Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Η Κύπρος προς νέα «Ζυρίχη»

Πάγωσαν όσοι έχουν σχέση με το Κυπριακό, όταν άκουσαν ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετέφερε και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβού­τογλου φυσικά ενθουσιωδώς αποδέχθηκε μια νέα διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος: για πρώτη φορά, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με...
την ελληνική κυβέρνηση! Ομοίως, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρονικό­λας θα πάει στην Αγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση. Πανευτυχής ο ηγέτης των Τουρκο­κυπρίων Ντερβίς Ερογλου. Αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε Τετραμερή Διάσκεψη, πανηγύρισε.
Ακατανόητη ορολογία σήμερα. Ο όρος «τετραμερής διάσκεψη» προκαλούσε φρίκη μισόν αιώνα πριν. Μέσω «τετραμερούς διάσκεψης» Τουρκίας, Ελλάδας, Τουρκοκυπρίων και Ελλη­νοκυπρίων είχαν επιβληθεί στην Κύπρο οι «προδοτικές», όπως τις αποκαλούσε τότε ακόμη και η Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της.
Ξέσπασε θύελλα στην Κύπρο. Θύελ­λα αντιδράσεων. Το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, όλα τα κόμματα και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την πραξικοπηματική κίνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη να υποβάλει μια τόσο σημαντική πρόταση χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο. Στο νησί όλοι γνωρίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν που νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του Αττίλα. Κανένας, λοιπόν, δεν θεωρεί «αγνές» τις προθέσεις του. Ούτε πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του πως δεν θα γίνει Τετραμερής.
Διέλυσε την οικονομία με την αρπαγή των καταθέσεων, θα εκχωρήσει τώρα και το μισό νησί στους Τούρκους ο Αναστασιάδης; Αυτό το ερώτημα θέτουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κύ­πριου προέδρου. Καθόλου δεν χάρηκαν από το γεγονός ότι η πόρτα του Λευκού Οίκου, που είναι επί σχεδόν δύο δεκαετίες κλειστή για τους Κύ­πριους προέδρους, άνοιξε διάπλατα για να συναντηθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ν. Ανα­στασιάδη. Εννοείται, αφού προηγουμένως Αναστασιάδης και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει να έρθει επισήμως στην Αθήνα ο Τουρκοκύ­πριος διαπραγματευτής.
Αντεπίθεση Αναστασιάδη για να παραλύσει τις πολιτικές αντιδράσεις στην Κύπρο. Μια εβδομάδα μετά την ιστορική υποχώρηση προς την Τουρ­κία, τρεις δικαστές παρέδωσαν στην κυβέρνηση ένα πόρισμα που αποδίδει... πολιτικές (!!!) ευθύνες στον τέως πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστό­φια. Αν είναι ποτέ δυνατόν, δικαστές να αποδίδουν όχι ποινικές, όπως επιβάλλει το λειτούργημά τους και εφόσον υφίστανται, ευθύνες, αλλά πολιτικές! Πολιτικά καραγκιοζιλίκια.
Εχωσε στη φυλακή και δύο ανώτατα στελέχη του ΑΚΕΛ ο Αναστασιάδης, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας - τον οικονομικό και τον οργανωτικό υπεύθυνο! Ιστορία με μίζες για το κόμμα, λέει η κυβέρνηση. «Σκευωρία» απαντά το ΑΚΕΛ. Βρώμικη υπόθεση.
Ενεργειακό χαστούκι στην Κύπρο. Πολύ κατώτερα των προσδοκιών τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο «Οικόπεδο 12» έδειξαν οι γεωτρήσεις. Δεν θα γίνουν σύντομα... «σεΐχηδες» οι Κύπριοι. Ενός κακού μύρια έπονται...

Του Γιώργου Δελαστίκ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP