Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Βουτιά στα εισοδήματα, «κραχ» στους φόρους!


big-leftaTης Ελενας Λάσκαρη από το euro2day.gr

«Πατατράκ» έπαθαν τα έσοδα που βεβαίωσε η ΓΓΠΣ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να παίρνουν… εκδίκηση μετά τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες στα εισοδήματά τους.

Σε απλή γλώσσα, τσάκισαν τα εισοδήματα, την πάτησαν στους φόρους. Όπως προκύπτει από...
την σύγκριση των αποτελεσμάτων εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν φέτος σε σχέση με τις περυσινές, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων μειώθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 12,3%, αλλά την ίδια ώρα τα έσοδα που βεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών (και παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα τα εισπράξει), κατρακύλησαν κατά 47% χαμηλότερα.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας η οποία, αν δεν πειραχθούν οι συντελεστές οδηγεί σε μοιραία απώλεια εσόδων, αν αυξηθούν οι συντελεστές αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα λεφτά στο ταμείο, όμως, και στις δύο περιπτώσεις… αναζητούνται.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 82,7 δισ. ευρώ τα δηλωθέντα εισοδήματα φέτος από 94,340 δισ. ευρώ πέρυσι με τους βεβαιωθέντες φόρους να μειώνονται στα 3,635 δισ. ευρώ από 6,823 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2011 και 2012 οι φορολογικοί συντελεστές δεν μειώθηκαν. Αντίθετα ψαλιδίστηκαν κι άλλο οι φοροαπαλλαγές, όπως άλλωστε δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή σε έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν σε άλλη βάση την πτώση των βεβαιωθέντων εσόδων.
Πολύ απλά, μικρότερα εισοδήματα «δικαιούνταν» μέχρι πέρυσι (γιατί τα φετινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με άλλη κλίμακα και χωρίς το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ) μικρότερους συντελεστές.
Αναλυτικά από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων εκκαθάρισης 2012 και 2013 προκύπτει ότι:
• Συνολικά 5.568.605 φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος εισοδήματα 82,724 δισ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε φτάνει τα 2,495 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται 740,910 εκατ. ευρώ ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 399,888 εκατ. ευρώ τέλους επιτηδεύματος. Σύνολο φόρου 3,635 δισ. ευρώ.
• Συνολικά 5,593.450 φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα 94,340 δισ. ευρώ, από τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι εισοδήματος 5,162 δισ. ευρώ και επιπρόσθετα 1,367 δισ. ευρώ ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 293,635 εκατ. ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Σύνολο φόρου 6,823 δισ. ευρώ.
• Φέτος ένας στους δύο φορολογούμενους (49%) έλαβε χρεωστικό εκκαθαριστικό δύο στους δέκα (20,16%) πιστωτικό και τρεις στους δέκα (30,74%) μηδενικό. Πέρυσι επτά στους δέκα είχαν λάβει χρεωστικό ραβασάκι και μόλις το 8,11%, δηλαδή ούτε ένας στους δέκα, δεν είχε νιώσει τη χαρά της επιστροφής φόρου. Τα δε μηδενικά εκκαθαριστικά ήταν 1,3 εκατομμύρια το 2012 και φέτος ανέβηκαν σε 1,7 εκατομμύρια.
• Από την τελευταία παρτίδα 145.822 εκκαθαριστικών η οποία ταχυδρομείται αυτές τις ημέρες , 87.719 είναι χρεωστικά και οι αποδέκτες τους καλούνται να καταβάλλουν συνολικό φόρο 491 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 5.597 ευρώ) σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου και η δεύτερη έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπαξ εξόφληση μέσω πιστωτικής κάρτας, με την οποία ο φορολογούμενος μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογα με την τράπεζα έως και δώδεκα άτοκες δόσεις, εξασφαλίζει έκπτωση 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου. Όσοι φορολογούμενοι δεν λάβουν το εκκαθαριστικό τους μέσω ταχυδρομείου θα πρέπει να το αναζητήσουν στο taxisnet, να το τυπώσουν και να πληρώσουν το φόρο.
Πηγή: euro2day.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP