφαρμόστηκε σκληρή φορολογική πολιτική.

Αυτά γράφει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ΧΑ, όπου αναλύει διεξοδικά τα όσα έγιναν στην Αργεντινή. Εξηγεί γιατί δεν μπορούμε κι εδώ να γίνουμε "Αργεντινή" και γιατί η Ουγγαρία και η Αργεντινή δεν ξέφυγαν τελικά από την παγίδα του χρέους.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2012 στις 8:01 μ.μ.  

Θα επαναλάβω πως το άρθρο του Καρεφυλλάκη ήταν ατυχές και σε αυτό υπήρξε απάντηση. Τώρα ως προς την διαχείριση της κρίσης κανείς δεν θα υποστηρίξει πως η Κίρχνερ τα έχει βάλει με όλους και όπως είπα ελέγχεται η όποια κρατικοποίηση και σε ποιόν βαθμό γίνεται. Αλλά όπως δεν τα έχει βάλει με ολους τους ιμπεριαλισμούς έτσι δεν είναι και...τσιπρας !Τώρα ως προς την λύση υπάρχουν κοινές γραμμές του προβλήματος καθώς η σύνδεση του πέσο με το σκληρό δολλάριο έφερε τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία της Αργεντινής. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ. Δεν απορρίπτεται η Αργεντινή ως πείρα ή ο Ισημερινός αλλά ούτε και είναι τσελεμεντές.

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2012 στις 4:36 π.μ.  

Διάβασε το άρθρο (αν μπορείς, γιατί είναι μεγάλο και δεν μπορώ να το πληκτρολογήσω όλο). Εκεί γράφει αρκετά για την περίπτωση της Αργεντινής, τις ομοιότητες και τις διαφορές με την Ελληνική, αλλά και τους χειρισμούς των παλιότερων και σημερινών κυβερνήσεων. Τότε θα καταλάβεις γιατί έχει δίκιο ο Καρεφυλλάκης, ή έστω το μήκος κύματος στο οποίο στηρίζει τη σκέψη του. Η αλήθεια είναι, πως η συγκεκριμένη κάνει αμφίρροπες κινήσεις που συνδυάζουν επανακρατικοποιήσεις και την επάνοδο του ΔΝΤ στην Αργεντινή. Γιατί, όταν μιλάμε για "αποπληρωμή του χρέους", αυτό ακριβώς εννοούμε.

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2012 στις 4:42 π.μ.  

Εις ότι αφορά την περίπτωση του Ισημερινού και γι' αυτό είχα διαβάσει ολόκληρο άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα. Το έχω βρει μάλιστα αναδημοσιευμένο κι ολόκληρο εδώ:
http://www.katohika.gr/2012/02/blog-post_3931.html

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP