Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ


Nikos HiladakisΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Αυτές τις μέρες ζήσαμε το αποκορύφωμα της υποκρισίας, της ασχετοσύνης και της εκτός πραγματικότητας λειτουργίας ενός κοινοβουλίου που έχει ήδη εξευτελιστεί καθώς λειτουργεί χωρίς βουλευτές, με προεδρικά διατάγματα και με διάφορες θεατρικές παραστάσεις χωρίς ακροατήριο, παρά μόνο τους ίδιους τους «ηθοποιούς» να...
καμαρώνουν την μαύρη του κατάντια. Αν αυτή είναι δημοκρατία, τότε οι ίδιοι είναι εξωγήινοι και ο λαός τους ζει κάπου στο φανταστικό υπερπέραν.

Επί τρεις μέρες συζητήσεις επί συζητήσεων, διαξιφισμοί, διάφορα λεκτικά κόλπα και υποκριτικές κορώνες, θεατρικά σκετς, σε μια αίθουσα που συχνά ήταν με άδεια έδρανα, χαρακτήρισαν το δράμα αυτής της χώρας που βουλιάζει στην ένδεια και στην ανεργία, ενώ οι νέοι της φεύγουν μαζικά σε άλλες πατρίδες. Όχι μόνο δεν συναισθάνονται το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά είναι και ικανοποιημένοι γιατί το μόνο που βλέπουν είναι ο καθρέπτης των «κατορθωμάτων» τους και σαν ξιπασμένοι πετεινοί κοκορεύονται ότι νίκησαν οι μεν του δε και οι δε τους μεν. Εντυπωσιακό είναι πως την επομένη όλοι είναι νικητές, όλοι θριάμβευσαν, όλοι κατατρόπωσαν τον αντίπαλο, όλοι επέτυχαν με την λεκτική τους ευφράδεια αυτό που σκόπευαν, δηλαδή τον αφανισμό του άλλου. Αλλά ο κύριος αφανισμένος είναι ο κοσμάκης που δεν έχει την δυνατότητα ούτε να τους παρακολουθεί στο ξέφρενο ολίσθημα τους γιατί είναι ήδη στον πάτο και ψυχορραγεί. Την ίδια ώρα το «τέρας» της τρόικας ανενόχλητο καγχάζει ειρωνικά βλέποντας τους κοινοβουλευτικούς τσαρλατάνους να ξοδεύονται στις κοκορομαχίες τους ενώ ετοιμάζει τα καινούργια εθνοκτόνα μετρά χωρίς κανένα έλεος, χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία διάκριση για ένα κόσμο απροστάτευτο που η ηγεσία του το μόνο που ξέρει είναι να παίζει επικοινωνιακά μονόπρακτα σε άδειες αίθουσες.

Αυτό το κοινοβούλιο υποτίθεται ότι είναι το κοινοβούλιο των Ελλήνων, ότι είναι το κοινοβούλιο της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτό το κοινοβούλιο έχει καταντήσει να είναι το κοινοβούλιο των εξωγήινων πολιτικών, των υποκριτών που έχουν τόσο μεγάλες τσίμπλες στα μάτια τους που τους βολεύει να μην βλέπουν τίποτα, ή να βλέπουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν, αυτό που τους βολεύει να βλέπουν, τους κλέφτες και τους απατεώνες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, να βλέπουν την μεγάλη «ανάπτυξη» της οικονομίας και τους πολίτες αυτής της χώρας να πλέουν στα πελάγη της ευτυχίας γιατί τους «έσωσαν» από το ναυάγιο που… οι ίδιοι τους οδήγησαν.

Αλλά το μεγάλο δυστύχημα δεν είναι αυτοί και η μαύρη τους κατάντια, δεν είναι οι «κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι» των δικών τους ανομημάτων. Tο μεγάλο δράμα αυτής της χώρας είναι ότι δεν εμφανίζεται ένα φως να δώσει έστω και κάποια ελπίδα στον άρρωστο. Δεν κινείτε κάνεις, ούτε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ούτε από την εκκλησιαστική πλευρά, ούτε από τις ένοπλες δυνάμεις, ούτε από το δικαστικό σώμα. Όλοι έχουν πιει το αμίλητο νερό ενώ βλέπουν την χώρα να γκρεμίζεται σε ένα μαύρο βάραθρο.

Αλλά αν νομίζουν ότι έτσι, με τα επικοινωνιακά τους μονόπρακτα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της άκρατης υποκρισίας και ουσιαστικής ασέλγειας πάνω στο κατάντημα της πατρίδας μας, τότε καλύτερα θα είναι να εξαφανιστούν για πάντα από την ιστορία σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Ο τόπος αυτός επέζησε και από χειρότερες καταστάσεις και χωρίς αυτούς και όπως είπε κάποιος γέροντας, «έχουν αυτοί τα σχέδια τους έχει όμως και Ο Θεός τα δικά του».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP