Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Υπ. Οικ. Αγγλιας Προς ΕΕ-Αλλάξτε η φεύγουμε. Θα γίνει πράξη;

 Για να δούμε...Θα μείνουν στα λόγια ή θα προχωρήσουν; Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα για τη διάλυση του εκτρώματος της Ε.Ε;

Η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής περί ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται από την κυβέρνηση Κάμερον διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ένωση πρέπει να αλλάξει προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της.

Η προειδοποίηση Όσμπορν έρχεται...
μέσα από τις σελίδες της γερμανικής Die Welt, μία ημέρα αφότου σύμμαχος της Μέρκελ κάλεσε το Λονδίνο να μην «εκβιάζει» τους κοινοτικούς εταίρους του για να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση για μία Βρετανία εντός ή εκτός ΕΕ φουντώνει εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας - με αφορμή την 40ή επέτειο από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα - στην οποία αναμένεται να παραθέσει το πλαίσιο της νέας προσέγγισης με την ΕΕ.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ισχύοντες όροι της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ δεν είναι αποδεκτοί και πρέπει να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Και η «νέα διευθέτηση», στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού μέσω δημοψηφίσματος.

Στην ουσία ο Όσμπορν έδωσε μία «γεύση» της ομιλίας Κάμερον για την Ευρώπη, αλλά και την ισχυρότερη ένδειξη που έρχεται μέχρι στιγμής από υπουργό της Βρετανίας ότι η χώρα ενδέχεται να μην βρει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει εάν δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση επί νέων όρων συμμετοχής, όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα The Guardian.

«Ελπίζω πάρα πολύ ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ της ΕΕ. Αλλά προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο Τζορτζ Όσμπορν ερωτηθείς από την συντηρητική Die Welt εάν η Βρετανία θα είναι μέλος της ΕΕ σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η μετάφραση της συνέντευξης, που δημοσιεύτηκε στα γερμανικά, είναι ακριβής, σημειώνει ο Guardian, πάντως πηγή του υπουργείου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των σχολίων του Τζορτζ Όσμπορν. «Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ, αλλά η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, και όντως αλλάζει» ήταν το σχόλιο με το οποίο επιχειρήθηκε να μετριαστεί η αναφορά του Όσμπορν.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας εντός ΕΕ, ωστόσο θεωρεί ότι απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της χώρας με την Ένωση υπό το φως των κινήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς βαθύτερη ενοποίηση. Έχει ήδη «δείξει» σε δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι μπορεί να ζητηθεί η «συναίνεση» του βρετανικού λαού στην όποια συμφωνία προκύψει από μία νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικιστικός πυρήνας των Τόρις πιέζει τον Κάμερον να προχωρήσει περαιτέρω και να δεσμευτεί σε δημοψήφισμα με το καθαρό ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, τη λεγόμενη ψηφοφορία «εντός ή εκτός».

Το σενάριο αυτό έχει θορυβήσει την επιχειρηματική ελίτ της Βρετανίας (που απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Κάμερον μέσω των Financial Times), αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προχώρησαν σε μία πρωτοφανή ανοιχτή παρέμβαση, διαμηνύοντας την Πέμπτη μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Φίλιπ Γκόρντον, ότι θέλουν μία ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ και αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP