Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

"Πόλεμος" Τουρκίας-Ισραήλ, μέσω Γαλλίας για έναν δορυφόρο

Ένταση έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας  για το πρόγραμμα του κατασκοπευτικού δορυφόρου  Göktürk-1 που ακόμα κατασκευάζεται.  Το Ισραήλ πιέζει  την γαλλική εταιρεία που δουλεύει στο πρόγραμμα αυτό να αποτρέψει την ικανότητα του δορυφόρου  να παίρνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την περιοχή του Ισραήλ.  Το Ισραήλ είναι προμηθευτής κάποιων σημαντικών ηλεκτρονικών   εξαρτημάτων που η γαλλική εταιρεία Thales  χρησιμοποιεί στην...
κατασκευή του δορυφόρου, επισημαίνεται στην σημερινή Ζαμάν.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία ζήτησε από τη γαλλική εταιρεία να αποδείξει προκαταβολικά τις δυνατότητες του δορυφόρου. Η εταιρεία αρχικά αντέδρασε αρνητικά , αλλά όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα,αναθεώρησε τη στάση της όταν η Τουρκία αρνήθηκε να προχωρήσει σε πληρωμές αν πρώτα δεν λάβει εγγυήσεις για τις δυνατότητες του δορυφόρου.
Η εκτόξευση του δορυφόρου που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2013, θα καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο λόγω αυτών των επιπλοκών, αναφέρει το ρεπορτάζ.

 Φίλτρα εικόνων

Το θέμα προϋπήρξε  της   πρόσφατης επιτυχούς εκτόξευσης από βάση στην Κίνα του δορυφόρου Göktürk-2 και την είσοδό του σε τροχιά. Στον Νο 2 δορυφόρο εγχώριας παραγωγής έχουν βελτιωθεί ορισμένα συστήματά του, αλλά και πάλι είναι ατελή και αυτό είναι το θέμα της συζήτησης που έχει αναπτυχθεί και απασχολεί την τουρκική κυβέρνηση. Το Ισραήλ έχει εντείνει την άσκηση πιέσεων προς τη γαλλική εταιρεία που κατασκεύασε τον τουρκικό δορυφόρο Göktürk-1, προκειμένου να είναι σε θέση να μην λαμβάνει εικόνες του ισραηλινού εδάφους η Τουρκία, ενώ η τελευταία επέμενε, πριν από την έναρξή του, προς την εταιρεία, ο δορυφόρος να παίρνει εικόνες από όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Το Ισραήλ το οποίο πωλεί μερικά από τα κομμάτια, του συστήματος της δορυφορικής ηλεκτρο-οπτικής κάμερας στη γαλλική ηλεκτρονική εταιρεία Thales, (η εταιρεία η οποία κατασκεύασε το Göktürk-2), προσπαθεί να πιέσει την Thales να αποτρέψει την Τουρκία από τη λήψη φωτογραφιών της περιοχής του Ισραήλ από το δορυφόρο Göktürk-1.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έχουν οργανώσει μια σειρά επαφών με τη γαλλική εταιρεία ζητώντας να προωθήσουν ότι η Τουρκία θέλει να βλέπει όλες τις εικόνες από οποιοδήποτε έδαφος με το δορυφόρο πριν μπει ακόμη σε λειτουργία.

Προκαταβολικές εγγυήσεις

Μιλώντας στην εφημερίδα Ζαμάν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ο δορυφόρος να εκτοξευθεί, αν δεν υπάρξει εγγύηση ότι θα έχει εικόνες από κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού εδάφους.«Οι λεκτικές υποσχέσεις δεν σημαίνουν τίποτε σε αυτό το είδος του έργου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιστρέψει ο δορυφόρος όταν μπει σε τροχιά. Η Γαλλία πρέπει να το προωθήσει αυτό σε εμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ ο  Göktürk-2 είναι ο πρώτος εθνικός υψηλής ευκρίνειας δορυφόρος παρατηρητής του εδάφους της γης και έχει παραχθεί από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας της Τουρκίας(TÜBİTAK) και της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ).

Ο δορυφόρος Göktürk-2, έχει ανάλυση 2,5 μέτρα και αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και άλλα θεσμικά όργανα που απαιτούν δορυφορικές εικόνες για τη γεωργία, τις μεταφορές και την αστική ανάπτυξη.Ο Göktürk-1 θα χρησιμοποιηθεί και  για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Σε  ρεπορτάζ της Μιλιέτ - με τίτλο- «Το Ισραήλ προσπαθεί να τυφλώσει τον τουρκικό δορυφόρο Göktürk 2».-κάνει λόγο για εν εξελίξει  ψυχρό πόλεμο  στο ''τρίγωνο''  Άγκυρα-Παρίσι-Τελ Αβίβ για τον δορυφόρο Göktürk-1 .
Κατά το ρεπορτάζ  ήρθαν αντιμέτωπες η Τουρκία και η Γαλλία (που είναι η χώρα όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος Göktürk-1), ο οποίος είναι ακόμα πιο εξελιγμένης τεχνολογίας από το Göktürk-2 που εκτοξεύτηκε πριν από μερικές μέρες. Σύμφωνα λοιπόν με την  εφημερίδα Μιλιέτ, κάποια κρίσιμα τμήματα του συστήματος παρακολούθησης του δορυφόρου Göktürk-1 που αγοράστηκαν από το Ισραήλ, πουλήθηκαν στην Γαλλική εταιρεία με προϋπόθεση να τυφλώνεται όταν φτάνει πάνω από το Ισραήλ. Μετά από αυτές τις πληροφορίες που έλαβε η Τουρκία, ζήτησε από την Γαλλία πριν την εκτόξευση του δορυφόρου να τις αποδείξει πως θα λαμβάνει εικόνες από όλες τις περιοχές που επιθυμεί και η εκτόξευση να πραγματοποιηθεί από μια παγκοσμίως γνωστή και έμπειρη εταιρεία..
Η ''προϊστορία'' με την ιταλική Telespazio
Το όλο θέμα με τον  Göktürk-1 έχει ξεκινήσει από το 2009 όταν  η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τον ιταλική εταιρία Telespazio για  τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της Τουρκίας. Στον διαγωνισμό μετείχε και το Ισραήλ με την ΙΑΙ, αλλά όταν εξ αρχής έθεσαν όρο ¨ο δορυφόρος να μην απεικονίζει τα εδάφη μας¨. τότε η Τουρκία έθεσε εκτός διαγωνισμού την ΙΑΙ. Το Ισραήλ θέτοντας όρο να μην απεικονίζονται τα εδάφη του, πάλι προκάλεσε κρίση. Το Ισραήλ μη παρέχοντας στην ιταλική εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό τα κρίσιμα τμήματα της ηλεκτροπτικής κάμερα, άρχισε την παρεμπόδιση του αξίας  270 εκ. ευρώ σχεδίου.

Η ιταλική εταιρία Telespazio άρχισε  την κατασκευή του δορυφόρου, αλλά για την προμήθεια των κρίσιμων για την απεικόνιση και συλλογή πληροφοριών κομματιών της ηλεκτροπτικής κάμερας απευθύνθηκε στο Ισραήλ όπου βρίσκονται οι καλύτερες εταιρίες στον τομέα των ηλεκτροπτικών. Το Ισραήλ δέχτηκε να τα δώσει  υπό τον όρο ο  Göktürk να μην μπορεί να απεικονίζει τα εδάφη του.

Το αίτημα αυτό δυσκόλεψε  την Ιταλία, ενώ προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τουρκική πλευρά. Και ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την να ξεπεραστεί το πρόβλημα, λόγω αυτής της κρίσης το σχέδιο δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Όμως σημαντικός εταίρος της ιταλικής εταιρίας που πήρε τον διαγωνισμό είναι και ο γαλλικός αμυντικός κολοσσός Thales. Η εταιρία αυτή φέρεται να έχει δώσει μια γενική δέσμευση προς το Ισραήλ πως οι δορυφόροι που θα παραγάγουμε δεν θα μπορούν να απεικονίζουν τα ισραηλινά εδάφη.Αν το Ισραήλ δεν δώσει αυτά τα κρίσιμα για την απεικόνιση τεμάχια υψηλής τεχνολογίας τότε το σχέδιο μπαίνει σε αδιέξοδο...

Οι Τούρκοι  συνεργάτες του κύριου ανάδοχου ιταλικής Telespazio είναι οι εταιρίες Ασελσάν, TÜBİTAK και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρονικής και Κρυπτογράφησης( UEKAE). Οι εικόνες που θα παρέχονται από τον δορυφόρο Göktürk θα πωλούνται και στην διεθνή αγορά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP