Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τεταμένο το κλίμα στην Αίγυπτο. Υπό διωγμό το Black Block. Μια ιστορία μίσους και βίας

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ζήτησε να συλληφθούν όλα τα μέλη του λεγόμενου Black Block, ώστε να ανακριθούν με την υποψία ότι "έχουν συστήσει τρομοκρατική οργάνωση", όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Το Μπλακ Μπλοκ είναι ομάδα ........
αναρχικών που φορούν μάσκες και είναι ντυμένοι στα μαύρα. Η δράση της έχει ισχυροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου. Η ομάδα έχει πάρει μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αναφέρει ότι προστατεύει τους διαδηλωτές από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις επιθέσεις των αξιωματούχων ασφαλείας.
Οι τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στην Αίγυπτο, έχουν αναδείξει "πρωταγωνιστές" πέρα από τον έλεγχο της θεσμικά οργανωμένης πολιτικής δύναμης, όπως οι ομάδες αναρχικών που προχωρούν σε κινήσεις διαμαρτυρίας. Την Τετάρτη το Black Block απέκλεισε το μετρό του Καΐρου.
Η ομάδα του Black Block της Αιγύπτου, χρησιμοποιεί την τακτική αντίστοιχων Ευρωπαϊκών ομάδων, που ξεκίνησαν τη δράση τους στη Γερμανία του 1970 και εμφανίζονται κατά κόρον στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των G8.
Το μέγεθος της ομάδας στην Αίγυπτο δεν έχει ακόμα διερευνηθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με άλλα επαναστατικά κινήματα και τους "Ultras" της ομάδας Αλ Αχλί, που από τα γήπεδα έχουν βγει και αυτοί στους δρόμους.
Μια οπαδική έχθρα με πολιτικά κίνητρα
Υπενθυμίζεται ότι 72 οπαδοί της Αλ Αχλί, είχαν βρει τον θάνατο από χούλιγκαν της Αλ Μάσρι μετά από μεταξύ τους ποδοσφαιρικό αγώνα στην έδρα της δεύτερης. Οι Ultras της Αλ Αχλί είχαν ταχθεί ανοικτά κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.
Οι φίλαθλοι της Αλ Μάσρι που ενεπλάκησαν στα επεισόδια βρήκαν σε εκείνο τον αγώνα την ευκαιρία να εκδικηθούν τους αντικαθεστωτικούς ως οπαδοί του έκπτωτου δικτάτορα. Λίγο αργότερα, με τους προβολείς να έχουν σβήσει από την αρχή των επεισοδίων και τους αστυνομικούς να παρακολουθούν απαθώς, οι Ultras της  Αλ Αχλί, θα μετρούσαν 72 νεκρούς.
Στη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν για την τραγωδία οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγήθηκαν τελικά 73 άτομα. Η απόφαση του δικαστηρίου για τους 21 από αυτούς ήταν η εσχάτη των ποινών. Νεαροί οπαδοί οι περισσότεροι, θα οδηγηθούν στην αγχόνη, ενώ η απόφαση για τους υπόλοιπους 52, μεταξύ των οποίων είναι και αστυνομικοί, αναμένεται τον Μάρτιο. Από τότε, η αιματοχυσία συνεχίζεται.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόρσι απέρριψαν την έκκληση του Αιγύπτιου προέδρου για εθνικό διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να κατευνάσει η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλες πόλεις της χώρας και έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς.
Η πρώτη εμφάνιση του Black Block
Στις 24 Γενάρη το "μαύρο μπλοκ" έκανε την πρώτη του μαζική εμφάνιση στην πλατεία Ταχρίρ, και λίγο μετά πυρπόλησε το συμβούλιο Σούρα (αιγυπτιακό κοινοβούλιο), ενώ γκρέμισε και ένα τμήμα του τείχους που φράσσει το πέρασμα προς την πλατεία Ταχρίρ.
Μαζί με άλλους ρίχτηκε σε οδομαχίες και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, την οποία οι αντιφρονούντες Αιγύπτιοι κατηγορούν για προδοσία και ότι καπηλεύτηκε την επανάσταση εναντίον του Μουμπάρακ και προχώρησε σε συνεργασία με το στρατό της χώρας. Το κίνημα στρέφεται πλέον κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP